Kahire'de Gazze için kritik zirve! ''Şiddetin coğrafyaya yayılması önlenmeli''

Dışişleri Bakanı Fidan Mısırlı mevkidaşı Şukri ile görüşmesinin ardından “İsrail'i uluslararası hukuka davet ediyoruz. Çatışmalar ve can kayıpları coğrafyaya yayılmamalı” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, başkent Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edildi. Gazze Şeridi'nde yükselen askeri gerilime yönelik gelişmelerin masaya yatırıldığı görüşmede taraflar, "Şiddetin derhal durdurulması, sükunetin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaların artırılması" vurgulandı.

ACİL İNSANİ YARDIM

Tarafların, bölgedeki sivillerin korunması, yerlerinden edilmesi risklerine karşı acil ve etkili tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldığı görüşmede, "Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmaması gerektiği" vurgulandı. Taraflar ayrıca "Gazze halkının insani yardıma güvenli ve acil erişiminin sağlanması gerektiğini" vurguladı.

Dışişleri Bakanı Fidan, mevkidaşı Samih Şukri ile görüşmesinin ardından konuştu. Türkiye ile Mısır arasındaki güçlü işbirliğinin bölge için çok kıymetli olduğunu belirten Fidan şöyle konuştu: "Sivil can kayıplarının önüne geçilmeli. Bazı devletlerin İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin yaptığı misillemeleri adeta haklı bir müdahale gibi göstermeye çalıştığını görmekteyiz. Filistinlilerin yerinden edilerek Mısır'a sürülme politikasını asla tasvip etmiyoruz. Çatışmanın coğrafi olarak yayılması engellenmeli. Ortadoğu'da barış sadece bölgesel alternatiflerle değil, Filistinlilerle tesis edilebilir. Müslüman ülkeler olarak Filistinlilerin bekasını gözetecek, adil ve kalıcı bir barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulmalıdır. Yaralıların tedavisi için bölgede hastane kurulması için çalışıyoruz. Başka ülkelerle de yardım konusunu görüşüyoruz. Daha sistemli nasıl götürülebilir bu, bunun arayışındayız. Sınır kapısının nasıl açılacağına ilişkin ciddi müzakerelerin olması gerekiyor. Mısır daha önceki kuşatmalarda da tarihi bir rol oynadı. Bizim yardımlarımızı da içeri ulaştırmayı başaracağız."

300 TÜRK'TEN 30'U TAHLİYE EDİLDİ

Bakan Fidan, "Filistin'den tahliyeler konusunda yakın istişarelerimizi sürdürüyoruz. 300 civarında çifte vatandaşlığı olan Türk vatandaşımız var. Bunların 30'u tahliye edildi. Çalışmalarımız sürüyor." dedi.

BAERBOCK İLE TAHLİYELERİ GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Fidan, Kahire'de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'la İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Gazze'ye yönelik insani yardımlar ve Gazze'den tahliyeleri görüştü. İkili, Ukrayna ve Karabağ'daki durumu da ele aldı.