'Güvenli Bölge’de Türkmenler taaruzda

Türkmenler Türkiye’nin obüs desteği ve koalisyonun hava operasyonuyla DAEŞ’e karşı büyük taarruz başlattı. Operasyon, Ankara’nın tarif ettiği güvenli bölge de yürütülüyor.

Mahmut GÜRER

Türkmen güçlerinin, Azez'in doğusunda DAEŞ'in kontrolündeki noktalara önceki gün başlattığı geniş kapsamlı harekat, cephe genişleterek ilerliyor. Kuzey Suriye sınırındaki dört köyü DAEŞ'ten temizleyen ve ilerlemesini sürdüren Türkmen birliklerinin harekatı, Türkiye-Suriye sınırında planlanan "Güvenli Bölge'nin ilk adımı" olarak değerlendiriliyor. 

Dengeleri değiştirecek

Türkiye'nin sınır hattındaki Fırtına Obüsleri, koalisyonun uçaklarının ise hava operasyonu ile DAEŞ mevzilerini vurmasının ardından başlayan Türkmen taaruzu, bölgedeki dengeleri de değiştirecek. Sultan Murad Tümeni'nin öncülüğünde ilerlemesini sürdüren Türkmen güçlerinin hedefi, Türkiye'nin başından beri savunduğu "Güvenli Bölge" hattının hakimiyetini ele geçirmek. 

PYD'NİN PLANI BOZULACAK 

Afrin ile Kobani arasında kalan ve tamama yakını Türkmen toprağı olan bölgenin, DAEŞ'ten temizlenerek Türkmenlerin kontrolüne girmesi, Türkiye ile ABD'nin mutabık kaldığı "Güvenli Bölge" formülünün, Türkmen harekatı ile hayata geçirilmesi anlamına da gelecek. Bölgedeki Türkmen varlığı, sadece DAEŞ tehdidini sonlandırmakla kalmayacak, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin "Afrin-Kobani kantonlarını birleştirme"  ve 'Kürt koridoru" planını da bozacak. Türkmen güçlerinin bölgedeki hakimiyetinden rahatsız olan, PYD ve Esad Rejimi ile rejime destek veren Rusya ve İran'ın nasıl bir tepki göstereceği merak ediliyor. 

İşgale izin vermeyiz

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, dev harekatı AKŞAM'a değerlendirdi: "Topraklarımızı DAEŞ'ten tamamen temizleyinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Suriye Türkmenleri ile Türkiye, etle tırnak gibidir. Bu bölgenin Türkmen kontrolüne girmesi, Türkiye'nin sınır güvenliği açısından da son derece önemli. DAEŞ'ten temizleyeceğimiz topraklarımızın PYD tarafından işgaline de asla izin vermeyiz. PYD'nin olası kalkışması, Türkmen direnişiyle karşılaşır, son nefesimize kadar çatışırız.