'İİT olarak AB’ye Filistin için ittifak önereceğim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa dönüşü Filistin’in dünya nezdinde tanınması ve Kudüs stratejisi için İslam İşbirliği Teşkilatı olarak AB’ye ‘birlikte çalışma’ teklifi götüreceğini açıkladı.

1

MURAT KELKİTLİOĞLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris dönüşü aralarında AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu’nun da bulunduğu gazetecilere gündemi değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2018’in ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Fransa dönüşü gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan “AB ve BM’nin yeni inisiyatif alarak meseleyi Kudüs merkezli olarak sürdürme olasılığını şöyle değerlendirdi: Bu konu ile ilgili olarak ben İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bir teklifte bulunacağım. İsrail-Filistin meselesini gelin İİT ve AB olarak müşterek bir çalışma ile ele alalım. Bakalım bu teklif ne getirir? 

ABD İLE AYNI KULVARDA DEĞİLİZ 

ABD ile ilişkilerde sorun sadece YPG değil, yargı da var. Biz ABD ile terörle mücadelede şu an tümüyle aynı kulvarda koşmuyoruz. ABD terörle mücadelede kendine göre bir tanım yapmış.  “Sen teröristsin” kime diyorsa, onu terörist sayıyor. Ama onun terörist dediği ülke ve kişilerin terörle alakası da olmayabilir. Şu anda İran’a, Pakistan’a yönelik açıklamaları bu çerçevede değerlendirmek lazım. Pakistan’ın terörle ne alakası var? Pakistan, Afganistan bununla ilgili bedel ödeyen ülkelerden birisidir. ABD bunlara terörist yaftasını yapıştırıyor diye biz bunlara terörist diyebilir miyiz?  Bir başka başlık, Reza Zarrab, arkasından Hakan Atilla, Halk Bankası meselesi. Bu konuyla ilgili yargı süreci kumpas üstüne kumpaslarla dolu.

ADALET SİSTEMLERİ ÇÖKTÜ

Bu süreç tamamen siyasidir. Kimin eli kimin cebinde belli değildir. Birisi çıkıyor “FBI bana 50 bin dolar verdi” diyor. Zanlı olan birisi kalkıp bunu diyorsa sizin adalet sisteminiz çökmüş demektir. Bunlara yönelik yapılan bir şey var mı? Hayır yok. Şimdi nisan beklenecek. Tüm bu konular, Türkiye ve ABD arasında hukuki sistemde ikili ilişkileri ciddi manada yaralamıştır. Ciddi manada burada aramızdaki süreçte darbe yemiştir. 

BİZ VURDUK MU OTURTURUZ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İsrail’e tehdit oluşturacak ülkeler zayıflatılıyor” iddialarına şu yanıtı verdi: Yorumlara değil, biz kendi hedefimizin ne olduğuna odaklanmalıyız. Kendinizi zayıf görüyorsanız bittiniz demektir. Biz vurduk mu oturturuz. Ne PKK, ne YPG birşey yapabilir! Güçleri yetiyorsa, terör koridorunda yürüsünler. Medyamızın da bunun bilincinde olması lazım. Konuya ABD değil Türk’ün bakışı ile bakın. Medyadan bazıları da tutmuş, “Ne yapsın ABD, tabii ki onlarla yürütecek bu işi” diyebiliyor. Milli ve yerli olmak, yanlışa düşmemek açısından da önemli. 

Suistimal, yolsuzluk varsa affetmeyiz

Erdoğan: Nerden olursa olsun ister benim partim, ister diğer partiler... Yolsuzluk varsa mülkiye müfettişleri ile birlikte gideriz.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın grevden alınmasına ilişkin “AK Parti alamayacağını anladı da onun için böyle hareketler yapıyor” sözlerini Erdoğan şöyle değerlendirdi: Kılıçdaroğlu gaipten haberler vermeye alışkındır. Şu anda daha 14 ay var. AK Parti bunaldı da bunu yapıyor falan bunların hepsi; ‘Aç tavuk kendini buğday ambarında görürmüş! O da kendisini buğday ambarında görüyor.’ Bizim bütün attığımız adımların hepsi nerede bir suistimal varsa nerede bir yolsuzluk varsa mülkiye müfettişleri ile birlikte gideriz. Benim vatandaşım korkmasa, çekinmese ortaya daha çok şeyler çıkar. “Yüzleşmeye var mısın? Suç üstüne var mısın” diyorum adama “Benim işim kalır o zaman” diyor. Nerden olursa olsun ister benim partim, ister diğer partiler bizim bu işi belli noktalara getirmemiz lazım. 

