1
HAKKI KURBAN
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Musul'a "askeri eğitim" amaçlı personel takviyesinin ardından Irak yönetiminin sergilediği tavır tartışmaları alevlendirdi. Daha bir yıl önce "Askeri işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz.
ŞAŞKINLIK YARATTI
Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi ve güçlendirilmesi konusundaki yardımları için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" diyen Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin, "karşılıklı anlaşmalarla gerçekleşen eğitim"e rağmen "Asker çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracağız" açıklaması yapması şaşkınlık yarattı. İbadi'yi "mektup diplomasisi"yle bilgilendiren ve askeri sevkıyatın beklemeye alınması talimatını veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Bağdat'a gidecek. İbadi'nin, Rusya ve İran kaynaklı spekülasyonların etkisinde kaldığı tahmin ediliyor.
TARİH: 20 KASIM 2014 - YER: BAĞDAT
- İBADİ: Irak güvenlik güçlerinin eğitimi için Türkiye'nin desteğini memnuniyetle karşılıyoruz. Terör örgütü IŞİD'le mücadele ve ele aldığımız bütün konularda Türkiye ile mutabakata vardık.
TARİH: 25 ARALIK 2014 - YER: ANKARA
- İBADİ: Bütün alanlarda ikili ekonomi, enerji, güvenlik ve askeri işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz. Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi ve güçlendirilmesi konusundaki yardımlar için teşekkür ediyoruz.
1 yıl önce asker talebi gelmişti
Türkiye ile Irak arasında güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmaları, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantılarında imzalanmıştı. 2008'de iki ülke Genelkurmay Başkanlıkları arasında, Iraklı subayların eğitimine yönelik, aralarında "Terörizmle Mücadele Anlaşması"nın da olduğu konularda mutabakata da varılmıştı.
İRAN VE RUS FAALİYETİ
Geçen yıl yapılan açıklamalar bu konudaki duruşu pekiştirmişti. İranlı çok sayıda komutan, hem Irak hem de Suriye'de faaliyette bulunuyor. Rusya da, hava saldırılarıyla Esad rejimi ve PYD'ye destek sağlıyor.