İdlib’in güneyine topçu ateşi 

Esad rejiminin topçu birlikleri dün İdlib’in güneyini vurdu. Ardından havalanan Rus uçakları da aynı bölgede bir sivil savunma merkeziyle muhaliflere ait cephe hatlarını jetlerle bombaladı.

Suriye’de Beşşar Esad rejimine bağlı birliklerin İdlib ilinin güneyine düzenlediği topçu saldırılarında bir sivil yaşamını yitirdi, iki sivil yaralandı. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Esad rejimi, sabah saatlerinde İdlib’in Temeniye, Tuh, Breysa ve Huveyin köylerine topçu saldırısı düzenledi. İki gün önce de İdlib’in batısı ve güneybatısına Rus savaş uçaklarının düzenlediği saldırılarda 10 sivil hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştı.  

RUS UÇAKLARI DA SALDIRDI

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolünde bulunan İdlib’in 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmesine karşın rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. 

Şam Ordusu’nun topçu atışlarının ardından Rus uçakları da dün bir kez daha havalanarak İdlib’in güneyi ve Hama’yı ateş altına aldı. Anadolu Ajansı, kentin güneyindeki Temeniye Köyü’nün hedef alındığını ve köydeki bir sivil savunma merkezi ile muhaliflere ait cephe hatlarının vurulduğu bilgisini verdi.  

Kimyasal kullanırsa karşılık veririz 

Suriye’nin kuzeyinden Rus savaş uçaklarının muhalifleri vurduğu haberleri gelirken, Fransa da flaş bir tehdit savurdu. Fransa Genelkurmay Başkanı, İdlib’de kimyasal silah kullanılması halinde, Suriye’deki hedefleri vurmaya hazır olduklarını söyledi. Ayrıca Fransız askeri kaynakları, Rusya’nın İdlib operasyonunu yıl sonuna kadar bitirmeyi planladığını söyledi.  

Almanya’dan Rusya’ya: Felakete engel ol 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman Dışişleri, Rusya’ya çağrıda bulunarak, “İdlib’e harekât felaket olur. Şam yönetimine engel ol” dedi.  

Türkiye’yle ilişkiler ve İdlib hakkında açıklamalarda bulanan Merkel şunları söyledi: “Suriye’deki durum konusunda Erdoğan ve Putin’le görüştüm. İdlib’deki durum karışık, mücadele edilmesi gereken radikal gruplar var. İdlib’de insani bir felaketten mutlaka kaçınmalıyız. Türk ekonomisinin iyi şekilde gelişmesinden güçlü çıkarımız var. Türkiye’yi zayıflatacak bir şekilde hareket etmek Almanya’nın çıkarına değil.” 

Almanya Dışişleri de, operasyonun “gerçek bir felakete yol açma potansiyeli taşıyacağını” iddia etti.