Kılıçdaroğlu’nun en büyük marifeti yolsuzlukları savunması! 

Kılıçdaroğlu’nun en büyük marifeti yolsuzlukları savunmaktır. Nitekim Ataşehir’i nasıl savunduğunu gördük şimdi de Beşiktaş’ı savunuyor. Yolsuzlukları savuna savuna buralara gelmiştir. Şu anda gerek Beşiktaş gerek Ataşehir ile alakalı kendi kızı da olmak üzere bunların hepsini belgeleri ile birlikte arkadaşlarımız açıkladılar. Ya düşünün ki torununu SSK’lı yapan birisinden ne beklersiniz? Beşiktaş’taki olaya yaklaşım tarzının hiç affedilir bir yanı yok, hepsi açık bir biçimde ortaya çıkacak. Bunların daha devamı var. 

Tuzağa düşen de var düşmeyen de! 

Batı’daki yumuşama sinyallerini Erdoğan şöyle yorumladı: Siyasetin içinde buna benzer şeyleri çok yaşadık. Yaşadık ama aldığınız tekme tokat yanınıza kar kalıyor. Avusturya ile benim geçmişte, çok farklı görüşmelerim olmuştu. Başbakanlığım dönemimde biz Viyana’da mesela AB ile futbol maçı yapmıştık. O denli muhabbet içerisindeydik. Ama daha sonra hükümetler değişti, hava değişti, maalesef gerilimler de yaşandı. Özellikle Almanya ile farklı bir süreç yaşandı. Mesela Fransa, bu tuzağa düşmedi. Buna karşılık İskandinav ülkelerinden bazıları bu tuzağa düştü. Biz ilişkilerin süratle toparlanmasından yanayız. Çünkü siyasette düşmanlığı kalıcı kılmak ülke halklarına hiçbir zaman kazandırmaz. Bu konuda umarım Macron da bizi anlaşmıştır. 

SAVUNMADA AMAÇ DAHA GÜÇLÜ OLMAK 

Erdoğan, Fransa’da yapılan anlaşmalara ilişkin şunları kaydetti: Bu anlaşmalardan biri, THY ile Airbus, diğeri Roketsan-Aselsan ile Eurosam anlaşmsı. Eurosam ile atılan adım İtalya’yı da kapsayan güçlü bir anlaşma oldu. Bunlar bizi daha güçlü kılacak bir adımlardır. 

Atina’ya ses çıkarmadı 

S-400’e tepki gösteren ABD’nin Eurosam için ne diyeceği konusunda Erdoğan şöyle konuştu: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg “Buralara müdahale etme gibi bir şey söz konusu olamaz” dedi. Neden yaptı bu açıklamayı: Çünkü Yunanistan S-300 aldı. ABD’de ses çıkardı mı? Şimdi kalkıp Türkiye’ye bunu söyleyemezsin. Bizim Fransa ve İtalya ile birlikte Eurosam’da attığımız adım aslında bir çeşitlendirmededir. Biz savunma sistemlerinde çeşitlendirmeye gidelim, daha güçlü olalım. 

Aynı anda 10 hedefe angaje oluyor

Aster-30 füzesi, uçak, helikopter, insansız hava aracı, seyir füzeleri ve 600 kilometre menzilli balistik füzelere karşı koruma sağlıyor. Aynı anda 10 hedefe angaje olabiliyor. Taktik balistik füzeler siviller üzerindeki kimyasal ve nükleer tehdidi asgari düzeye indiriyor. Sistem deniz platformlarında da çalışıyor.

ABD’YE GEREKİRSE KARŞI DAVA AÇARIZ

Erdoğan: Hakan Atilla davasıyla ilgili olarak da, gerekirse biz ABD’ye karşı dava açarız; zira şu anda Halk Bankası’nın dava açma yetkisi var.

TARİHİ ANLAŞMALARA İMZA ATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Paris ziyaretinde Fransa ile tarihi anlaşmalar imzalandı.

