Kelkitlioğlu: Bu bir diplomatik zaferdir

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu, Türkiye'nin İsrail ile vardığı mutabakatın diplomatik bir zafer olduğunu söyledi

1

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara başlayan baskının ardından yaşanan kriz 6 yıl sonra çözüldü. İsrail, Türkiye'den özür dilemeye, Mavi Marmara baskınında ölenlerin yakınlarına tazminat ödemeye ve Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını kabul etti. 


Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu bugün gelinen noktayı Türkiye adına diplomatik bir zafer olarak niteledi. 

Kelkitlioğlu şöyle konuştu: İsrail'le nasıl anlaşırsın diye feveran eden bir kesim olduğunu biliyorum. Onlara da itidal tavsiye ederim. Bugün sayın Başbakanın yapmış olduğu Filistinle ve Hamas'la ilgili herhangi lbir memnuniyetsizlik olduğuna dair bir ifade yoktu. Ortadoğu bölgemiz kaynıyor, herkesle düşman olunmaz. Bu diplomatik bir zaferdir. Bu öyle veya böyle ablukanın ve dağılmanın ortadan kalktığını özetleyen bir mutabakattır. Bunun güzelliğini yaşayalım. 

BU BİR ANLAŞMA DEĞİL MUTABAKAT

"Siz İsrail'le nasıl anlaşırsınız, çocuk katilleriyle nasıl anlaşırsınız" diye feveran eden bir kitle var. Bu mutabakat, bu ilişkilerin normalleşmesi demek, Türkiye ile İsrail'in bundan sonra kardeş ülke anlamına gelmiyor. Türkiye İsrail'e sarıldı, İsrail Türkiye'ye sarıldı, iki kardeş ülkeden bahsediyoruz diye birdurum sözkonusu değil. Diplomaside akıl, mantık biraz daha ön planda tutulur. İki ülke düşünün yıllarca savaşmışlar, ama sonuç itibarıyla oturup, barış anlaşması imzalıyorlar.  Sonuç itibarıyla Türkiye, böyle bir katliamın ardından İsrail'in yüzüne "Siz çocukları öldürmeyi çok iyi bilirsiniz diyen one minite diyebilen bir liderin ülkesidir. Aynı zamanda İsrail'e özürden tazminatına kadar geri adım attıran bir ülkeden bahsediyoruz. Buradan Türkiye her şekilde kazançlı. Bunu bir anlaşma olarak değil ilişkilerin normalleştiren bir mutabakat olarak görülmezi lazımdır. Şimdi oradaki zulmün yanında Gazze'deki kardeşlerimiz aç. İlaca ihtiyaçları var, gıdaya ihtiyaçları var, Türkiye şimdi bunu sağlıyor. Eleştiri olur anlarım ama tepkiyi anlayamam. 

RUSYA'DAN AÇIKLAMA OLACAK

İsrail'e bağırmak başka bir şey bu soruna çözüm getirmek başka şey. Komşularımızla sorunlarımız var. Mısır'la darbe yönetimi var, onlarla bir ilişki kurulumaz, en azından ticari ilişkiler açısından Başbakanın çağrısı ortada. Suriye ile çözüm süreci başlayacaktır. Ben bütün komşularla ilişkileri düzeltmekten yanayım. Bu istikrarın sağlanabilmesi açısından komşularla ilişkilerimizde sürekli düşman olamayız. Fikir ayrılıkları kesinlikle olur, ama oturulur konuşulur, mutabakata varılır. Rusya ile son zamanlardaki karşılıklı jestleri görüyorsunuz. Önümüzdeki günlerde Rusya'dan ve Türkiye'den yeni açıklamaların olacağını bekliyorum.