İlk talep 2 yıl önce Kahire'den

Normalleşme talebi Mısır'dan. Mısır ile yeni dönemin ayrıntılarına AKŞAM ulaştı. İlk talep, iki yıl önce Kahire yönetiminden geldi.

MELİK YİĞİTEL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mısır ile diplomatik düzeyde temas sağlandığına ilişkin açıklamasının yankıları sürerken, dikkatler ilk temasın kimden geldiğine çevrildi. Edinilen bilgiye göre, ilk temas iki yıl önce New York'ta sağlandı. Mısır, Türkiye ile normalleşme adımları atılması yönündeki ilk talebini Eylül 2019'da New York'ta yapılan Suriye konulu Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısında, Çavuşoğlu'na iletti.

SİSİ'NİN TALEBİNİ İLETTİ

Toplantı sırasında Çavuşoğlu'nun yanına gelen Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'yle artık normalleşmek istediklerini iletti. Şukri, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin bunu çok arzu ettiğini ve iki ülke olarak birbirilerinin aleyhine açıklamalar yapmak istemediklerini iletti ve "Sisi Kahire'den Türkiye aleyhine açıklama yapılmaması konusunda net talimat iletti" dedi.

POZİSYON DEĞİŞTİRİN

Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'ın Türkiye aleyhine çalışmaktan vazgeçerek bir pozisyon değişikliğine gitmesi gerektiğini mevkidaşına aktardı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri'ye önkoşulsuz ve ilk etapta teknik düzeyde görüşmeler yapılabileceğini iletti.

TEKNİK GÖRÜŞMELER

Kahire'den gelen ilişkilerin normalleştirilmesi konusundaki olumlu ilk adım üzerine, teknik düzeyde görüşmeler başladı. Karşılıklı olarak büyükelçiler geri çekildiği için diplomatik anlamdaki görüşmeler iki ülkenin maslahatgüzarları düzeyinde başladı. Maslahatgüzar seviyesinde başlayan görüşmeler, Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Akdeniz Masası ve istihbarat birimleri düzeyinde devam etti.

LİBYA GERİLİMİ AKSATTI

Ancak Libya'daki gerilim üzerinden ilişkilerde yavaşlama ve aksamalar yaşandı. Daha sonra yine Kahire'den yeniden gelen "ilişkilerin normalleşmesi noktasındaki görüşmelere devam edelim" teklifi üzerine Ankara- Kahire hattındaki teknik düzeydeki ilişkiler yeniden hızlandı.

Ankara Mısır tarafından gelen görüşme talebini bir ön koşul olmaması şartıyla kabul etti. Yeniden başlayan görüşmelerin olumlu devam etmesi durumumda ilişkiler üst düzeye taşınacak ve iki ülkenin Dışişleri Bakanları 8 yıl sonra resmi görüşme için bir araya gelecek.

3 TEMEL AYAK

Türkiye son dönemde en gerilimli başlıklar olan Suriye, Karabağ, Libya ve Doğu Akdeniz konularında, diplomaside ve sahada neler yapabildiğini net bir şekilde gösterdi. Tüm gerilimli alanlarda üç temel düzlem üzerinde ilerledi:

1- Gerilimin tarafı olmayız ancak gerilim yaratanlara karşılık veririz.

2- Türkiye'nin temel haklarını korumakta kararlıyız ve bunu uluslararası hukukun Türkiye'ye tanıdığı haklar çerçevesinde yaparız.

3- Sorunları çözmek için masa seçeneğine ön koşulsuz oturulursa otururuz.