İlk günde 7 madde 

Anayasa değişiklik paketindeki maddelerin ikinci tur oylamasının ilk gününde 7 madde kabul edildi. Bugün oylama sürecinin tamamlanması ve referandum için düğmeye basılması bekleniyor. 

HAKKI KURBAN

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren anayasa değişiklik teklifinin maddelerinin ikinci tur oylaması önceki akşam başladı. Dün sabaha karşı sonlanan ilk oturumda 7 madde kabul edildi. 1’inci madde 345 kabul, 140 ret oyualdı. Teklifinin birinci maddesine göre, anayasanın “yargı yetkisi” başlığında değişikliğe gidilecek. 2’nci madde için 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Bu madde ile milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak. 3’üncü madde için 342 kabul, 137 ret oyu kullanıldı. 

SEÇİLME YAŞI DÜŞÜYOR 

Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek. 4’üncü maddeye 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı. Maddeyle, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de 5 yılda bir olacak. Teklifin 5’inci maddesi 342 oyla kabul edildi. Bu madde ile TBMM’nin yetkileri düzenleniyor. 6’ncı madde de 342 oyla kabul edildi. Bu madde Meclis’in denetim yetkisini yeninden ele alıyor. Cumhurbaşkanı adayı olacak kişinin niteliklerini belirleyen 7’nci maddeye de 340 kabul oyu geldi. 

HDP’li Çelik’e şehitlerle yanıt!  

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik’in her oylama sonrasında TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın “Oyunu kullanmayan milletvekili var mı?” sorusu üzerine HDP’nin tutuklu milletvekillerinin isimlerini saymasına AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı PKK’lı teröristlerin şehit ettiği isimleri de okuyarak, “Muhammet Fatih Safitürk mezarda, Dolmabahçe şehitleri mezarda, Kayseri şehitleri mezarda, Merasim Sokak şehitleri mezarda, Kızılay şehitleri mezarda” diye bağırdı.  

Erdoğan onay verecek 

Değişiklik teklifin 2. tur görüşmelerinin en geç bugün tamamlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Teklifin tümünün 330 ve üzerinde oyla kabul edilmesinin ardından referandum süreci 

başlayacak. 

15 gün sınır

TBMM Başkanlığı teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan teklifi 15 gün içinde inceleyip onaylayacak ve yayımı için Resmi Gazete’ye gönderecek. Böylece 60 günlük referandum süreci de başlamış olacak. Referandumun, 2 Nisan, 9 Nisan,16 Nisan tarihlerinden birinde yapılması bekleniyor.