Hain kadrosu temizlendi 

Alçak darbe girişiminin ardından boşalan kadrolar emin ellere teslim edilirken, henüz ihraç edilmemiş terör örgütü üyelerine de yol göründü.

Mahmut GÜRER 

FETÖ'nün ihanet kalkışmasının ardından toplanan Yüksek Askeri Şura'daki terfi, atama ve emeklilik kararları, titiz bir inceleme ile alındı. 

- Kafalarına silah dayanmasına rağmen darbeye karşı çıkan komuta kademesi görevlerinde kalırken, üstlerinin emirlerine rağmen kalkışmaya katılan Genelkurmay Karargahı ve Kuvvet Komutanlıkları'ndaki hain kadrolar isim isim temizlendi. 

KÖKÜNÜ KAZIYACAKLAR 

- Az sayıda da olsa kendilerini kamufle eden çete üyeleri görevlerine devam eden komuta kademesi tarafından tespit edilerek Milli Ordu'dan ayıklanacak. 

- Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostaoğlu ve Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin koltuklarını koruması, "FETÖ ile mücadeleni tamamla" mesajı olarak algılandı. 

- Yaş haddinden boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'na Orgeneral Yaşar Güler getirilirken, Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevine ise ihanetin bastırılmasından önemli rol oynayan 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar atandı. Dündar'ın, FETÖ kalıntılarının tamamen temizlenmesinde aktif görev üstleneceği konuşuluyor. 

GÜLER'E HASSAS GÖREV

- İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ilişkin ihraçlara da ilk kararnamede yer verilmemişti. Bu komutanlıklardaki hainlerin ihracı, ayrı bir KHK ile yapılacak. Jandarma Komutanlığı’na getirilen Orgeneral Güler, Jandarma ve Sahil Güvenlik'teki üniformalı ihanet çetesinin temizlenmesini sağlayacak. ihraç edileceklerin sayısının binin üzerinde olacağı ifade ediliyor. 

ATAMALAR SINIRLANDI  

- YAŞ'ın atama kararları içinde dikkat çeken önemli bir nokta da, albaylıktan generalliğe yükseltilen personel oldu. TSK'dan 1684 hainin ihraç edildiği KHK'de önemli bölümü kurmay olan 155 albay da yer almıştı. Bu kapsamda, tuğgeneralliğe yükseltilen albay sayısı, geçtiğimiz yıllara oranla daha sınırlı tutuldu. YAŞ kararı ile tuğgeneralliğe yükseltilen 99 albaylar arasında, "kurmay" olmayan 50 isim de dikkat çekti. Bu komutanların darbeye direnenler arasında yer alan tecrübeli isimler olduğu ifade ediliyor.