Kurtulmuş'tan İsrail açıklaması

AK Parti Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu.

1

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;

Avrupa Birliği tarihi kökleri olan bir fikirdir. Çok önemli, tarihi geçmişi olan bir konudur. AB'yi siyasi birlik olarak görenler vardır, kültürel birlik olarak, ekonomik birlik olarak görenler vardır. AB, Gümrük Birliği, Ekonomik Birlik, AET ve AB süreçlerinde çok hızlı bir süreçtir. Yıllar evvelden uyarıyorduk, AB ortak Avrupa devletinde olması gereken hemen hemen bütün kurumlara sahipti. Para birimi vardı, ortak mali politikaları vardı. İngiltere'nin aldığı kararın İngiliz ekonomisine etkisi olacaktır. Türkiye gelişmelerin hepsini yakınen takip ediyor. Türkiye hem coğrafi anlamda bir Avrupa ülkesidir. Bu sürecin Türkiye'ye muhtemel etkileri ve bu etkilerin olabildiğince pozitif hale getirilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. AB müzakerelerimiz şu aşamada kesintisiz devam etmektedir. Türkiye vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği kalan 5 hükmün nasıl yerine getireceğini samimi olarak ortaya koyduğu açıktır. AB, Türkiye'nin vize serbestiyeti ve geri kabul anlaşmasındaki hassasiyetlerine duyarlı olmasını talep ve temenni ediyoruz. Başlangıçta günde binleri aşan mülteciler bugün artık günde 20'er seviyesine düşmüştür. 

İSRAİL'LE NORMALLEŞME TAMAM RUSYA İLE YENİ DÖNEME DOĞRU

İsrail'le ilgili bugün saat 13.00'de karşılıklı olarak iki Başbakanın eşzamanlı olarak yapacağı açıklama ile dünya kamuoyuyla paylaşılacaktır. Rusya ile ilişkilerimizde yumuşama istikametinde atılan adımların, özellikle sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımızın mektuplarıyla yumuşama trendini hepimiz görüyoruz. Rusya tarafından birtakım sinyalleri, göstergeliri görüyoruz. Rusya'nın Türk vatandaşlarına verdiği çalışma izninin bu sürecin sinyali olarak değerlendirmek mümkün. Türkiye'de yatırım yapan, ekonomik gelişmeye katkıda bulunacak olan yabancılara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesi için Bakanlar Kurulu gündemine getirilmiştir. Doğum, evlenme ve ölümde nüfus idaresine gitmeden tescil edilebilecektir. Mahkeme kararı olmadan insanların adlarını, soyadlarını değiştirmeleri mümkün olacaktır. Adres değişikliği, nüfus kayıtları değişikliği daha da kolayca yapılacaktır. Nüfus ve ikametgah kayıtların e-devlet üzerinden sağlanacaktır. Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası sağlanacaktır. Dış temsilciliklerimizde nüfus memuru görevlendirilmesi sağlanmış olacaktır. Türkiye'nin KKTC ile olan ilişkileri, Türkiye'nin ekonomik yapısı KKTC'nin ekonomik yapısı ve Türkiye'nin KKTC'ya yaptığı yardımlar karşılıklı olarak ortaya konulmuştur.  Kıbrıs için tüm imkanları seferber ettik, etmeye de devam edeceğiz.

Türkiye'nin yeni şartlar çerçevesinde Gümrük Birliği'nin yeniden gözden geçirilmesi zorunludur. 

SORULAR VE CEVAPLAR...

İsraille ilişkilerimiz normalleşme konusundaki adımları sayın Başbakanımız gelinen noktayı bugün anlatacak. 657 sayılı kanunla ilgili değişiklikler, özellikle Paralel Yapı'yla mücadelede önemli. Devlet memurluğunun daha aktif hale getirilmesi tartışmasının bir parçasıdır. Konu olgunlaşınca Bakanlar Kuruluna gelir, kamuoyuyla paylaşırız. 


KİMSE "TÜRKİYE'YE TERÖRLE MÜCADELEDEN VAZGEÇ" DİYEMEZ

Hem Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması hem de Türkiye'ye Vize Serbestisi'nin sağlanması mutabık kalınmış hususlardır. Müzakereleri hızlandırıp yaz başında bunun olabilmesi için AB'yle defaetle masaya oturuldu ve bir yol haritası ortaya çıkarıldı. Milletvekili arkadaşlarımız çok yoğun bir mesai yaptı. Geriye 5 madde kaldı. Türkiye'den kaçak yollarla geçenlerin Yunan adalarında tutunamayacağı anlaşılınca ciddi bir duraklama oldu. Bu Türkiye'nin başarısı ve dikkatinin sonucudur. Türkiye oyunbozanlık, mızıkçılık yapmadı. Türkiye titizlikle verdiği sözleri yerine getirirken Avrupa son anda "Şu terörle mücadeleden vazgeçin" dedi. Türkiye'nin beka meselesi olan, güvenlik güçlerimizin oradaki sivil vatandaşlarımızın ölmemesi için gösterdiği olağanüstü çabadan AB ile ilişkiler akamete uğruyor diye vazgeçemeyiz. Kimse Türkiye'nin terörle mücadeleden vazgeçmesini isteyemez.