'Avrupa’nın istikrarı için birlikte çalışalım'

Varna’da gerçekleştirilen Türkiye- AB zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelin, ortak coğrafyamız olan Balkanlar’da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım”dedi.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Euxinograd Sarayı’ndaki Türkiye-AB Zirvesi’nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.  Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. AB ile aramızdaki güvenin yeniden tesisinin ilk adımını  burada hep beraber atmış olduğumuzu umuyorum. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. Bu tür teknik konuları siyasetin meselesi haline getirmemeliyiz” dedi.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU 

Türkiye’nin, birçok terör örgütünün hedefinde yer aldığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ İnsani krizlerde bürokratik hantallığa tahammül yoktur.  Türkiye’nin düzensiz göçle ilgili olarak sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiği herkesin malumudur. 4 milyon Suriyeli ülkemizdedir. 4 milyar Euro söz verildi, 1 milyar euro ilgili yerlere iletildi. Teröre karşı operasyonlarımız, sadece kendimizin ve Suriyelilerin güvenliğine değil, Avrupa’nın da güvenliğine katkı sağlamaktır. Biz, artık terörle mücadele gibi hassas konularda afaki ve haksız eleştiriler değil, güçlü destek bekliyoruz.”

AB ÜLKELERİNE ÇAĞRI 

AB ülkelerine seslenen Erdoğan, “Gelin, ortak coğrafyamız olan Balkanlar’da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım. Suriye, Irak, Filistin, Kudüs, Yemen, Rohingya, Afrika gibi uluslararası konularda işbirliğimizi derinleştirelim. Gelin, güçlü ve istikrar abidesi Avrupa’yı birlikte inşa edelim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Borisov  basın toplantısı düzenledi.

VARNA’DA KIBRIS ÇIKIŞI

Erdoğan, “AB Kıbrıs konusunda adil olmadığı sürece anlaşmamız mümkün değildir. Doğal kaynaklar konusunda alınan kararlara Türklerin dahil edilmesi hukukun gereğidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs meselesinin seyrinden bağımsız olarak, adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereğidir. Türkiye bölgede kilit aktördür. AB Kıbrıs konusunda adil bir tutum takınmadığı sürece anlaşmamız mümkün değildir” dedi. Erdoğan, küresel bir güç olma iddiasındaki Avrupa’nın, Türkiye’yi genişleme politikalarının dışına itmesinin vahim bir hata olacağını söyledi. AB ile Türkiye arasındaki güvenin yeniden tesisi için atılan zirvenin önemine değinen Erdoğan, atılan bu adımın yeterli olmadığı, somut adımların atılmasının gerektiğini belirtti.

BEKLENTİMİZ VİZE SERBESTİSİ 

Vize serbestisini değerlendiren Erdoğan, “Bununla ilgili çalışma kağıdımız şubat ayı başında AB Komisyonu’na sunulmuştu. AB tarafına çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini de söyledik. AB, bu noktada adımını bir an önce atarsa o da bizi rahatlatacaktır. Bu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, vatandaşlarımızın AB’ye olan güvenini sarsacak bir hal almamalıdır. Beklediğimiz vize serbestisidir. Olumsuzluklara rağmen biz diyalog kanallarını hep açık tutmaktan yana olduk” diye konuştu.

Müzakerelerin garantörüyüm

AB Komisyonu Başkanı Juncker, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı, gözle görülür sonuçlar vererek çok başarılı olmuştur” dedi.  Juncker, Türkiye AB müzakerelerine ilişkin, “Türkiye ilemüzakerelerin devamının garantörüyüm” diye konuştu. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da, Varna Zirvesi’nin tekrar toplanacağını belirterek, “Haziran sonuna kadar kaydettiğimiz gelişmelere göre tekrar bir araya geleceğiz” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başbakan Borisov karşıladı. 

IRAK’A SİNCAR MESAJI

GEREKENİ YAPMAZSA BİZ YAPARIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi’ne katılmak üzere Bulgaristan’ın Varna şehrine hareketi öncesi basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, terör örgütü YPG’nin Münbiç’teki varlığı ve Sincar’daki terör kamplarına operasyonla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Irak ordusunun Sincar’a girdiğini açıklamasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, operasyon girişimlerini bildiğini söyledi.

IRAK’TAN YETKİLİ GELECEK 

Erdoğan, şöyle devam etti: “Irak’tan bir yetkili zaten Türkiye’ye gelecek. Onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Görüşmelerden sonra çok sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz odur ki, Irak gerçekten Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin. Eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa, gereğini Sincar’da biz yaparız. Sincar’a bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok. “Bu bölgeden terör örgütünün sızmaları olduğunu kaydeden Erdoğan, örgütün isim değiştirmelerinin de bir şey ifade etmediğini söyledi.  

Trump’ın kendi iradesi değil

Erdoğan, Münbiç’le ilgili ABD Başkanı Trump’la görüşmesinin söz konusu olup olamayacağına ilişkin soru üzerine, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la yapılan görüşmeleri hatırlatarak, “Tillerson, Türkiye ziyaretinde Münbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. Buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini ABD-Türkiye birlikte sağlayalım. Bizim bulunduğumuz nokta bu. Güvenliği sağlamada müşterek hareket edebiliriz ama ‘Buradan biz çıkmayız, biz buradayız.’ gibi yaklaşımlar bana göre Sayın Trump’ın kendi iradesi değildir diye düşünüyorum” dedi.