İç Tüzük için son düzlük

AK Parti'nin hazırladığı İç Tüzük teklifinde MHP ile istişareler başladı. İki partinin kurmayları arasında uzlaşı sağlanırsa teklif 15 Temmuz'da TBMM'ye sunulacak.

Doruk ÇAKAR / ANKARA

TBMM İçtüzüğünde yapılacak değişiklikler için AK Parti'nin hazırladığı teklifte sona yaklaşıldı. Yaklaşık 15 maddeden oluşan taslak çalışmanın, MHP ile paylaşıldığı ve iki partinin kurmaylarının teklifin son şekli için istişarelere başladığı belirtildi. AK Parti ve MHP'nin, TBMM'nin açılacağı 15 Temmuz tarihine kadar istişareleri tamamlaması ve Meclis'in açılışıyla birlikte İç Tüzük mesaisinin başlaması bekleniyor. AK Parti ve MHP İç Tüzük'te yapılacak değişiklikler konusunda uzlaşıya varırsa, teklif TBMM Başkanlığı'na sunularak, süreç işletilecek. 

ANAYASA İLE SINIRLI DEĞİL 

AK Parti ile MHP'nin üzerinde çalıştığı taslak metnin, sadece Anayasa Değişikliği'ne uyum düzenlemeleriyle sınırlı olmadığı öğrenildi. Teklifte TBMM'nin daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin de yer aldığı belirtiliyor. AKŞAM'ın ulaştığı bilgilere göre İç Tüzük Değişikliği teklifinde yer alması beklenen düzenlemeler açıklandı. 

Disiplin kuralları değişiyor

- Milletvekillerinin devamsızlığına yönelik yeni tedbirler uygulamaya girecek.

- TBMM'de düzeni bozan davranışlara karşı disiplin yaptırımlarının yenilenmesi de düşünülüyor.

- Vakit kaybına yol açan grup önerileri haftanın belli günlerinde görüşülecek. Vekillerin konuşma süresi 5'er dakikayla sınırlı olacak.

- ihtisas komisyonları daha etkin ve verimli çalışacak.

- Muhalefetin sıklıkla başvurduğu karar yeter sayısı ve yoklama isteklerine düzenleme getirilecek.

- Yoklamalar oturumların başlangıcında ve Genel Kurul'u yöneten Meclis Başkanı ya da başkanvekilinin isteğiyle yapılacak.