CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin terör konusunda net tavır sergilemesini isteyerek, “HDP Türkiye partisi olmaktan uzaklaşmamalı” dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim çalışmaları için gittiği Aydın’da kendisini takip eden bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
- GİTMEM DİYEMEZSİN: Daha önce söylemiştim; yasaların öngördüğü bir görev varsa gidilir. Türkiye açısından çok olağanüstü bir durum çıkarsa gidilir. Görev almak yasaların gereğidir, savaş çıkar Allah muhafaza, “Yok ben Saray’a gitmeyeyim” diyemezsiniz. Ülkenin çıkarlarını düşünerek gideceğiz.
- OYUMUZ ARTIYOR: 7 Haziran’a göre daha iyi bir pozisyonumuz var. Bütün anketler oyumuzun arttığını gösteriyor. Bundan memnunuz daha da artmasını istiyoruz. Onun için de çaba harcıyoruz.
- KOALİSYON TARTIŞMALARI SEÇİM SONRASI: Toplumun her kesiminden Türkiye hükümetsiz kalmasın diye gösterdiğimiz çaba olumlu görünüyor. Bunu alanda görüyoruz zaten. (Koalisyon formülleri) O tartışmaların, 1 Kasım’dan sonra yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bugün için her partinin kendi amacı var, oyunu artırmak iktidar olmak.
- TERÖRE KARŞI ORTAK TAVIR: Parlamento tatile girmeden önce grubu olan 4 siyasi partinin ortak deklarasyon yayımlaması istendi. HDP ve MHP karşı çıktığı için yayımlanamadı.
- HDP TERÖRE NET TAVIR KOYMALI: HDP’nin de diğer siyasi partiler gibi terör konusunda çok açık net bir tavır sergilemesi lazım. HDP Türkiye partisi olmaktan uzaklaşmamalı.PKK konusunda da tavır sergilemesi lazım. PKK bir terör örgütüdür zaten, bunun aksini söylemek mümkün değil. Sorun elinde silah olduğunu gördüğünüz halde ses çıkarmamanız. Mahkeme kurdu, askere alma dairesi, vergi dairesi kurdu, tepki vermediniz.
- ESAD’LI ESAD’SIZ FARK ETMEZ: Bizim için Esadlı, Esadsız farketmiyor. İki aşamalı çözülür, bir kesinlikle Suriye’de çatışmanın durması, önlenmesi lazım. İkinci aşama AB’nin elini cebine atması, Suriye’yi onarması lazım. Mültecilerin de evlerine gitmesi lazım.
- ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: Anayasanın 60 maddesi üzerinde uzlaşıldı, çok önemli birşey. Yeni uzlaşma komisyonu bu 60 artı diye devam edecektir. Uzlaşamamanın nedeni uzlaşma komisyonunun aldığı, “4 parti uzlaşmadan genel kurula inmeyecek” şeklindeki ilke kararıdır. Yeni dönemde oturulur yine anayasa uzlaşma komisyonu ilkeler belirler, o ilkelere biz bağlı kalırız.