Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tuzla'da Kınalıada Korveti Denize İndirme ve İstanbul Fırkateyni İnşa Başlangıç Töreni'nde yaptığı konuşmada emeği geçen ve geçecek olan herkese şahsı ve milleti adına teşekkür etti. Erdoğan, "Güvenliğimiz açısından kritik önemi olan projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Savaş gemileri konusunda özel sektör ve askeri tersanelerde tamamlamış olduğumuz 14 adet projemiz bulunuyor. Önümüzdeki senelerde sözleşmesi imzalanacak 10 adet projemiz daha var. İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum. Geldiğimiz noktada artık uçak gemisi gibi bu alanın zirvesi olan projeler dahi bizim için uzak bir hayal olmaktan çıkmıştır” dedi.
TAKİP EDİLEN ÜLKE OLMALIYIZ
Erdoğan, “Bilgiye ulaşımın kolaylaştığı bir yüzyılda yaşamanın avantajlarını iyi değerlendirmek zorundayız. Savunma sanayiinde takip eden değil, takip edilen, tüketen değil üreten, öncülük eden bir aşamaya geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Bu yöntemi izlemesek operasyon yapamazdık
Erdoğan, Türkiye'nin örtülü ambargolarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, "Fedakarlık yapmak zorundayız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli savunma sanayii yatırımlarının önemine dikkat çekti. Erdoğan, "Herhangi bir alanda muadil ürünler ve projeler arasında mutlaka kendi firmalarımızı, kendi milli kuruluşlarımızı tercih etmek durumdayız. Acil ihtiyaçları karşılayacak kadarını dışarıdan temin yoluna gitsek bile planlarımızın omurgası mutlaka milli imkanlara dayanmalıdır.
Maliyet artsa bile...
Gerekirse zaman ve maliyet konusunda dahi fedakarlık yaparak bu yolu izlemek mecburiyetindeyiz. Açık konuşuyorum; şayet 15 yıldır bu yöntemi takip etmiyor olsaydık, bugün ülkemize uygulanan örtülü ambargolar sebebiyle terörle mücadelemizi de sınır dışındaki operasyonlarımızı da yürütemez hale gelmiştik" diye konuştu.
Yerli katkı yüzde 65’in üzerinde
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz halihazırda dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyor. Tamamen milli olarak tasarlanmış MİLGEM projesinde yüzde 65'in üzerinde bir yerli katkı oranı sağlandı.
Ülke için çalışanın yanındayız
Erdoğan, "Sebebi ne olursa olsun Türkiye'nin savunma sanayiindeki atılımlarını engellemeye yönelik tutumlara müsamaha göstermemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Ülkemiz için çalışan, işinin ehli, üretken, samimi tüm girişimcilerimiz ve firmalarımız yanlarında bizim olduğumuzu bilmelidir" şeklinde konuştu.
Emine Erdoğan tarafından indirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından Kınalıada Korveti denize indirildi. Bu esnada aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da olduğu katılımcılar geminin denize indirilişini izledi. Emine Erdoğan, geminin denize indirilmesi öncesinde "Kınalıada gemisi, seni denize indiriyorum. Vatanıma, milletime hayırlı ve uğurlu olmanı, şanlı Türk bayrağını denizlerde şeref ve başarıyla dalgalandırmanı diliyorum. Bahtın açık, denizlerin sakin olsun" dedi.
Oramiral Bostanoğlu sertifikayı takdim etti
Fotoğraf çekiminin de yapıldığı törende, İstanbul Fırkateyni'nin kaynak sertifikası ve Kınalıada Korveti'nin objesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu tarafından takdim edildi. Törene, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve İstanbul Valisi Vasip Şahin katıldı.
İstanbul Fırkateyni’ne ilk kaynağı yaptı
MİLGEM Projesi'nin beşinci gemisi olan İstanbul Fırkateyni'nin de ilk kaynağı törenle yapıldı. Konuşmasının ardından Erdoğan, İstanbul Fırkateyni'ne ilk kaynağı yaptı. 113,2 metre boyunda, 14,4 metre genişliğinde ve 3 bin ton deplasmana sahip olması planlanan İstanbul Firkateyni, su üstünde saatte 54 kilometre üzerinde sürat yapma kabiliyetine sahip olacak. Toplam 123 personelin görev alacağı ve "İ sınıfı" fırkateynin ilk gemisi İstanbul Fırkateyni'nin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor.