İsrail'e baskı barışın kapısını aralar... Gazze için yoğun diplomasi

Başkan Erdoğan, Filistin Devleti'ni tanıyan İspanya'yı ziyaret etti. Kral Altıncı Felipe ile görüşen Erdoğan, uluslararası toplumun baskısının bölgede kalıcı barış için öneminli olduğunu söyledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yoğun diplomasi trafiğini sürdürüyor. Türkiye ile İspanya arasında hükümetler arası 8. Zirve'ye bugün İspanya ev sahipliği edecek. Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında dün İspanya'yı ziyaret eden Başkan Erdoğan, Madrid'de Kral Altıncı Felipe ile görüştü.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ

Görüşme ile ilgili İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada; Türkiye ve İspanya ilişkileri, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamlar, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığı vurgulandı. Başkan Erdoğan görüşmede İspanya Kralı Altıncı Felipe'ye; "Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin gelişerek daha da derinleşeceğine inandığını" söyledi. Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret hacminin genişletilmesinden, savunma sanayii alanında işbirliğine kadar her alanda atılacak adımların iki ülkeye de kazandıracağının altını çizdi.

İSPANYA'YA TEŞEKKÜR

Erdoğan, İsrail yönetiminin Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırım politikalarının bir an önce sona ermesi gerektiğini görüşmede bir kez daha vurguladı. İspanya'nın bu konuda attığı adımlar ile Filistin'e verdiği desteğin çok önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu süreçte uluslararası camianın İsrail'e yönelik baskılarını artırmasının bölgede kalıcı barışın kapısını aralayabileceğini" söyledi.

TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ

Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaretle ilgili Erdoğan, İspanya Kralı Altıncı Felipe'i en kısa zamanda mutlaka Türkiye'ye beklediğini söyledi.

15 ANLAŞMA İMZALANACAK

Başkan Erdoğan ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in başkanlık edeceği zirvede, ticaret, finans, kültür, spor alanlarında bakanlıklar ve devlet kurumları arasında yaklaşık 15 ikili anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Zirvenin iki ülke arasındaki köklü ilişkileri perçinleyeceğini vurgulayan diplomatik kaynaklar, "İspanya ve Türkiye arasında çok yakın işbirliği, anlayış ve ön yargısız ilişkilerin bulunduğuna, bu zirveyle birlikte sonuç odaklı ve daha sürdürülebilir adımların atılacağına" dikkati çekti.

Başkan Erdoğan, İspanya ziyareti öncesi Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'le Ankara Esenboğa Havalimanı'nda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'yi ve Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

İTALYA DA G7 ZİRVESİ'NE KATILACAK

Başkan Erdoğan, İspanya temaslarının ardından yarın İtalya'nın ev sahipliğinde yapılacak G7 Liderler Zirvesi'ne katılacak. Afrika, Akdeniz, yapay zeka ve enerji konularının işleneceği oturumlara katılacak olan Erdoğan ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Zirvede ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı, Ortadoğu'daki gelişmeler, Afrika, Hint-Pasifik'teki durum, göç, iklim değişikliği, enerji, yapay zeka ve küresel ekonomik güvenlik gibi konulara odaklanacak. Gazze'de acil ateşkes sağlanması insani yardımın artırılması ele alınacak.