Kurultay yok muhalifler grevde

24 Haziran sonrası 'değişim' çağrısı yapan CHP'li muhalifler 560 imzada kaldı. Delegeler genel merkez önünde ''ya kurultay göreceğim ya öleceğim” mesajıyla greve başladı.   

1

Ercan ÖZTÜRK

24 Haziran seçimlerinin ardından CHP'de kurultay sesleri yükseldi. Seçimlerde partinin başarısız olduğunu savunan muhalif kesim Genel Merkez'e kurultay çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi ise yerel seçimlere odaklanılması gerektiğini ve kurultay yapılmayacağını belirtince başlayan imza süreci dün tamamlandı. Geçtiğimiz perşembe günü kurultay çağrısında bulunan parti içi muhalifler 630 imza toplandığı ve kurultayın yapılması gerektiğini duyurdu.

İMZALAR 569'DA KALDI

Resmi açıklama dün genel merkezden geldi. Yapılan açıklamada, 569 imzanın toplandığı ve yeterli sayı olan 622'ye ulaşılamadığı belirtildi. CHP yönetimi, "Salt çoğunluk sağlanamadı kurultay yok" diyerek son sözü söyledi. Kurultay çağrısına olumsuz yanıt alan muhalifler B planına geçti. Bazı delegeler dün sabah Genel Merkez'de  açlık grevine başladı. Oturma eylemine başlayan delegelere 22 il başkanı ile imza veren kurultay delegeleri destek verecekler.  

YEMEK YOK, SU VE SİGARA SERBEST 

Olağanüstü kurultay kararı alınana kadar yemek yememeyi düşünen CHP’liler, sadece su ve sigara içiyor. Şimdilik 7 kişinin katıldığı eyleme, her geçen gün katılımın artması bekleniyor. Kurultay için son sözünü söyleyen Kılıçdaroğlu ise her fırsatta yerel seçimi öne sürüyor.

#HaydiCHPliEyleme TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDE  

Bugün CHP Genel Merkezi önünde başlatılan oturma eylemi #HaydiCHPliEyleme hastag’i ile Twitter’da 5 dakika içinde 2. sıraya yükseldi. 

Kurultay delegeleri, il başkanları, milletvekilleri ve halkın da katılımıyla başlatılan CHP Genel Merkezi önündeki eylem sosyal medyada da büyük ses getirdi.

BİR SİZ KALDINIZ! 

26. dönem CHP'li vekil Emre Köprülü olağanüstü kurultay talebine kulak tıkanıp sadece MYK değişikliği yapılacağına tepki gösterdi. Köprülü Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: Sayın Genel Başkan; bugüne kadar 119 MYK üyesi değiştirdiniz, siz yerinizde kaldınız. Ama hiç birşey değişmedi. Bırakın artık neyin değişmesi gerektiğine siz değil kurultay karar versin.

BAŞI ŞIKIŞTI, ARKADAŞLARINI HARCADI

2012'den bu yana sıkıştığında A takımını harcayan Kılıçdaroğlu, bu hafta MYK'da kıyım yapacak! Tezcan, Özkan ve Bingöl topun ağzındaki isimler.

Başı her sıkıştığında A takımını harcayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2012 yılından bu yana koltuğunu b yöntemle koruyor. 2012 yılı itibarıyla 4 defa değişikliğe gittiği MYK’da değiştirmediği isimler ise Haluk Koç, Bülent Tezcan ile 2014 yılı itibariyle de Veli Ağbaba, Selin Saye Böke ve Tekin Bingöl. 

Değişim sesini kesecek

CHP’de muhaliflerin olağanüstü kurultay için topladığı imzaları, parti tüzüğünü bahane ederek yok sayan Kılıçdaroğlu, parti tabanından yükselen değişim talebini dizginlemek için muhaliflerin hedefindeki genel başkan yardımcıları Bülent Tezcan, Tuncay Özkan, Onursal Adıgüzel ve Tekin Bingöl’ü MYK’dan uzaklaştıracak.  CHP liderinin bu hafta içinde gerçekleştirmesi beklenen değişim ile yeni MYK’ya parti içi muhalefetin de itiraz etmeyeceği dört yeni isim alacağı belirtiliyor. 

MYK’da çizik yiyecek!

Delegeler açlık grevine başlarken Kılıçdaroğlu cephesi de örgütün tansiyonunu düşürme gayretinde. Kılıçdaroğlu, mevcut MYK’da değişiklik yaparak tepki çeken bazı isimlerin üzerine çizecek. Özellikle yaptığı açıklamalarla CHP içerisinde infial yaratan ve Manisa’da bütün delegelerin imza vermesiyle Özgür Özel gözden düştü. 

SALICI LİSTEDE

Yeni MYK’da Kılıçdaroğlu’na açık destek veren Oğuz Kaan Salıcı ile Hakkı Süha Okay’ın girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu bu bu hafta sonuna kadar yeni MYK’yı açıklayacak. 

Mahkeme seçeneği masada!

İmza veren CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan "Şaşkınlıkla izliyorum süreci. O imzaların her birinin bir hikayesi var. Noter tasdikli belgeleri bile adi fotokopi gösterdiler. 31 kişi imza çekmiş demeye getiriyorlar. Tasdikli belgeleri neden kabul etmiyorsunuz?

Mahkeme ile ilgili de istişare edeceğiz. Her seçenek masada" dedi.