İslam ülkelerine çağrı: Faiz yerine üretim, döviz yerine milli para ile ticaret

Başkan Erdoğan, mülteciler konusunda sadece ayet okumanın yeterli olmayacağını icraat yapılması gerektiğini belirterek “İdlib’den 50 bin kişi daha geliyor. Siyasiler olarak adaletle davranmamız lazım ki biz güç bulalım” dedi. 

Başkan Erdoğan, Malezya’da, Kuala Lumpur Konferans Merkezi’ndeki “Kuala Lumpur Zirvesi”nde, “Kalkınmanın Önceliği ve Sınamalar” temalı yuvarlak masa toplantısının ‘’Milli Egemenliğin Kazanılmasında Kalkınmanın Rolü’’ başlıklı oturumuna katıldı. Ticaret savaşlarının konuşulduğu bir dönemde milli paralarla ticaretin aciliyet kazandığını belirten Başkan Erdoğan şunları kaydetti: 

MİLLİ PARAYLA TİCARET

“Sizinle bu konu hakkında çalışmak için hazırız. İslami Finans meselesini gündemimize almalıyız. Faizsiz finans konusunda ülkelerimiz arasında önemli bir diyalog olabilir. Ticaretimizi döviz baskısından kurtarmalıyız. Yabancı paralarla değil milli paralarımızla ticaret yapalım. Kendi ödeme sistemlerimizin olmaması, piyasalarımızı kırılgan hale getiriyor. Rusya, Çin, Brezilya gibi ülkelerle alternatif ödeme sistemleri geliştirmeye çalışıyoruz. Faiz yerine üretim ve ticareti merkeze alan alternatif finans için yol haritası çıkaralım.” 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölge konusuna ilişkin şunları kaydetti: 

ZEKAT VERİLSE FAKİR KALMAZ

‘’Güvenli bölge inşa edelim denilince buraya herhangi bir destek vermiyorlar ama terör örgütlerin silah deyince silah geliyor. Bakıyorsunuz ki Arap Ligi bir toplantı yapıyor, “Türkiye ile ilişkilerinizi kesin” diyor. “İslam dünyası çok mu fakir? Müslümanlar çok mu fakir? Niçin böyle bir şeyde ellerini uzatmıyorlar, niçin bunlar destek vermiyorlar?  Sadece zekatlarından verseler buralarda fakir fukara, garip gureba kalmaz. Bakınız şu anda İdlib’den yine 50 bin insan topraklarımıza doğru geliyor. Şu anda zaten 4 milyon insan var, şimdi 50 bin kişi daha geliyor. Belki bu sayı daha da artacak. 

LAFLA OLMAZ İCRAAT LAZIM 

‘Türkiye olarak siz bunun altından nasıl kalkıyorsunuz?’ diyorlar. 40 milyar doların üzerinde biz harcama yaptık. Bize ne BM ne de AB verdiği sözü tutuyor. Ama bakıyorsunuz ki öbür tarafta Arap Ligi bir toplantı yapıyor, ‘Türkiye ile ilişkilerinizi kesin’ diyor. 3 milyon 700 bin Suriyeli Arap kardeşimizi biz Türkiye’ye aldık. Niye aldık? Varil bombalarından kaçıyorlardı, almayacak mıydık, aldık. O bakımdan liderler olarak adaletle hükmetmemiz lazım. Siyasiler olarak adaletle bu işte davranmamız lazım ki biz güç bulalım. Yoksa lafla olmuyor. ‘Hepiniz toptan sımsıkı Allah’ın ipine sarılın, tefrikaya düşmeyin.’ Bunu, ayeti kerimeyi okurken güzel ama icraata gelince bir şey olmayınca o zaman Allah bize nusretini göndermez.”  

MUHAMMED: “TÜRKİYE’DEN ÇOK ŞEY ÖĞRENİYORUZ

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Müslümanların dünya genelinde çok büyük bir pazar oluşturabileceğini belirterek, “Eğer kendi pazarımızı kurup ihtiyaçlarımızı Müslüman ülkelerden tedarik edersek, kendimizi zenginleştiririz” dedi. Mahathir, milli üretim alanında Türkiye örneğine dikkati çekti: “Üretim konusunda Türkiye savunma sanayisinde ilerliyor. Malezya bu alanda Türkiye’den çok şey öğreniyor.” 

MALEZYA’DA YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ AÇILDI 

Emine Erdoğan, Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü’nün açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Erdoğan, “Amacımız yalnızca Türk dilini ve kültürünü aktarmak değil, yüzyıllar boyunca medeniyetlerin kesişme noktası olmuş ülkemizin bu tecrübesine yeni kesişme noktaları eklemek arzusundayız” dedi. Okçular Vakfı tarafından açılan “Türk İslam Medeniyetinde Okçuluk Mirası Sergisi”ni gezen Emine Erdoğan Türk öğrencilerle fotoğraf çektirdi. 

'YENİDEN ASYA' AÇILIMI İÇİN İLK ADIM

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ağustos ayındaki 11. Büyükelçiler Konferansı’nda dile getirdiği “Yeniden Asya” açılımıyla ilgili ilk eşgüdüm toplantısı Ankara’da yapıldı. Bakanlıklardan  85 yetkilinin katıldığı tolantıya başkanlık eden Bakan Yardımcısı Sedat Önal, gelecek dönemde Ankara’daki Asya ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya gelinerek, Türkiye’nin girişim kapsamındaki vizyonunun paylaşılacağını söyledi.

Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü. 

KADERİMİZİ 5 ÜLKENİN KEYFİNE BIRAKAMAYIZ 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başkan Erdoğan, “7 milyarlık İslam aleminin kaderini BM Güvenlik Konseyi Daimi üyesi 5 ülkenin keyfine bırakan sistem artık ömrünü tamamlamıştır. İslam ülkelerini bir araya getiren İslam İşbirliği Teşkilatı gibi platformların da etkinliğini artıracak şekilde güncellenmesi şarttır” diyerek şöyle devam etti: “Filistin davasında halen hiçbir mesafe alamamışsak, kaynaklarımızın sömürülmesine mani olamıyorsak, mezhepçilik üzerinden coğrafyamızın lime lime edilmesine ‘dur’ diyemiyorsak sebebi budur. Yoksa İslam dünyası güçsüz değildir, zayıf değildir, çaresiz asla değildir.” 

İSTANBUL'A İSLAMOFOBİ MÜCADELE MERKEZİ 

Türkiye ve Malezya “İslamofobi ile Mücadeleye Yönelik İletişim Projesi”ni hayata geçiriyor. Türkiye adına mutabakat zaptını İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un imzaladığı projenin operasyonel merkezi İstanbul’da olacak. Merkez, odağında haberler, belgeseller, bilgilendirici videolar ile benzer diğer içeriklerin paylaşılacağı dijital bir platformu işletecek. Dünya çapında İslam karşıtı olaylar hakkında veri toplanması ve bunların küresel farkındalık için kullanılması amacıyla da bir çağrı merkezi kurulacak.