İttifak için kimin konuşacağı belli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’yle 2019 yönelik ittifak süreciyle ilgili konuştu: Bu işi liderler bazında götürmekte fayda var, her önüne gelen konuşup, sürece limon sıkmasın.

1

MURAT KELKİTLİOĞLU

Afrika turunu tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda dönüşü sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.Erdoğan, MHP’yle ittifak görüşmeleriyle ilgili bir soruya şu cevabı verdi: 

SİZE NE KARDEŞİM?

“Şu anda MHP’yle ülkemizin milli ve yerli duruşu konusunda bir ittifakımız var. Ülkemizin aydınlık geleceği için ortak söylem geliştirmiş durumdayız, bu bizi çok daha farklı, çok daha olumlu yerlere taşıyabilir. Yalnız çok aceleci olmamakta, bu işi liderler bazında götürmekte fayda var. Benim partim de dahil olmak üzere bu konuda her önüne gelen konuşmamalı, bu yanlış olur. Partimin içerisinde de zaman zaman bazıları çıkıyor, bu meseleye dair konuşuyor. Size ne kardeşim? Siz niye konuşuyorsunuz? Bu konuda kimlerin konuşacağı bellidir. Bu sürece limon sıkma gibi bir yanlışı hiç kimse yapmamalı.”  

Faizi gözden geçireceğiz

Biz 2017’yi inşallah 7’nin üzerinde bir büyüme ile tamamlayacağız ve 2018’e güçlü bir giriş yapmış olacağız. Ayrıca faiz politikasını hükümetimizle oturup konuşup tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Özel sektörden yatırım istiyorsak, yatırım faizinde kredi faizinde onları yokuşa sürmeyecek adımlar atmamız lazım. 

TUNUS’LA BAKIŞ AÇIMIZ ORTAK 

Tunus’ta FETÖ faaliyetlerinin durdurulması, okullarının kapatılması konusunda önemli mesafeler aldık. Sudan ve Çad’daki kadar hızlı olmasa da çalışmalar sürüyor. Burada Yunus Emre Kültür Merkezi de açacağız. Ayrıca Körfez krizi ve Kudüs konularına Tunus yönetimiyle başından itibaren aynı istikamette baktık. 

Tarihi Kudüs kararı İİT İstanbul’da alındı.

İİT REFORME EDİLEBİLİİR  

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul zirvesinde alınan kararlar herkesin başını iki elinin arasına alıp düşünmesini sağlayacaktır. Mesela bir reform gündeme gelebilir, İİT ağırlığını koyacak güce ulaşmalı. 

İslam ülkelerinde birliktelik daha fazla olur mu? İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) geleceğini bundan sonra nasıl görüyorsunuz? “13 Aralık’ta İstanbul’da yapılan zirveye katılım genel olarak iyiydi. Ancak çok daha üst düzey katılım olabilirdi, Arap ligindeki bazı ülkelerin işin ucundan tutuyormuş gibi yapmaları bizi üzmüştür. Önemli olan o zirvede netice alınmış olmasıdır. Alınan netice belki de herkesin başını iki elinin arasına alıp düşünmesini sağlayacaktır. Bu iş, belki çok daha farklı bir yere gidecektir. Mesela, İİT’nin reforme edilmesine gidebilir. Çünkü İİT’nin kuruluşu Kudüs’e dayalıdır, Kudüs içindir. Bu teşkilat işlevini çok daha güçlü bir şekilde yerine getirmelidir. İİT, Birleşmiş Milletler nezdinde ağırlığını koyabilecek güçte olmalıdır. Şimdi Kudüs konusunda daha fazla mesafe alabilmek için hem düşünmemiz, hem düşündürtmemiz gerekiyor. Kendi düşünce kuruluşlarımıza bazı çalışmalar yaptırmamız; bu çalışmalarla neler yapabileceğimiz üzerinde durmamız da önem taşıyor.