İhanet şebekeleri bedel ödeyecek

Başkan Erdoğan, Türkiye ekonomisine operasyon yapmaya kalkışan odaklar için, “Bunlar ihanet şebekesi. Spekülasyon yapanlara bedelini ödeteceğiz” dedi.  

1

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’de 10. Büyükelçiler Toplantısı’nda Türkiye’ye yönelik kur saldırısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Belli odaklar tarafından dolaşıma sokulan, “Mevduatlar TL’ye çevrilecek”, “Sermayeye el konulacak” şeklindeki algı operasyonlarına sert tepki gösteren Erdoğan, piyasalara güven verdi. 

GEREĞİ NEYSE YAPILACAK 

Başkan Erdoğan şunları söyledi: “Biz bu oyunu gördük. Tavrımızı ortaya koyduk. Diğer alanlarda da aynı şekilde yolumuza devam ediyoruz. Neler söylüyorlar? İşte ‘C planı… C planının arkasında yatan şu: Nedir? Sermayeye el koyma…’ Sen benim hafıza kayıtlarımı nereden okuyorsun? Bunlar falcı mıdır nedir? Anlamak mümkün değil. Böyle bir şey mi açıkladık? Neye göre bunları söylüyorsun. Bunlar maalesef gerçekten ihanet şebekesi. Ama biz bunlara yüz vermeyeceğiz. Gereği neyse, işte bu tür spekülasyonları yapanlara da gereken bedeli ödeteceğiz.” 

ADI EKONOMiK TERÖR

Sosyal medyada ‘ekonomik terör’ kişilikleri var. Yakaladığımız yerde cezayı uygulayacağız. Bu vatana ihanettir. Elini kolunu sallayarak gezebilirsin demeyeceğiz. 

Kur makul seviyeye gelecek 

“Battık, bittik… Böyle bir şey yok. Döviz kuru özellikle ekonominin kuralları içindeki makul seviyesi neyse, en kısa zamanda oraya oturacaktır.” 

Bugün yaşadığımız hadisenin ne 1994 kriziyle, ne 2001 kriziyle ne 2007 kriziyle bir ilgisi yoktur. Gerçekten bambaşka bir durumla karşı karşıyayız. Bu saldırılara karşı Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile ekonomi birimlerimiz gereken adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Şu anda bizim bütün olaylar karşısında temkinli bir şekilde attığımız adımlar var, atacağımız adımlar var, çeşitli planlarımız var. 

ENDİŞE ETMEYİN

Döviz kurunun geldiği yerin ekonomik izahı olmadığı gibi, biz kur şöyle oldu böyle oldu demek suretiyle ‘battık, bittik’ böyle bir şey yok. Türkiye’nin ekonomik dinamikleri sağlamdır, güçlüdür ve yerinde olmaya da evelallah devam edecektir. 

Döviz kurunun özellikle ekonominin kuralları içindeki makul seviyesi neyse, en kısa zamanda oraya da oturacaktır. Hiç endişe etmeyin, bu konuda rahat olun. Ülke olarak bu süreçte serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermedik. Aksi yönde çıkartılan söylentilere itibar edilmemelidir. 

Uluslararası güven diye bir şey kalmaz 

Uluslararasında güven bir şey kalır mı? Bir taraftan stratejik ortak olacaksın, öbür taraftan stratejik ortağına evet, ayaklarına kurşun sıkacaksın. Bir taraftan Afganistan’da herkes terk ederken beraber olacaksın, Somali’de NATO’da beraber olacaksın, sonra kalkıp stratejik ortağını sırtından vurmaya yöneleceksin. Böyle bir şey kabullenebilir mi? Bunlara eyvallah etmemiz mümkün değildir. 

Farklı ataklara hazırlıklı olalım 

Görünen köy kılavuz istemez. Son birkaç haftadır yaşadığımız hadiseler hepimize şu gerçeği bir kez daha gösterdi. Türkiye diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide bir kuşatmayla karşı karşıyadır. Gezi olaylarıyla başlayan, 17-25 Aralıkla devam eden, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle bir üst aşamaya taşınan saldırıların bir müddet daha devam edeceği açıktır. Türkiye’nin milli onurunu, şahsiyetini hedef alan bu atakların farklı biçimlerine karşı da hazırlıklı olmalıyız. 

‘Ben yaptım oldu’ diyemezsin 

Ekonomide, fakir fukaranın rızkının finans lobilerine peşkeş çekilmesine göz yummadık. Döviz kurundaki gelişmelerin, ekonomik hiçbir temeli olmadığı, tamamen ülkemize bir saldırı mahiyeti taşıdığı herkesin ortak tespitidir. Dünyada bir, dünya ticaret örgütü var. Şu atılan adımlara baktığınız zaman bunun dünya ticaret örgütünün umdeleriyle yakından uzaktan bir alakası var mı? “Ben yaptım oldu” diyemezsin. İstediğin kadar başkan ol, ne olursan ol. Akşam yatıp sabah kalkıp demir çeliğe şu kadar vergi koydum diyemezsin. 

Bunların da inlerini başlarına geçireceğiz

FETÖ ihanet çetesinin ve bölücü terör örgütünün sadece saldırılarını engellemekle kalmadıklarını inlerini de başlarına geçirdiklerini vurgulayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, “Bunların da inlerini başlarına geçireceğiz” diye konuştu.