AK Parti ile MHP'nin üzerinde mutabakata vardığı "Anayasa Değişikliği" teklifi yarın Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Teklifin komisyon sürecinin üç haftada tamamlanması ve ocak ayının ilk yarısında Meclis Genel Kurulu'na sevk edilmesi hedefleniyor.
330 EVET OYU ARANACAK
Anayasa değişiklikleri Meclis Genel Kurulu'nda iki tur oylama ile görüşülüyor. İlk turda maddeler tek tek oylanacak ve her bir madde için en az 330 evet oyu aranacak. Eğer bir madde 330'un altında kalırsa tekliften çıkarılmış olacak. İkinci turda ise teklifin tümü üzerinde oylama yapılacak. AK Parti'nin 21 maddelik teklifinin, iki partinin uzlaşması kapsamında MHP tarafından desteklenmesi ve referandum aralığı olan 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesi bekleniyor.
BAHARDA REFERANDUM
Teklif 330 ile 366 arasında bir oyla kabul edilirse, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak ve onayın ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak son sözü söyleyecek olan milletin kararı için referanduma götürülecek. 60 günlük referandum sürecinin, en geç ocak ayının son haftasında tamamlanması ve teklifin 26 Mart, ya da 2 Nisan'da referanduma sunulması planlanıyor.
Teklif neler içeriyor?
- Cumhurbaşkanlığı sistemi gelecek. Cumhurbaşkanı yürütmenin ve devletin başı olacak. Başbakanlık kurumu kaldırılacak. Cumhurbaşkanı bir veya daha fazla sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı atayacak.
- Hükümette görev alacak bakanlar Meclis'ten veya Meclis dışından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
- Cumhurbaşkanının partisiyle olan bağı sürecek. Mevcut Anayasada bunu yasaklayan madde Anayasa'dan çıkarılacak.
- TBMM'de yüzde en az 5 oranında temsil edilen partiler cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Siyasi partilerin dışında, 100 bin seçmenin imzasını toplayan vatandaşlar da cumhurbaşkanı adayı olabilecek.
- Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.