'Hafter'i Abu Dabi besliyor'

Erdoğan, ateşkese imza atmayan gayrimeşru güçlerin başı Hafter’in paralı askerlerini Abu Dabi’nin finanse ettiğine işaret ederek, “Saldırılar durmazsa gereğini yaparız” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin’deki Libya Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 55 maddelik sonuç bildirgesine onay verildiğini söyleyen Erdoğan, “Gerçek şu ki bizim Libya konusunda attığımız adımlar sürece bir denge getirdi ve ateşkes zemini oluştu. Libya’da Türkiye’nin mevcudiyeti barış umutlarını artırmıştır. Biz Libya’da terörle mücadele kisvesi altında ne tür oyunların oynandığını da görüyoruz. Buna karşı meşru hükümetinin yanında durmaya devam edeceğiz” dedi. Erdoğan şunları söyledi: 

İMZALANAMADI

“Buradaki kilit nokta Hafter’in saldırgan tutumunu sonlandırmasıdır. Nisan’dan bu yana tüm anlaşmaları ihlal eden ve meşru hükümete saldıran özellikle Hafter taraftarlarıdır. Toplantıda bu konuyu açıkça dile getirdim. Tabii kimse itiraz edemedi. Ancak Hafter’in şu ana kadar metinlere imza atmaması manidardır. Hepsi sözdedir ve ben de kendilerine atalarımızın o sözü ile bir hatırlatmada bulundum, ‘söz uçar yazı kalır’ dedim. ‘Bunun imzayla teyit edilmesi gerekir’ dedik. Fakat tüm bunlara rağmen imza altına alınamadı. Olay tamamen sözlü olarak bütün katılımcıların şahit olması ile o şekilde kalmış oldu. Uyurlar, uymazlar bunu göreceğiz. Uymadıkları anda da gereğini yapacağız.” 

PARA ABU DABİ’DEN 

“En çok sordukları soru ‘Buraya siz askeri güç gönderecek misiniz?’ Bizim de onlara verdiğimiz cevap şu oldu; ‘Biz buraya şu anda askeri güç göndermiyoruz. Biz sadece eğitmen olarak, bir kadro gönderdik o kadar. Ama öbür tarafta Wagner burada 2 bin 500 güvenlik gücüyle var. Onları niçin masaya yatırmıyorsunuz?’ Sadece Wagner değil. Mesela 5 bin Sudan askeri var. Bunun yanında Çad’dan var, Nijer’den var. Ve bunlar da paralı tipler. Bu paranın kaynağı neresi Abu Dabi. Para da bol ama lafa gelince de “Ben yokum bu işlerin içerisinde” diyor. Biz buradan kendilerine yüklenmek suretiyle ‘Bu konularda biz sizden hassasiyet bekliyoruz’ dedik. Onlar da bu konularda bize ‘hayır’ diyemediler ve başta Merkel olmak üzere bunu kabullendiler.” 

BM TEMSİLCİSİ İLE AYNI GÖRÜŞTEYİZ

Erdoğan: “Pompeo ve Selame de petrol limanları konusunda bizim gibi düşünüyor.”

“Gassan Selame, (BM’nin Libya Özel Temsilcisi) ve Pompeo, petrol limanlarıyla ilgili aynen bizim düşüncemizi ortaya koydu. Bu ne kadar önemli bir yerde durduğumuzun ispatı. Hele hele Salame’nin bunu savunuyor olması işimizi daha da kolaylaştırıyor. Yani Hafter oralarda bariyer oluşturmaya, baraj oluşturmaya çalışıyor, her tarafı yakıp yıkıyorlar. Şimdi bizim bütün bunları dünya kamuoyuna açıklamamız lazım.” 

YUNANİSTAN HAFTER’İ TAHRİK İÇİN ÇAĞIRDI 

Miçotakis, Hafter’i Yunanistan’a bizi tahrik etmek için çağırdı. Bir lider “Miçotakis sizinle arayı düzeltmek istiyor” dedi. “Hem benimle arayı düzeltmek istiyor hem Hafter’i Yunanistan’a çağırıyor. Böyle saçmalık olur mu?” dedim. “Yanlışı düzeltsin, görüşmemiz kolay” dedim.

HAKAN BEY BAŞARILI ÇALIŞIYOR 

“Hakan Bey (MİT Başkanı Hakan Fidan), Rusya, Suriye ve İran tarafıyla, oradakı muhatapları ile şu ana kadar başarılı şekilde ilişkileri devam ettirmiştir. İran’dan şimdi yeni bir istihbaratçı geldi, onunla henüz görüşmemiştir ama onunla da ilişkilerini geliştirecektir. Hakan Bey bu süreci zaten başarılı şekilde devam ettirmektedir. Tabi bunu ne kadar başarılı sürdürürse ülke o kadar güçlü yoluna devam eder.”

