HDP’yi 'baraj' korkusu sardı

Terör örgütünün yurtiçi ve sınır ötesinde bitme noktasına gelmesi HDP oylarını da eritti. Baraj kaygısı yaşayan HDP’liler çare arıyor.

Osman Nuri CERİT / ANKARA

En büyük gücünü proje terör örgütü PKK’dan alan HDP, Türkiye’nin bölücü terör örgütlerine yönelik yurtiçi ve sınır ötesi operasyonlardaki başarısı karşısında panik yaşıyor. Terör örgütünün bitme noktasına gelmesi ve teröre destek veren HDP’li belediye başkanlarının yerine atanan kayyumların hizmet atağı, başta Güneydoğu olmak üzere HDP’nin oylarını erezyona uğrattı.

BARZANİ’YE KOŞTULAR 

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için umudunu büyük oranda yitiren HDP,  2019 yılının Kasım ayında yapılacak milletvekili seçimlerine ilişkin de “baraj” korkusu yaşıyor. Bölge halkının terör örgütlerine karşı devletin yanında yer alması, HDP’deki endişeleri daha da tırmandırdı. Ortaya çıkan tablo üzerine HDP,  akıl ve destek arayışı kapsamında 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bir ziyaret düzenledi. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın öncülüğündeki heyet, başta IKBY’deki illegal referandumun mimarı Mesud Barzani olmak üzere bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

İTTİFAK ARAYIŞI 

Görüşmelerde, HDP’nin eriyen oylarının geri kazanılması konusunda Barzani’den Kürt kökenli Türk vatandaşlarına yönelik nüfuz kullanması istendiği öğrenildi. Görüşmelerde Türkiye’de faaliyet gösteren Kuzey Irak bağlantılı Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi gibi partilerle, HDP ittifakı da değerlendirildi. Heyette yer alan Osman Baydemir yaptığı açıklamada “Kürt partileri ile ittifak HDP’nin önceliğidir” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak'a giden Pervin Buldan ve Osman Baydemir'in öncülük ettiği HDP heyeti, Barzani'den yardım talebinde bulundu.