Küresel sistemi değiştirmeliyiz... Brezilya'da reform çağrısı

Başkan Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya şu mesajı verdi: “BM, Gazze başta olmak üzere dünyadaki çatışmaları engelleyemiyor, krizlere çözüm üretemiyor. Brezilya'nın Küresel Yönetişim Reformu'nu gündeme getirmesi önemli.”

Akşam Gazetesi

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ile Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği'ni bir araya getiren G20'nin Liderler Zirvesi, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde başladı. Başkan Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ev sahipliğinde "Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek" temasıyla düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı.

YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Başkan Erdoğan, zirve kapsamında, "Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak Tanıtım Toplantısı"na, "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" ile "Küresel Yönetişim Kurumlarının Reformu" oturumlarına katıldı ve MIKTA Liderler Buluşması'na iştirak etti. Önde gelen ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan, Brezilya temaslarında İsrail'in Gazze ve Lübnan saldırılarına dikkat çekerek, Filistin Devleti'nin tanınması çağrısında bulundu.

STRATEJİK ORTAKLIK MESAJI

Erdoğan'ın, Brezilya Devlet Başkanı Lula ile yaptığı heyetler arası görüşmede, iki ülke ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Brezilya'nın İsrail saldırganlığı karşısındaki duruşunun takdire şayan olduğunu belirterek, Türkiye'nin İsrail'e silah ve mühimmat satışının engellenmesi için BM nezdinde girişim başlattığını vurguladı. Erdoğan, Filistin'de kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaştırılması ve iki devlet temelinde adil bir çözüm için Türkiye'nin elinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi. Mevcut küresel sisteme yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, BM'nin Gazze başta olmak üzere dünyadaki çatışmaları engelleyemediğini, krizlere çözüm üretmekte yetersiz kaldığını vurguladı.

Erdoğan; Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasındaki gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA'nın liderleriyle bir araya geldi, ardından G20 Liderler Zirvesi aile fotoğrafı çekimine katıldı.

GAZZE SUYA ERİŞEMİYOR

Erdoğan, "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyanın neresinde bir ihtiyaç sahibi varsa imkanları dahilinde yardıma koşmayı görev bilen bir geleneğin temsilcisi olduğunu hatırlattı. Erdoğan şöyle devam etti: "Özellikle Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı. Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum."

SIFIR ATIK PROJESİ

Yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik ağını geliştirmede önemli adımlar attıklarını anımsatan Erdoğan, "Çevre kirliliğini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacıyla başlattığımız 'Sıfır Atık Projesi' küresel düzeyde bir hareket haline geldi. Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifakın, sıfır atık girişimini öncelikleri arasına dahil etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için gittiği Rio de Janeiro kentinde, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bir araya geldi.

KRİZLERİN ÇÖZÜMÜNE ÖNCÜLÜK ETMELİYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 ülkelerinin iklim krizi ve savaşlar gibi küresel sorunların çözümüne ilişkin girişimlere öncülük etmesinin gerektiğini belirtti. Gazze, Lübnan ve Ukrayna'daki krizlere değinen Guterres, barışın sağlanması için harekete geçilmesini istedi. Guterres, G20 ülkelerinin muazzam ekonomik güce sahip olduğuna işaret ederek, "Ellerinde çok büyük bir diplomatik güç var. Bunu temel küresel sorunların üstesinden gelmek için kullanmalılar" dedi.

Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Brezilya Devlet Başkanı Lula tarafından karşıladı.