'Kentsel dönüşümden taviz vermeyeceğiz' 

Başkan Erdoğan, Kartal’da 18 kişiye mezar olan apartmanın enkaz alanına gitti. Yaşananın bir afet olmadığını söyleyen Erdoğan, “Kentsel dönüşümden taviz yok” dedi.   

1

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kartal’da 18 vatandaşımıza mezar olan Sema Sokak’taki Yeşilyurt Apartmanı’nın enkaz alanına giderek incelemelerde bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve yerel yetkililerin eşlik ettiği Başkan Erdoğan, “Kentsel dönüşümden asla taviz vermeyeceğiz. Buna mecburuz” dedi. 

BU BİR AFET DEĞİL 

Enkaz alanının ardından hastanede bulanan yaralıları da ziyaret eden Erdoğan şunları söyledi: “Buna artık ben afet demeyeceğim bu bir afet değil. Bu aslında ne yazık ki yıllardır konuştuğumuz söylediğimiz, özellikle bu bina yapımlarında kullanılması gereken malzemeler konusu, binaların yapıldığı yerle ilgili olarak atılması gereken adımlarda çok ciddi sıkıntılar var. Ranta yönelik, para kazanmaya yönelik kaçak yapılarla bu bölgede ciddi bir sıkıntıyı yaşadık.” 

YATAY MİMARİ UYARISI 

Erdoğan şöyle devam etti: “Hep söyledim, biliyorsunuz yatay mimari... İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte, iktidarımızın kentsel dönüşüm diye ortaya koyduğu teze milletçe de sahip çıkmamız lazım. Her şeyi yönetimlerden beklememek gerekiyor. Açık ve net söylüyorum. Buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, ‘Acaba müsaade eder misiniz filan’ demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimini kesinlikle uygulayacağız. Mecburuz. Ne biz ağlayalım, ne halkımız ağlasın. Üzerimize düşeni hep beraber yapalım.”

BAKANLARLA GELDİ

Başkan Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu, Milli Savunma Bakanı Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’la enkaz alanına gitti.    

Enkazda 1.5 yaşındaki Eylül’ün cansız bedenine ulaşıldı.

Bilanço ağırlaştı

İstanbul Kartal’da çöken 8 katlı binanın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları dün de devam etti. Binada hayatını kaybedenlerden biri de 1,5 yaşındaki Eylül Dervişoğlu oldu. Eylül bebeğin öldüğü haberini önceki gece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vermişti. 35 kişinin enkaz altında kaldığını belirten Bakan Soylu, ölü sayısının 21 olduğunu söyledi. Çevre Bakanı Murat Kurum ise binanın betonunda deniz kumu tespit edildiğini ifade etti. 

Yaralı kurtulanlara hastanede ziyaret

Başkan Erdoğan yaralanan vatandaşları Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaret etti. Erdoğan burada yaptığı açıklamada, enkaz bölgesindeyken başsavcıyla görüştüğü belirterek yargı sürecini bizzat takip edeceğini söyledi. Erdoğan, enkazdan sağ çıkarılan 9 yaşındaki  Tayyip Mahmut Alemdar’a telefonla görüşmesinde söz verdiği Trabzonspsor formasını  da ziyaretinde hediye etti. 

Bu olaydan ders alarak geleceğimizi belirleriz

Başkan Erdoğan, hastane ziyaretinin ardından Kartal’da çöken binada aynı aileden ölen 9 kişinin cenaze törenine katıldı. Erdoğan şunları söyledi: “Tabii buradan çıkartmamız gereken birçok dersler var. Aslında şu anda musallada bize bir vaz’u nasihatte bulunuyorlar. Buradan bizim de nasibimizi almamız lazım. Adımlarımızı da buna göre atmamız lazım. Temenni ederim ki buradan vaz’u nasihatimizi alıp geleceğimizi belirleriz.