İnsan hakları için yeni yol haritası

Reform sürecinin ilk adımı insan hakları. Başkan Erdoğan'ın açıklayacağı İnsan Hakları Eylem Planı'yla 9 amaç, 49 hedef ve 374 faaliyetin hayata geçirilmesi için yasal düzenleme yapılacak.

İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek. Reform paketinin ilk ayağı olan İnsan Hakları Eylem Planı'nda hak ve hürriyetleri koruma altına alacak yasal düzenlemelerin öne çıkması bekleniyor. Reformların ikinci adımı olan ekonomi adımında ise yatırım ortamının iyileştirilmesi için atılabilecek adımlar yer alacak. Ekonomi paketi önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşılacak. Edinilen bilgilere göre, 9 amaç, 49 hedef ve 374 faaliyetin hayata geçirilmesi için yasal adımlar atılacak.

2 BİN 380 SAATLİK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

İnsan Hakları Eylem Planı için gayrimüslim cemaat temsilcilerinin de aralarında bulunduğu bin 571 kişinin katılımıyla 5 çalıştay ve 53 toplantı yapıldı. Bu süreçte Eylem Planı'nda görev alan hukukçu, akademisyen ve bürokratlar, yaklaşık 2 bin 380 saat çalışma yürüttü.

GÜÇLÜ İNSAN HAKLARI

Plan ile birlikte hem yargı süreçleri, hem medeni hukuk, hem de temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesine ilişkin yasal düzenleme yapılacak. Paketteki 9 amaç arasında; daha güçlü bir insan hakları koruma sistemi başta geliyor.

ETKİN MÜLKİYET HAKKI

Pakette mülkiyet hakkının daha etkin korunması, kırılgan kesimlerin korunması ve toplumsal refahın güçlendirilmesi, insan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalık gibi başlıkların yer alması bekleniyor.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık pakkete yer alacak.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

İfade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi, kişi özgürlüğü ve güvenliğinin güçlendirilmesi, kişinin maddi ve manevi bütünlüğü ile özel hayatının güvence altına alınması da önemli bir yer tutuyor.