'Kılıçdaroğlu hepimizi kandırdı' 

CHP'li vekil: Kılıçdaroğlu “Dokunulmazlıkların kaldırılması kabul edilmezse referandumda başkanlık sistemiyle birlikte oylanacak” diyerek bizi kandırdı.

ERCAN ÖZTÜRK

Referandumun ardından CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı kazan kaldırıldı. Eleştiriler bir biri ardına sıralanırken eski defterler de açıldı. Gündeme gelen konulardan biri de Meclis’te dokunulmazlıkların bir defaya mahsus kaldırılmasına yönelik oylama oldu. Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz yıl yapılan dokunulmazlık oylamasından önce kendileriyle yaptığı toplantının detaylarını bir CHP milletvekili AKŞAM’a anlattı. CHP milletvekili, Kılıçdaroğlu’nun kararlarını nasıl değiştirdiğini şu sözlerle dile getirdi: 

HEPİMİZ ‘HAYIR’ DİYECEKTİK 

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için yapılacak olan Meclis oylamasından önce hepimiz olumsuz yönde oy kullanacaktık. Ancak Kemal Bey bir süre sonra değişik bir kararla önümüze çıktı. Biz içimizde kararsız olan bazı isimleri ikna etmeye çalışmışken birden hava tersine döndü. Kemal Bey, ‘Dokunulmazlıkların kaldırılması için hayır dersek bu bizim aleyhimize döner. İktidar partisi bunu referanduma götürecek. Araya başkanlığı da ekleyecekler. İkisini birden geçirecekler’ dedi. Tabii bu konuşmanın ardından çok sayıda arkadaş dokunulmazlıkların kalkması yönünde oy kullandı. Yani Kemal Bey bir anlamda referandum yalanıyla milletvekillerini kandırdı” dedi. 

Baykal’a destek yüksek  

CHP’de kurultay için sesler yükselmeye başlayınca referandum kampanyasının en çalışkan isimleri de çalışmalarına start verdiler.  Eski genel Başkan Deniz Baykal, Antalya’da  ‘Hayır’ oylarının yüksek çıkması üzerine yeniden sahaya dönmek için nabız yokluyor. Baykal’ın bir haftadır sürekli İstanbul’da olması bunun işareti olarak yorumlanıyor. Partinin ileri gelenleriyle toplantılar yapan Baykal’a destek oranının bir hayli yüksek olduğu konuşuluyor. 

22 bin yaşamayan CHP üyesi silindi  

CHP Merkez Yönetim Kurulu raporunda, parti genel sekreterliğinin çalışmalarına yer verildi. Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) üzerinden yapılan kontroller sonucunda hayatta olmadığı tespit edilen 22 bin 516 üyenin kayıtları parti 

kütüğünden düşürülerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile ilgili il ve ilçe başkanlıklarına bildirildi. Yapılan güncelleme doğrultusunda ana muhalefet partisinin, 20 Nisan 2017 itibarıyla parti kütüğünde kayıtlı 1 milyon 198 bin 402 asıl üyesi bulunuyor. 

Bildiriye şerh düştüler 

Önceki gün 7 saat süren PM toplantısı sonucu bildiri krizi yaşandı. Hazırlanan PM bildirisine çok sayıda üye imza atmayacaklarını beyan ettiler. Kılıçdaroğlu imza için ısrarcı olunca da üyeler bildiriye şerh düştüler. PM üyeleri, Kılıçdaroğlu’nun tutumundan rahatsız oldukları için bildiriye katılmadıklarını söyledi.

Kurultay’a çare arıyor 

Çok sayıda PM üyesi ‘Kurultay’ isteğini yineledi. Kılıçdaroğlu ise kurultay yerine MYK’da bazı değişiklikler yaparak bu hasarı en aza indirmeyi amaçlıyor. Kılıçdaroğlu Fikri Sağlar başta olmak üzere çoğu muhalif isme MYK üyeliği teklif edecek. Ancak Sağlar’ın böyle bir teklif gelmesi halinde aynen Yalova Milletvekili Muharrem İnce gibi teklifi reddedeceği öğrenildi.