Körfez Ülkelerine barış çıkarması! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez turu kapsamında Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da temaslarda bulunacak. Erdoğan’ın öncelikli gündemi Katar krizinin çözümü ve İsrail’in Mescidi Aksa kısıtlaması. 

OSMAN NURİ CERİT

Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkeleriyle Katar arasında yaşanan krizin yumuşaması için yoğun diplomasi yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kalıcı çözüm arayışı kapsamında bugün körfezde olacak. Erdoğan'ın Körfez ülkelerini ziyareti üç ülkeyi kapsayacak. Erdoğan, krizin tarafları Suudi Arabistan ve Katar'ın yanı sıra, "arabulucu" konumunda olan Kuveyt'i de ziyaret edecek ve bu ülkelerin liderleriyle yüz yüze görüşecek. 

İlk durak Suudi Arabistan 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez seyahatinde ilk durağı, Suudi Arabistan olacak. Katar'a yaptırım uygulayan ülkelerin başında gelen Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu uygulamanın İslam dünyasına zarar verdiğine vurgu yapacak ve krizin sonlanması konusunda Körfez'in büyüğü olarak kendilerine önemli görev düştüğünün altını çizecek. Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Suud’u ile de görüşme gerçekleştirecek. Erdoğan’ın temasları sırasında, İsrail’in İslam dünyasını rahatsız eden Mescidi Aksa tutumunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu gelişme karşısında İslam Dünyası’nın takınacağı ortak tavrın ele alınması bekleniyor. 

Erzurum’daki ruhla devam ediyoruz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 98. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı: Milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bütünlüğüne dikkati çeken, 'manda ve himaye kabul olunamaz' ilkesiyle bağımsızlığımıza yönelik tehditlere ve yabancıların müdahalesine karşı konulacağını belirten Erzurum Kongresi, bölgesel bir kongre olarak planlanmasına rağmen, milli iradenin vurgulandığı ulusal bir kongreye dönüşmüştür. Bizler orada ortaya çıkan, o şuur ve o ruhla, birlik ve beraberlik içinde ilerlemeye devam ediyoruz.  

Arabulucuya teşekkür 

Erdoğan'ın ikinci durağı, krizin aşılması konusunda arabuluculuk görevi üstlenen Kuveyt olacak. Erdoğan, Kuveyt Emiri el Sabah ile yapacağı temaslarda, krizin çözümü için gösterdiği gayretlerden dolaylı memnuniyetini dile getirecek ve Türkiye'nin çözüm için gerekli desteği vermeye devam edeceğine belirtecek. 

Katar ile yeni yol haritası 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ziyaretinde son durağı ise Katar olacak. Ambargo ve dayatmaların ilk gününden bu yana Katar'ı yalnız bırakmayan, başta gıda ve ilaç olmak üzere her türlü insani desteği veren Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile bir araya gelecek. Al Sani ile değerlendirmeler yapacak olan Erdoğan'ın, Körfez'de kalıcı çözümü getirecek yol haritasını oluşturması bekleniyor. 

Cumhuriyetimizin itibarını yükseltti 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Temmuz Hatay'ın anavatana katılmasının 78. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı: Hataylıların, 78 yıl önce kendi hür iradeleriyle ana vatanla bütünleşme ve kaderini Türkiye'nin kaderiyle birleştirme kararı, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesini şiar edinen Cumhuriyetimizin, uluslararası alandaki itibarını yükseltmiştir. Hatay'ın ana vatanla kucaklaşmasının yıl dönümünü kutluyorum.