Kadına şiddete '0' tolerans

'Şiddete karşı mücadele sözleşmeyle başlamadı' Başkan Erdoğan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Eylem Planı'nı açıkladı. Erdoğan, “Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz bu sözleşmeyle başlamadı, bu sözleşmeden çekilmeyle bitecek değildir” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi ile ilgili olarak ''Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz bu sözleşmeyle başlamadı, bu sözleşmeden çekilmeyle bitecek değildir'' dedi. Erdoğan şunları söyledi:

"BAZI ÇEVRELER

1 Temmuz itibarıyla resmen çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesi'ni kadına yönelik şiddetle mücadelede geriye gidiş olarak yansıtmaya çalışıyor. Çekilme gerekçelerimizi o dönemde kamuoyu ile paylaştık. Kadınların sahip oldukları haklarını kullanabilmesi için nasıl mücadele ediyorsak bugün de yarın da aynı mücadeleyi sürdüreceğiz. Şiddet önleme ve izleme merkezleri yani ŞÖNİM'lerin kurulması... 81 ilimizin her birinde kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici katkıları olduğuna inanıyorum."

5 ANA HEDEF BELİRLENDİ

"4. Eylem Planı 2021-2025 yıllarını kapsamaktadır. Kamu kurumlarının, STK'ların, üniversitelerin, medya mensuplarının ve ilgili tüm paydaşların katkılarıyla hazırladık. Oldukça hacimli bir kitap olarak ortaya çıkan planı 5 ana hedef şeklinde yapılandırdık. Başlıklar mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılması, şiddetle topyekûn mücadelenin tüm politikalara entegre edilmesi, toplumsal duyarlılığın artırılması... Değişen şartlar neticesinde gereken her türlü yasal tedbiri almayı sürdüreceğiz."

İŞTE O HEDEFLER

VAKA BAZLI ÖZEL MÜDAHALE

* İlk hedefi şiddetle mücadele mevzuatının gözden geçirilmesi ve etkin uygulanması olarak belirledik. 22 faaliyet bu başlık altında yer alıyor.

* Her düzeyde kamu personeline eğitim verilmesi, tüm paydaşlarla işbirliğinin geliştirilmesi gibi 35 faaliyet yer alıyor.

* Üçüncü hedef koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili kullanılmasıdır. Vaka bazlı özel müdahale programlarının hayata geçirilmesi, mağdura hizmet veren elemanların eğitimlerle güçlendirilmesini uygulayacağız. Hayata geçireceğimiz faaliyet sayısı 65'i bulacak.

* 4. hedef toplumsal farkındalığın arttırılması olarak belirlenmiştir. 77 faaliyeti önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleştireceğiz. Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele edilmesi amacıyla babalara yönelik eğitim çalışması düzenlenmesidir.

* "ALO 183 Sosyal Destek Hattı, haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz olarak, Türkçenin yanında Arapça, Kürtçe çağrılara da cevap verecek. Hattı arayan şiddet mağdurları, '0' tuşuna basarak, sıra beklemeden destek personeline ulaşacak. 81 ilin şiddet risk haritası çıkarılacak, 7 ilde 9 kadın konuk evi açılacak. Israrlı takip mağdurları korunacak, orantılı ceza verilmesi sağlanacak. Şiddet faillerine ve meyilli olanlara öfke kontrolü eğitimi verilecek. Erken yaşta evlilikleri önlemek için babalar eğitilecek."

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜKTEN KALKTI

Türkiye'nin 20 Mart'ta Başkan Erdoğan'ın imzasıyla çekildiği İstanbul Sözleşmesi, resmi olarak dün itibarıyla yürürlükten kaldırıldı. CHP'nin Danıştay'a yaptığı itirazı ise reddedildi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde açıklandı.

Başkan Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfına kurban bağışında bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkan Erdoğan'ın yaptığı bağışı, sosyal medya hesabından duyurdu.