Karara tepkisini Twitter hesabından paylaşan Bakan Soylu, “45 gündür anam hastanede. Annemle fotomun altına küfreden alçak mahkemeye çıkıyor ve adli kontrolle serbest. Ne yapmalıyım? Bakan olsam ne yazar. Millet, devlet işleriyle boğuşurken anasının namusuna sahip çıkamamak ne ifade eder? Tweetimle yeniden alınırsa da provakasyon sayacağım” dedi.
SOYLU’YA CEVAP DEĞİL
Aynı saatlerde, Ankara Hakimevi’nde ‘İstinaf Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan ve ‘sosyal medya üzerinden adalet arayışı’ konusunu ele alan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, “Sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum: Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Beğenmeyen itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz” sözleri Soylu’ya cevap olarak tartışıldı.
Ancak Adalet Bakanlığı kaynakları, konuşmanın daha önce hazırlandığını ve Bakan Gül’ün aynı konuda daha önce yaptığı aynı yönde açıklamaların da bulunduğunu belirterek, 22 Eylül 2020’de bir adliye açılışında yaptığı konuşmayı hatırlattılar; bu konuşmanın ‘karşılık’ niteliği bulunmadığını vurguladılar.
HER SUÇTA TUTUKLAMA YOK
Öte yandan, Bakan Gül, konuşmasında, kendisinin de tepki gösterdiği, eşinin yüzünü süt dökerek yakan kişinin serbest bırakılması ve bir gıda tesisinde süt kazanında yıkanan kişinin tutuklanması kararlarına atıfta bulunarak, şunları söyledi: “Örneğin, iki yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçta tutuklamanın yasak olduğunu hepimiz biliyoruz. Hakaret suçu da bu yasak kapsamındadır. Yargıyı kanunları uyguladığı için suçlamak, eleştirmek insaflıca değildir. Kanunların tartışılacağı yer Meclis’tir. Eğer kanun yanlış uygulanırsa o zaman yargıyı hep beraber topa tutalım. Ama hakimin yerine bazen sosyal medya mahkemesi kuruluyor, hatta infaz bile ediliyor. Yargının eksik, yanlış kararı yok mu? Elbette var. Kaynar kazanı döküyor serbest kalıyor, süt kazanına giriyor tutuklanıyor. Elbette yasal hakları kullanacağız, itirazımızı, eleştirimizi yapacağız. Ama bana her gün sosyal medyada tutuklama ya da tahliye siparişi verenlere sesleniyorum; Türkiye bir hukuk devletidir. Burada kanunlar, kurallar, usuller işler. Bu işleyişi beğenmeyen itiraz hakkını kullanır ama yargıya kimse parmak sallayamaz. Adalet Bakanı’nın da müdahale etmesini bekleyemez.”
OĞLUMUN KANINI YERDE KOYMADINIZ
Maçka’da 2017’de PKK’lıların yerini gösterirken şehit edilen Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül, oğlunun adıyla başlatılan ‘Eren Operasyonu’ için teşekkür etti: “Yavrumu unutmayan herkese teşekkür ederim. Gurur duyuyorum. Oğlumun kanını yerde koymayan herkesten, Cumhurbaşkanımdan, Soylu bakanımızdan Allah razı olsun.”