‘Hayır’ dedikleri sisteme uyum

CHP, 16 Nisan Referandumu’nda ‘hayır’ dediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum için önümüzdeki ay bir tüzük kurultayı gerçekleştirecek. 

Osman Nuri CERİT/ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 9-10 Mart’ta tüzük değişikliğini görüşmek üzere olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Çağrıda, 19. Olağanüstü Kurultay’ın Yenimahalle İlçesi’ndeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacağı belirtildi. Herhangi bir seçimin yapılamayacağı kurultayda, tüzük değişikliği ve kurultay yönetmeliği değişikliği yapılacak. Yapılacak değişiklerin başında yeni hükümet sistemine göre düzenlemeler yer alacak.

YENİ SİSTEM TÜZÜKTE OLACAK 

CHP, daha önce AK Parti’nin gerçekleştirdiği değişikliklerin benzerini tüzüğüne koyacak. CHP Tüzüğü göre genel başkanın yokluğunda genel başkan yardımcılarından birisi vekalet ediyordu. Tüzük değişikliği ile birlikte genel başkanın yokluğunda vekalet edecek bir genel başkanvekilinin seçilmesi gündemde olacak. CHP Genel Başkanın Cumhurbaşkanı adayı olması durumunda TBMM Grup yönetimin de nasıl şekilleneceği tüzük değişikliği ile belirlenecek. Milletvekilleri arasından grup başkanın nasıl seçileceği tüzüğe girecek. 

Ön seçim usulü kaldırılabilir

Kurultayda, başta delege seçimleri olmak üzere parti örgütünün yapısına yönelik tüzük değişikliklerinin de ele alınması bekleniyor. CHP’nin seçimlerde uyguladığı ön seçim modelinin değiştirilmesi de gündemde olacak. Ön seçim nedeniyle CHP Genel Merkezi’nin istediği isimler listelerinde arka sıralarda kalmış ya da girememişti.