TAKİP EDECEK BİR MEKANİZMA KURULACAK 

“Zirvedeki kararlar çerçevesinde Serrac ve Hafter tarafından 5’er kişinin olacağı askeri komite hemen toplanacak. Kararları takip edecek bir mekanizma kurulacak ve aylık toplantılar yapılacak. BM çatısı altında yapılacak toplantılara bizim arkadaşlar da katılacak.”

İTALYA İLE GÖRÜŞME SOMALİ’DEN DAVET 

“İtalya’nın doğalgaz konusunda beklentileri var, bu da TürkAkım Projesi’nin stratejik bir yatırım olduğunu göstermesi bakımından çok önemli. Şu an Libya ile müşterek çalışacağız ama buraya üçüncü, dördüncü hatta beşinci bir ülkeyi ortak alabiliriz. İtalya şu anda bizimle görüşmeler yapıyor. Somali’den de teklif var... ‘Bizim denizlerimizde petrol var, Libya ile çalışıyorsunuz bizimle de çalışabilirisiniz’ diyorlar. Oralarda da atacağımız adımlar olacaktır.” 

ARABULUCULUĞU KABUL ETMEM 

“Libya konusnuda arabulucu sıfatıyla bulunmayı kabul edemeyeceğimizi Putin’e baştan söyledim. Putin burada “Ben Hafter’ tarafını halledeceğim. Siz de Serrac’ı hallederseniz bu işi çözüme kavuşturalım” yaklaşımında. Yoksa ben teröristle asla masaya oturmam, masaya oturulmasına da müsaade etmem. Trump’ın YPG ve malum teröristle ilgili adeta “bunu kabul et” diyecek kadar ileriye gitme durumu olmuştu. Ben de “Teröristle asla masaya oturmam” demiştim. Aynı şeyi Putin de yapıyor.”

BM VARKEN AB OLMAZ DEDİK 

“AB Libya sürecine koordinatör olarak girsin yaklaşımı da ortaya çıktı. Bizler ikili görüşmelerimizde ‘BM varken AB’nin sürece koordinatör olarak girmesi doğru olmaz’ dedik.” 

‘ESED TERÖR ESTİRİYOR’ DEDİM 

“Berlin’de Putin ile uzun uzadıya İdlib’i konuştuk. Durumu anlattık. Kendisi de “Dışişleri, savunma, istihbarat bu ilişkilerini süratle devam ettirsinler” dedi. Onlar şimdi “kendilerinin canını yaktığını söyledikleri” bizim ise “ılımlı muhalif” olarak baktığımız kişilere terörist diyorlar. Ben “Bunlara terörist diyorsunuz da Esed devlet terörü estiriyor. Bu adam yüz binlerce insan öldürdü, İdlib’de bombalar yağdırılıyor” dedim, tabii kabul edemiyor.” 

RUSYA İLE KRİZ OLMAZ 

“Rusya ile bizi birbirine bağlayan bağlara “stratejik” diyebiliriz. B da ilişkileri güçlü bir seviyeye doğru taşıyor. Burada herhangi bir sıkıntı yaşayacağımıza ihtimal vermem.”

SINIRA BARAKALAR KURACAĞIZ

“İdlib’de babaları 2 ay önce öldürülmüş olan 6 çocuğu anneleriyle birlikte görünce hanımla kanımız dondu. O yavrulara biz nasıl terörist deriz? Bay Kemal öyle diyor, bu akıl tutulmasıdır. Şimdi yeni bir kampanya başlatıyoruz. Bize 30 km kadar yaklaştırlar, şimdi diyoruz ki buralara briketten 20-25 metrekarelik baraka yapalım, üzerini brandalarla kapatalım. Hiç olmazsa bunların yaşam koşulları biraz daha konforlu hale gelsin.”

CHP’YE FETÖ TEPKİSİ: PİSLİKLERİNİ MECLİS’E YIKMAK İSTİYORLAR

“(CHP’nin FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın önergesi) Herhangi bir siyasi partide, AK Parti’de, MHP’de bu tür adamlar mı var? Hadi ispatla. Eğer ispatlayamıyorsan demek ki bunlar sende. Ya CHP, ya İP, ya da HDP’de. Geçenlerde Urla Belediye Başkanı’nın FETÖ’cü olduğu ortaya çıktı. Bu pisliklerden kurtulmak için parlamentonun üzerine yıkmak istiyor. Bedelini ödeyecekler.”