Kılıçdaroğlu SİHA açıklaması, Kemal Kılıçdaroğlu FOX TV'de ne söyledi?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu SİHA'lar tarafından öldürülen teröristlerin piknik yapmaya gittiğini, yanlarında silah olmadığını söyledi. Terörle mücadelede SİHA'ların kullanılmamasını isteyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun sözlerine değinen Kemal Kılıçdaroğlu FOX TV'de açıklamalarda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada adeta teröre destek verdi. CHP Lideri, ''Terör örgütüne destek olabilirler, terörist olabilirler ama orada silah olması lazım. O da yok.'' ifadelelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun SİHA'lar ile ilgili yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düşmüştü. Bu açıklamalardan sonra Tanrıkulu hakkında soruşturma açıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise FOX TV'de canlı yayına katılarak teröre adeta destek verir nitelikte konuştu. Kılıçdaroğlu SİHA'lar tarafından öldürülen teröristlerin piknik yapmaya gittiğini, yanlarında silah olmadığını söyledi. 

"PİKNİK YAPIYORLARDI"

Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: "Ne diyor Sezgin Tanrıkulu? Bu insanlar öldürüldü. Gerçekten terörist mi değil mi araştırılsın diyor. Bu 4 kişi oraya gitmeden önce güvenlik kontrolünden geçiyorlar. Eğer bunlar terörist ise neden tutuklanmıyor. Sezgin Bey üzerinden giderek  CHP, PKK'ya destek veriyor diyorlar. Sezgin Bey üzerinden bize saldırıyorlar. Sezgin Bey ile konuştum. Olay yerinin yakınındaki bir muhtar bilgi verdi. Öldürülenlerden bazıları iş adamı zaten. Gizli kapaklı insanlar değil, piknik yapıyorlar orada. Terör örgütüne destek olabilirler, terörist olabilirler ama orada silah olması lazım. O da yok."

SEZGİN TANRIKULU NE DEMİŞTİ?

Sezgin Tanrıkulu, Twitter hesabından Hakkari'de dört vatandaşın SİHA'larla vurulduğunu, bir kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, "Eskiden JİTEM vardı, şimdi aynı görevi SİHA'lar yapıyor. Böyle yöntem hukuk devletinde olmaz ancak savaşta olur; savaşın da kuralları vardır" demişti.

Eşzamanlı olarak PKK'nın yayın organlarında da SİHA'lara karşı kampanya başlatıldı. Kampanyanın son destekçisi ise Cumhuriyet gazetesinin Almanya'ya sığınan eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar oldu. Dündar, kampanyaya Twitter adresinden "SİHA'lar idam cezasının olmadığı Türkiye'nin yeni idam mangaları, yeni Türkiye'nin JİTEM'idir" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI VE İÇİŞLERİ BAKANI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ 

Tanrıkulu'nun açıklamasının ardından Milli Savunma Bakanlığı sivillerin vurulduğu iddiasını yalanlamış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Ana muhalefet partisinin bu milletvekilini acilen çağırıp ağzının payını vermesi lazım" demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Kazakistan ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Sezgin Tanrıkulu'nu sert sözlerle eleştirmiş ve ''Ana muhalefetin temsilcisi çıkıyor 'SİHA’lar sivilleri vuruyor' diyor. Nerede bu siviller? SİHA’lar teröristleri vuruyor. Ben beklerdim ki ana muhalefetin Genel Başkanı çıksın, “Ey Tanrıkulu sen kimlerden yanasın?” desin. Bu beyler, ölen teröristleri savunur hale geldiler. Biz sizi tanıyoruz zaten. Tek farkınız var. Siz CHP’siniz onlar HDP. Hangi merciye müracaat ederlerse etsinler biz attığımız adımların doğru olduğuna, terörle mücadeleyi terör örgütünden bir kişi kalmayıncaya kadar devam ettireceğiz'' diye konuşmuştu. 

SİHA NEDİR?

-İlk silah kullanan insansız hava aracımızdır

-Gövde uzunluğu 6.6 metredir.

-Kanat açıklığı 12 metredir.

-Toplam kalkış ağırlığı 650 kg'dır.

-Faydalı yük ağırlığı 55 kg'dır.

- Azami hızı 135 knottur.

- Servis irtifası 27.000 feettir.

- Havada kalış süresi 25 saattir.

'KARA HAREKATINA KATKI SAĞLIYOR'

"Mehmetçik bu hava araçları olmadan önce teröristleri karadan arayarak bulmaya çalışıyordu. Artık teröristler havadan tespit edilip karadan nokta atışı operasyonlar düzenlenerek etkisiz hale getiriliyor. "

'BURNUMUZUN UCUNU ÇIKARAMIYORUZ'

"SİHA ve İHA hava araçları sayesinde teröristlerin kendi aralarındaki konuşmalarda "Burnumuzun ucunu çıkaramıyoruz" söylemleri telsiz konuşmalarına yansımıştır. Yine bu SİHA ve İHA'lar sayesinde düzenlenen hem hava hem de kara harekatları sonrasında PKK liderlerinden Murat Karayılan teröristler "Keklik gibi avlanıyorsunuz" ifadesini kullanmıştı."

SİHA'DAN NEDEN KORKUYORLAR? 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) son dönemde terörle mücadeleye yeni bir boyut kazandırdı. Karadan ve F-16'larla havadan düzenlenen operasyonlara Silahlı Hava Aracı (SİHA) ve İnsansız Hava Araçları da (İHA) katılmaya başladı. Bu sayede son dönemde etkili operasyonlara imza atıldı. Bu gelişme Kandil'de sıkıntı yarattı. SİHA'ların etkisi, PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın telsiz konuşmalarına da yansıdı. Güvenlik birimlerinin telsiz dinlemesine takılan konuşmalarda Karayılan'ın teröristlere "Asker sizi keklik gibi avlıyor" dediği öğrenildi.