Her gün bir PKK eylemi! Stockholm Başkan Erdoğan'ı doğruladı

Başkentte terör paçavrası asıp toplantı yaptılar! Burası Kandil değil Stockholm. Başkan Erdoğan'ın PKK ile ilgili tepkisini anlamamazlıktan gelen İsveçli bakanları, başkent sokaklarında gösteri yapan terör yandaşları bizzat yalanladı.

Terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle Türkiye'nin NATO üyeliğine sıcak bakmadığı İsveç'ten son yansıyan görüntüler, Ankara'nın tepkisinde ne denli haklı olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Başkentin işlek bir caddesindeki üst geçide hiçbir engelle karşılaşmadan paçavralarını asan terör örgütü PKK, Suriye'deki uzantısı YPG'ye taktığı SDG adıyla İsveç Dışişleri Bakanlığı ve Olof Palme Merkezi himayesinde "Üçüncü İstişare Forumu" adı altında bir de toplantı düzenledi. Toplantıya, YPG/PKK'lılar ve ABD ve İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri çevrim içi katıldı.

DIŞİŞLERİ YANIT VERMEDİ

Programda, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nın işgal ettiği bölgelerdeki sözde yönetim modelinin konuşulduğu öğrenildi. AA muhabirinin konuyla ilgili bilgi ve görüşüne başvurduğu İsveç Dışişleri Bakanlığı ise herhangi bir yanıt vermedi.

DAHA ÖNCE DE YAPILDI

Söz konusu toplantının ikincisi geçen ay yine Stockholm'de yapılmıştı. Türk yetkililerden alınan bilgiye göre, İsveç söz konusu toplantılara alan açmaması için defaatle uyarıldı ancak İsveçli yetkililer gereken adımları atmadı.

İSVEÇ POLİSİ PAÇAVRAYI SEYRETTİ

Stockholm'ün en ünlü caddesi Kungsgatan'da dün dev bir PKK paçavrası asıldı. İsveç polisinin ise gösteriye müdahale etmediği gözlemlendi.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞESİ GİDERİLMELİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile telefonda görüşen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye değerli bir müttefik. Güvenlik endişeleri giderilmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Stoltenberg, Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Görüşmede Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine başvurma kararlarının ele alındığını belirten Stoltenberg, "Türkiye değerli bir müttefik ve herhangi bir güvenlik endişesi giderilmeli" ifadesini kullandı. Stoltenberg, "Böyle tarihi bir zamanda" birlikte olunması gerektiğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU ABD'YE GİDİYOR

Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu çatısı altında ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentine resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Çavuşoğlu bugün ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk görüşmesini gerçekleştirecek, New York'ta Türk-Amerikan toplumu mensuplarıyla da bir araya gelecek.

TÜRKİYE'NİN İTİRAZI NATO'NUN İÇ MESELESİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'i NATO'da görmek istememesinin ittifak üyeleri arasındaki ilişkilerin bir konusu olduğunu ve Kremlin'in buna müdahil olmak istemediğini söyledi. Putin'in daha önce Türkiye'yi ziyaret etmesi için bir davet aldığını ve bunun geçerliliğini koruduğunu kaydeden Peskov, "Putin, bu davete mutlaka icabet edeceğini söyledi. Bu ziyaretin süreleri kararlaştırılacak ancak yakın gelecekte bu tür planlar bulunmuyor" dedi.

TÜM SORUNLARI ÇÖZMEYE HAZIRIZ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya ile bugün NATO üyeliğine başvuracaklarını açıkladı. Andersson, "Türkiye ile görüşüp tüm problemleri çözmeye hazırız" dedi. Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö de Türkiye ile anlaşmaya varabileceklerini söyledi.

RESMİ BAŞVURUYU LİNDE İMZALADI

İsveç basını, Dışişleri Bakanı Ann Linde'in ülkesinin NATO'ya üyelik başvuru belgesini imzaladığını duyurdu. Canlı yayında imzayı atan Bakan Linde, NATO hamlesinin 'İsveç için en iyisi' olduğunu söyledi. Öte yandan Finlandiya parlamentosu, hükümetin NATO'ya üyelik teklifine onay verdi. 200 kişilik mecliste 8 "hayır" oyu kullanıldığı açıklandı.

'TERÖRİST' DİYORLAR AMA DURDURAN YOK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin açıklamalarına rağmen terör örgütü yandaşları ve temsilcilerinin İsveç'te hiçbir engelle karşılaşmadan yaptıkları faaliyetler göze çarpıyor. İsveç'in Borlange kentinde terörist başına destek eylemindeki pankartta silah sembolü de yer almıştı.

İTİRAZ DÜNYA BASININDA

ANKARA'YA ASKERİ AMBARGO KALKABİLİR

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına itirazı uluslararası medyada ilk sayfadan verildi. Wall Street Journal gazetesi, 'Finlandiya, İsveç NATO'ya girmeyi planlarken, Türkiye taleplerini açıkça belirtiyor' başlığını kullandı. İki İskandinav ülkesinden heyetlerin Ankara'da Türkiye'nin endişelerini görüşeceğini yazan Washington Post, Türkiye'den gelen yorumun bazı Avrupalı liderler ve diplomatlar için sürpriz olduğunu yazdı.

İKİ TEKLİFLE GELEBİLİRLER

The Times ise İsveç'in masaya getirebileceği iki teklifi yazdı. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin önünde ciddi bir engel olduğunu kaydeden The Times, Ankara'yı ziyaret edecek diplomatların 2019'da başlayan silah ambargosunun kaldırılması ve "PKK'ya karşı çetin önlemlerin alınmasını" teklif edebileceğini yazdı.

BERLİN: ANKARA'NIN ARGÜMANLARI CİDDİYE ALINMALI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylayacağına inanıyorum" dedi. Almanya Savunma Bakanı Lambrecht ise "Tüm kararlar oy birliğiyle alınmalıdır. Bu nedenle Türkiye ile çok yoğun bir şekilde görüşmemiz ve sunulan endişelerin veya argümanların da ciddiye alınması önemli" dedi.