İdamı kaldırdık da değişen ne oldu?

Türkiye’yi idam cezasının gelmesi halinde üyelik sürecini durdurmakla tehdit eden AB’ye Cumhurbaşkanı tepki gösterdi: Bakınız şu anda biz 53 senedir Avrupa Birliği’nin kapısındayız!

Almanya’nın ARD televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, FETÖ’cü hain darbe girişiminin ardından sorumluların idam edilmesine yönelik başlayan tartışmalar soruldu. 

HALKI DİNLEMEK GÖREVİMİZ

“Sadece şurada Avrupa Birliği üyesi ülkelerde idam yoktur ama bunun dışında dünyanın neredeyse tamamına yakınında idam uygulaması vardır” diyen Erdoğan, “Burada bir gerçeği vurgulayalım; bakınız şu anda biz 53 senedir Avrupa Birliği’nin kapısındayız, biz idam cezasını kaldırdık. İdam cezasını kaldırdık da ne değişti? Şu anda eğer demokratik bir hukuk devletindeyseniz, demokrasilerde söz kimindir? Halkındır değil mi? Halk şu anda ne diyor? İdam diyor. Biz yöneticilere düşen görev nedir? Halkın bu talebini, hayır, biz sizin bu talebinizi kabul etmiyoruz diyebilir misiniz? Bu talebi getireceğimiz yer neresidir? Parlamentodur, Parlamentoya bu talep gelir, Parlamento kabul eder veya etmez. Ederse bununla ilgili adımlar atılır ama etmezse o zaman da söyleyecek hiçbir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.

Teröristler Almanya’da besleniyor

Erdoğan teröre karşı uluslararası alanda işbirliği yapılması gerektiğini de belirterek, “Biz ülkemizde 30 yıldır, 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz ve bu teröristlerin büyük birçoğu Almanya'da besleniyor, Almanya bunlara çok ciddi destek veriyor. Ben bunlarla ilgili Sayın Şansölye'ye 4 bin dosya verdim ve Sayın Şansölye'ye sorduğumda ne yaptınız diye, 'işte yargı devam ediyor, şu anda o dosyaların sayısı 4 bin 500 oldu' dedi. Bakın, geciken adalet, adalet değildir" dedi. 

Çok kritik görüşme 9 Ağustos’ta

Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 9 Ağustos'ta St.Petersburg kentinde bir araya geleceklerini açıkladı. Şimşek, "İlişkilerimizi geliştirmek ve 24 Kasım öncesinden daha üst seviyelere taşımak istiyoruz" dedi. Görüşme uçak krizinin ardından iki lider arasındaki ilk yüz yüze görüşme olması nedeniyle önemliydi ancak FETÖ’cü darbe girişimin ardından bölge açısından daha büyük önem kazandı. 

Darbeci pilotlar düşürdü

Şimşek, "24 Kasım'da Rus uçağını düşüren pilotlar, kararı kendileri aldı. Bu pilotların darbe girişimi sırasında bombardımanlara katıldığı bilgisi elimizde mevcut" diye konuştu.

Avrupa sözünü tutmalı

Geri kabul anlaşması ve vize serbestisi konusunda Türkiye’nin verdiği sözlerin arkasında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna karşın AB’nin samimi olmadığını söyleyerek, “Avrupa Birliği üyesi ülkeler verdikleri sözü yerine getirmemişlerdir" dedi.