Kiev'den yaklaşık 1000 Türk vatandaşını tahliye eden tren yola çıktı

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nin açıklamasına göre, Kiev'den 1000 Türk vatandaşını tahliye eden tren Türkiye'ye gelmek üzere yola çıktı.

AA

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den, Romanya sınırındaki Çernivtsi şehrine Türk vatandaşlarını taşıyan tahliye treni yola çıktı.

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nin duyurusu doğrultusunda, tahsis edilen trenle tahliye edilen yaklaşık 1000 kişi Romanya üzerinden Türkiye'ye dönecek.

Ülkedeki savaş durumu ve Rus sabotaj gruplarının saldırı tehlikesi nedeniyle tren pek çok kez durdu ve ışıkları kapalı şekilde yol aldı.

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, tren garında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ukrayna ve soydaşların zor bir dönem geçirdiğini ve bu dönemde Türk vatandaşlarının can güvenliğini gözettiklerini ifade etti.

"Bu süre zarfında, (tahliyelere) otobüslerle başladık, maalesef hava sahasının kapalı olması nedeniyle uçakla tahliye yapamıyoruz." diyen Güldere, çok zor güvenlik koşulları altında Kiev ve Harkiv'den tahliye için tren seferlerini organize ettiklerini ve böylece en zor durumda olan vatandaşların çıkışlarını sağlamış olacaklarını aktardı.

"DEVLETİMİZE TEŞEKKÜRLER"

Tahliye edilen yolculardan Ramazan, AA muhabirine, 7-8 kişi inşaat sektöründe çalışmak için birkaç gün önce Kiev'e geldiklerini söyledi.

Ramazan, şantiyede savaşın başlaması ve bomba sesleri nedeniyle 3 gün rehin kaldıklarını ifade ederek, "3 gün Büyükelçilikte kaldık, şimdi trendeyiz, devletimize teşekkürler." diye konuştu.

"23'ÜNDE KİEV'E GELDİM. SAVAŞIN OLACAĞINI HİÇ TAHMİN ETMİYORDUK"

Diğer bir yolcu Recep de Kiev'e çalışmaya geldiğini aktararak "23'ünde Kiev'e geldim. Savaşın olacağını hiç tahmin etmiyorduk." dedi.

Bomba sesleriyle uyandıklarını ve şok olduklarını ifade eden Recep, 3 gün elçilikte kaldıktan sonra şimdi döndüklerini, Türkiye devletine teşekkür ettiklerini dile getirdi.

İsmini vermek istemeyen bir yolcu da turist olarak Kiev'e geldiğini ve savaşa yakalandığı belirtti.

2014'te de aynı şekilde "savaşa yakalandığını" bu nedenle tecrübeli olduğunu aktaran yolcu, "2 hafta buradaydık, önceki savaş tecrübemden dolayı çok şaşırmadım." ifadesini kullandı. Yolcu, durumun daha da kötüye gitmesi tehlikesine karşı tahliye trenini kullandığını aktardı.