ABD’deki kumpas davasının 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmasına buna karşın FETÖ elebaşı Gülen için hiçbir adım atılmamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle yorumladı: Bu şunu gösteriyor. Pensilvanya’nın arkasında ABD var.

85 KOLİ DELİL GÖNDERDİK

Sene 1999 ve 2017 FETÖ’nün elebaşını ABD de besleyip ona 400 dönümlük araziyi tahsis eden ABD. Villalar falan her şey orada korunaklı. Herhangi bir gelişme yok. İlk etapta 85 koli ondan sonra yeni yeni sonuçlanan davalar ABD yetkililerine bildiriliyor. Ne yazık ki Adalet Bakanlığı ABD’nin konu ile alakalı attıkları tek bir adım yok ama biz kovalayacağız. Hakan Atilla davasıyla ilgili olarak da, gerekirse biz ABD’ye karşı dava açarız; zira şu anda Halk Bankası’nın dava açma yetkisi var. Bu bankamızın uluslararası düzeyde ismi kirletiliyor. 

Bir karşı dava açmaları mümkün. 

PKK, FETÖ, DEAŞ!

Macron ‘Teröre karşı aynı noktadayız’ dedi 

Erdoğan: Macron ile yaptığımız görüşmede İsrail-Filistin, üzerinde ısrarla durduk. Fransa’da PKK, FETÖ yapılanması ile ilgili mücadeleyi kendisi ile konuştum. Dernek isimlerini de içeren doküman ve belgeleri, Fransızca tercümesiyle kendisine verdim. “Bunların takipçisi olmanızı istiyoruz, bizde bunları takip edeceğiz” dedim. Kendileri de “Terörle mücadelede sizler neredeyseniz ben de aynı yerdeyim; mücadeleyi aynı kararlılıkla ben de vereceğim” dedi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM  

Filistin barış süreci iki devletli çözüm konusunda aynı şeyi düşünüyoruz. DEAŞ ile mücadele konusunda aynıyız. AB ve Fransa’dan beklentilerimizi dile getirdik ve göç anlaşmasını ile verilen sözleri hatırlattım. 

Fransa’da Kavala’nın avukatları varmış! 

“Macron’a Türkiye’de tutuklu bulunan sözde gazetecilerle ilgili olarak da bilgi verdim” diyen Erdoğan şöyle devam etti: Bana bazı isimler verdi. Ben de savcıların ne tür iddiaları olduğunu göndereceğimi söyledim.  “Türkiye insan hakları konusunda, Batılı pek çok ülkeden daha hassastır, çok daha ileridedir” dedim. Can Dündar denilen sözde gazeteci, Türkiye’de 5 yıl 10 ay mahkum olmasına rağmen, Almanya’da rahatça dolaşıyor. Ellerinden gelse ödül verecekler. Paris’te bir gazeteci kalktı bana, Osman Kavala’yı sordu. Demek ki Fransa’da avukatları varmış! Türkiye’nin ‘Soros’udur bu adam. Bu tür insanların hangi çevrelerde nasıl sahiplenildiğini görmek manidar. 

İlahiyat mezunları Avrupa’da çalışacak

‘Fransa’da yaşayan Türk ve Müslüman toplumunun sorunlarını da değerlendirdik’ diyen Erdoğan şöyle devam etti: 250 kadar camimizde imam sıkıntısı var.  Ben de kendileri ile yaptığım görüşmede Strasbourg İlahiyatını devreye almanın yararlı olacağını belirtim. “Fransa’da kendilerine denklik verecek olursanız biz de Türkiye’den YÖK’ten bu işi halledebiliriz” dedim. Birkaç yıl içerisinde Strasbourg İlahiyat’tan mezun olan öğrenciler, Fransa ve Avrupa’da din görevlisi olarak çalışabilir. Bu konuda mutabık kaldık. 

Cenk Tosun için hayırlı olsun 

Erdoğan “Cenk Tosun’un Everton’a transferi gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ‘Bu transfer cari açığın kapanması katkı sağlaması açısından çok önemli bir gelişmedir’ dedi. Nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: Ekonomi Bakanımız, Başbakan Yardımcımız böyle dediyse onun üstüne bir şey söylenmez. Hayırlı olsun. Az para değil. 27 milyon Euro. Hayırlı uğurlu olsun.