İki kardeş ülke çıkar değil, kader birliği yapıyor! Türkleri bekliyoruz

Libya'da hedef tam egemenlik. Başkan Erdoğan'ın Ankara'da ağırladığı Libya Başbakanı Dibeybe, “Türkiye ile stratejik ilişki arzuluyoruz. Türk şirketlerini yeniden yapılanma sürecinde ülkemize bekliyoruz” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Millî Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşme gerçekleştirdi. Ardından heyetler arası görüşme yapıldı. Başkan Erdoğan ortak basın toplantısında Türkiye'nin Libya'ya her türlü desteği vereceğini belirterek, "Hedefimiz milli egemenliğin Libya'nın bütününde sağlanmasıdır" dedi. Başkan Erdoğan toplantıda şunları söyledi:

KADER BİRLİĞİ YAPTIK

"Görüşmemizde, dayanışmamızı ve işbirliğimizi daha ileriye taşıma arzumuzu teyit ettik. 2 dost kardeş millet olarak bekalarımız ve ay yıldızlarımız için yüzyıllardır kader birliği yaptık. Gazi Mustafa Kemal'in, Enver Bey'in nice kahramanlarımızın kutlu mücadelelerinin sonucunda bugünlere gelebildik. Bundan böyle önceliğimiz Libya Milli Birlik Hükümeti'nin yetkisinin ve egemenliğinin ülke sathına teşmil edilmesidir."

KATLİAMA ORTAK OLDULAR

"Darbecilerin işlediği suçlar tek tek ortaya çıktı. Toplu mezarlar, işgal döneminin canlı şahitleridir. Darbecilerin yanında saf tutanlar bu katliamlara ortak olmuşlardır. Libya'ya verdiğimiz destek, Trablus'un düşmesini önlemiş ve ateşkesi sağlamıştır."

TÜRK ŞİRKETLERİ BEKLİYORUZ

Libya Başbakanı Dibeybe "İki ülke arasındaki karma ekonomik kurul toplantısının en kısa sürede yapılması arzusu içerisindeyiz. Yeniden yapılanma konusunda birçok proje yapılacaktır. Türk şirketlerinin projeler için gelmesini bekliyoruz" dedi.

Başkan Erdoğan, imzaların atılmasından sonra Libya Başbakanı Dibeybe onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basına kapalı yemekte, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile iki ülke heyetleri de yer aldı.

ORTAK BİLDİRİDE KARDEŞLİK VURGUSU

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Başkan Erdoğan ile Dibeybe'nin yaptığı baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi. Ayrıca Başkan Erdoğan ile Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'nin himayesinde gerçekleşen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Birinci Toplantısı'nda alınan kararlara ilişkin ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, tarafların; köklü dostluk ve kardeşlik bağlarına dayanan ilişkilerin karşılıklı yarar, saygı ve eşitlik temelinde güçlendirilmesi; iş birliklerinin derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi yönündeki iradelerini ifade ettiği belirtildi. Tarafların, Libya'nın doğu, batı ve güney olmak üzere tüm sathında egemenlik, bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesinin önemini teyit ettiği kaydedildi.

5 ANLAŞMAYA İMZA ATILDI

Başkan Erdoğan ve Libya Başbakanı Dibeybe huzurunda 5 anlaşmaya imza atıldı. Bu kapsamda, "Libya'da Elektrik Santrali Yapımına İlişkin Protokol", "Libya'da 3 adet Elektrik Santrali İnşasına İlişkin Mutabakat Zaptı", "Trablus Havalimanı Yeni Uluslararası Terminal İnşasına İlişkin Mutabakat Zaptı" ve "Trablus'ta Yeni Bir Alışveriş Merkezi İnşasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imza altına alındı. Ayrıca Medya Alanında Stratejik İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.

150 BİN DOZ AŞI VE İLAÇ JESTİ

Başkan Erdoğan, koronavirüsle mücadeleye dikkat çekerek, "150 bin doz aşıyı kendilerine teslim edeceğiz. Bingazi'deki konsolosluğumuzu, şartlar olgunlaştığında yeniden faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu amaçla Trablus'taki bir salgın hastanesini işleteceğiz" diye konuştu.

ORTAK MEDYA PLATFORMU OLUŞTURULACAK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Libya'nın İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid Ammar Muhammed El-Lafi tarafından imzalanan mutabakat zaptına göre, iki ülke arasında medya alanında ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Ortak Medya Platformu oluşturulacak. İki ülkenin medya alanında faaliyet gösteren resmi kurumları ile ortak çalışmalar yürütülecek. Uluslararası arenada karşılaşılan dezenformasyon ile ortak mücadele edilmesi ve dünya kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi sağlanacak, televizyon ve sinema alanlarında ortak çalışmalar gerçekleştirilecek.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Başkan Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'yi resmi törenle karşıladı.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı ve aynı zamanda Savunma Bakanlığı'nı da üstlenen Abdülhamid Dibeybe ile görüştü. Libya'daki son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, Bakan Akar Türkiye'nin, toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış, barış, huzur ve istikrar içerisinde yaşayan bir Libya'nın oluşumuna katkıda bulunmayı amaçladığını belirtti. Türkiye'nin Libyalı kardeşlerine verdiği askeri ve güvenlik alanlarındaki eğitim, yardım ve danışmanlık desteğine devam edeceğini ifade eden Akar, istikrarlı, bağımsız ve egemen bir Libya'yı desteklediğini kaydetti.