K.Irak’a askeri müdahale seçeneği MGK masasında

Barzani yönetiminin referandum kararından vazgeçmemesi halinde Türkiye, Kuzey Irak’a sert bir tepki vermeye hazırlanıyor. Arasında askeri müdahalenin de olduğu seçenekler bugün MGK’da ele alınacak. 

OSMAN NURİ CERİT

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), ülkeyi parçalanmaya götürecek ve bölgede yeni çatışmaların fitilini ateşleyecek “bağımsızlık referandumu” inadı sürüyor” dedi. Irak’ın parçalanmasına yol açacak girişimden vazgeçilmesi çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ulusal güvenliğini ve Kuzey Irak’taki soydaşlarımızın haklarını da doğrudan ilgilendiren gelişmelere seyirci kalınmayacağını vurguladı. TSK’nın Habur Sınır Kapısı’nda başlattığı tatbikatla kararlılık mesajı veren Ankara, Erdoğan’ın başkanlığında bugün yapılacak MGK’da, olası tüm senaryolar masaya yatıracak ve gelişmelere göre devreye sokulacak askeri, ekonomik ve siyasi yaptırımları değerlendirecek. 

Ulusal güvenliğe tehdit 

IKBY son dakikada karar değiştirmez ve 25 Eylül’de referandumu gerçekleştirirse, Türkiye, ulusal 

güvenliğe yönelik tehdit, sınır hattının ihlali ve bölgedeki soydaşlarımızın haklarının korunması gerekçesiyle, askeri müdahale dahil yaptırımları devreye sokabilecek.

Meşru müdafaa zeminimiz Ankara Antlaşması 

Referandumun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin atacağı adımlar, BM Anlaşması ve uluslararası hukuktan kaynaklanan “meşru müdafa” hakkına ve Türkiye ile Irak arasında 1926 yılında imzalanan Ankara Antlaşması’nın maddelerine dayanacak. Musul ve Kerkük’teki soydaşlarımızın hakları ve Türkiye’nin bu bölgelerdeki enerji kaynaklarından pay almasını da öngören Ankara Antlaşması, sınırların korunması konusunda taraflara önemli yükümlülükler de getiriyor. 

Bağdat yönetimi gereğini yapamıyor 

Ankara Antlaşması’na göre taraflar, kendi topraklarında oluşacak ve sınır güvenliğini tehdit edecek terörist unsurlarla mücadele etmek ve sınır hattını değiştirmeye yönelik her türlü girişimi engellemekle yükümlü. Bağdat Yönetimi, bölgedeki otorite boşluğu nedeniyle IKBY’nin “bağımsızlık referandumu” kararına karşı da somut bir adım atamıyor. 

Kuzey Irak-Ceyhan petrol boru hattı kapatılabilir 

Irak Merkezi Hükümeti’nin bölgedeki fiili durum karşısındaki yetersizliği, hem “meşru müdafaa” hakkı, hem de Ankara Antlaşması uyarınca Türkiye’nin bölgeye yönelik olası yaptırımlarına dayanak kazandırıyor. Askeri müdahale seçeneğinin yanı sıra, ekonomik ve siyasi yaptırım seçenekleri de ele alınacak. Bu kapsamda, Kuzey Irak-Ceyhan Boru Hattı’nın kapatılmasını da içeren başlıklar masada olacak.