'İki haftaya kendi planımızı uygularız'

Başkan Erdoğan, 2019-2020 akademik yıl açılışında, “Güvenli bölge için ABD’den icraat bekliyoruz. İki hafta içinde sonuç çıkmazsa kendi planımızı devreye sokarız” dedi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Ankara’da gerçekleştirilen Rusya ve İran’la üçlü zirveye değinen Erdoğan, “Suriye’deki krizin çözümü konusunda çok önemli kararlar aldık” dedi. Erdoğan şunları söyledi: “Zirvenin en önemli kazanımlarından biri siyasi sürece yeni bir dinamizm kazandıracak olan Anayasa Komitesi üyelerinin onaylanmasıdır.”

İDLİB İÇİN GÖRÜŞBİRLİĞİ

Başkan Erdoğan şöyle devam etti: “Böylece komitenin oluşumundaki tüm pürüzler giderilmiştir. Bir diğer husus ise büyük bir göç dalgası potansiyelini de içinde barındıran İdlib’deki sıkıntılı durumun en azından bir parça rahatlamasını sağlayacak görüş birliğine varılmış olmasıdır.” 

ARTIK İCRAAT BEKLİYORUZ  

Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Suriye topraklarının dörtte birinden fazlasını işgal eden Fırat’ın doğusundaki bölücü terör örgütüyle ilgili endişelerimizin muhataplarımız tarafından da önemli ölçüde paylaşıldığını gördük. Bu durum Amerika ile yürüttüğümüz güvenli bölge çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını özellikle güçlendirdi. İki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız. Avrupa ülkelerinden hem İdlib hem Fırat’ın doğusu konusunda çok daha güçlü bir destek bekliyoruz. Laf ola beri gele yok, icraat bekliyoruz.” 

Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’a ödülünü takdim etti. 

AVRUPA’YA GÜVENLİ BÖLGE TEKLİFİ: MÜLTECİLERİ YERLEŞTİRELİM 

Erdoğan, “Suriye sınırındaki güvenli bölgeye Türkiye ve Avrupa’daki 2-3 milyon Suriyeli iskân edilebilir” dedi. 

Güvenli bölgenin Suriye’den mülteci akınının kesilmesi için de önemli bir adım olacağını belirten Erdoğan, bu durumun Avrupa’yı da yakından ilgilendirdiğini belirterek, Batılı ülkelere uyarılarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “3 milyon 600 bin mülteciyi ağırlıyoruz. Dünyada bunun benzeri yok. Öyleyse Batı da bunun benzerini yapması lazım. Şayet İdlib’de sükûneti hızla sağlamazsak bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın yükünü kaldıramayacağımızı açıkça söylüyoruz. Fırat’ın doğusunu güvenli hale getirmek suretiyle buraya güvenli bölgenin derinliğine bağlı olarak 2 ila 3 milyon arasında halen ülkemizde ve Avrupa’da yaşayan Suriyeli sığınmacıyı iskân edebiliriz.” 

TERÖRÜ DESTEKLEMEYİN 

Her iki hususun Türkiye kadar Avrupa’yı da yakından ilgilendirdiğine işaret eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz kendi sınır güvenliğimizi garantiye alma yanında özellikle Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği temelinde bir çözüm için samimi çaba göstermekten asla vazgeçmedik. Hâlâ önümüze külfet paylaşımından terör örgütlerine dirsek temaslarına kadar her konuda engeller çıkartılmasını kabul edemeyiz.”  

KREDİ VE BURSLARA ZAM  

Başkan Erdoğan, “Kredi veya burs olarak lisans öğrencilerimize aylık 500 lira ödüyoruz. Şimdi yeni tabii bir zam daha gelecek” açıklamasında bulundu. Vakıf üniversitelerinin adlarının ‘vakıf’ olduğunu ancak vakıf olmaktan çıkıp, tamamen ticari çalıştıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Vakıf dediğimiz zaman farklı şeyler anlıyoruz. Ecdat nasıl tanımlıyor; ‘Cebi hümayunundan ödemek suretiyle’ diyor. Şimdi de bizim vakıf üniversitelerinin patronları, kendi cebi hümayunlarından değil, orayı doldurmak için gayret ediyorlar. Buna bakmamız lazım.”

VİZESİZ AB GENELGESİ 

Başkan Erdoğan, AB ile vize muafiyeti sağlanması için çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi. Erdoğan genelge yayımlayarak, “Vize serbestisinin önümüzdeki süreçte tamamlanmasını teminen Vize Serbestisi Yol Haritası’nda kayıtlı kriterlerin karşılanmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi ve karşılandığı teyit edilen kriterlere yönelik çalışmaların sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir” dedi.