Kara kıta Türkiye ile aydınlandı 

Emperyal ülkeler Afrika’yı sömürge olarak görürken, Türkiye tüm ihtiyaçlarına el uzatan tek ülke oldu. 

1

Osman Nuri CERİT / ANKARA

İç savaşlar, kuraklık, susuzluk, açlık ve yoksullukla boğuşan kara kıta Afrika, Türkiye özellikle son 15 yılda verdiği destekle “aydınlandı”. Türkiye, emperyal ülkelerin yüz yıllarca sömürge olarak gördüğü Afrika’ya dost eli uzatarak, tüm dünyaya insanlık dersi de verdi. 2000’lı yılların başından itibaren Afrika ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi çabaları, AK Parti hükümetleri döneminde yoğunlaştı. Bu kapsamda “Afrika Ülkeleriyle Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” hazırlanıp hayata geçirildi.  Afrika ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesinde en önemli etken ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikili temasları oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından son gezisi ile birlikte 15 farklı Afrika ülkesini ziyaret etmiş olacak. 

SEVAKİN’İ İNCELEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Sudan Cumhurbaşkanı El-Beşir ile Sudan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Sevakin Adası’nda incelemelerde bulundu.

39 büyükelçilik açıldı   

2009’da 7’si Sahra Altı Afrikası’nda olmak üzere kıtada toplam 12 Türk Büyükelçiliği bulunurken bu sayı şu anda 39’a yükseldi. Türkiye’nin kıtadaki toplam yatırımlarının değerinin 6 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Türkiye, Kara Kıtanın gıda, çevre, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarına da el uzatan ülke oldu.Darfur-Nyala’da Somali-Mogadişu’da hastaneler inşa edildi, Afrikalı öğrencilere verilen burslarla eğitimin kalitesi arttırıldı.