'Güneydoğu’da oyumuz daha da tırmanacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhur İttifakı Kürt seçmeni olumsuz etkiler” iddiaları için “Speküle etmeye çalışıyorlar, kıskanıyorlar, Güneydoğu’daki oylarımız tırmanacak” dedi. 

1

EMİN PAZARCI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan’ın Varna şehrinde gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi dönüşü yaptığı açıklamada, son günlerde ortaya çıkan olumlu gelişmelerin şehitlerimizin ve gazilerimizin bereketi olduğunu söyledi. Bulgaristan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

KISKANIYORLAR 

“Cumhur ittifakı ile ilgili Güneydoğu’da olumsuz bir hava konusu değil. Dolayısıyla Cumhur İttifakı, iddiaların tam aksine, oralardaki MHP’li kardeşlerimizin bizlerle dayanışma ruhunu teşvik ediyor. Ben inanıyorum ki Cumhur İttifakı ile birlikte bizim Güneydoğu’daki oy potansiyelimiz çok daha farklı gelişecek. Bunu speküle etmeye çalışanlar yok mu? Var. Niye? Kıskanıyorlar çünkü. Bizim Güneydoğu’da, Doğu’da belli bir oy rezervimiz var. Oy rezervimiz Cumhur İttifakı sayesinde kesinlikle tırmanmaya devam edecek. Tırmanacak.”

“Yerel seçimde ancak bir gönüllüler dayanışması olabilir. Onu da şimdi dillendirmemiz doğru olmaz. Bizim hafıza kayıtlarımızda dolaşanlar var, onlarınkilerde dolaşanlar var. Şahsen ben şekillendirebiliyorum, ama bunu tabii Devlet Bahçeli ile beraberce konuşup şekillendirmek çok daha isabetli olur. Uzun ince bir yoldayız. Asıl olan bizim için malum kasım seçimidir. Kasım seçimine giderken de bizim dayanışma ruhumuzu zedelememek lazım.” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Varna dönüşü uçakta aralarında AKŞAM Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı’nın da olduğu gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

BOZKURT İŞARETİ İYİ OLDU 

Erdoğan bozkurt işaretiyle ilgili,  “Mersin’de, Rabia’yı sayarken, spontane biçimde olmuş o bozkurt işareti. Hatta ben farkında bile değildim, konuşma bittikten sonra arkadaşlar söylediler. İrademizin dışında oldu ama güzel de oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörden temizlenen Afrin’de, bazı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların teröre verdiği desteği ortaya koyan delilleri AB’deki muhataplarına gösterdi.  

Teröre desteği görüntülerle ispatladık

“Gerek DEAŞ’a karşı, gerek PKK, PYD, YPG gibi terör örgütlerine karşı mücadeleden taviz vermeyeceğimizi, geri adım atmayacağımızı ifade ettik. Kürtlerle bir problemimiz olmadığını, sadece terör örgütleriyle problemimiz olduğunu anlattık. Türkiye’de Kürt vatandaşlarımızın çoğu bizim partimizi desteklemektedir. Bizim orada mücadele ettiğimiz terör örgütlerinin saflarında ABD dâhil, Batı’dan gelmiş yabancı savaşçılar da var. Onlara ‘Bunları takip ederseniz, kimlerin kıyafetinde hangi ülkelerin amblemlerinin, kokartlarının olduğunu görebilirsiniz’ dedik. Afrin’de terör örgütünün açtığı tünelleri, tünellerin altında teröristler için kurulmuş hastaneleri, ameliyathaneleri, orada ele geçirilen UNICEF ilaçları gibi konuları kendilerine görüntüler eşliğinde aktardık.”

CASUS KRİZİNDE FARKLI TUTUM

“İngiltere-Rusya arasındaki casusluk kriziyle alakalı olarak Dışişleri Bakanlığımız, Türkiye’nin kanaatini gerek NATO’ya gerek AB’ye iletiyor. Bizim tamamen onlar gibi hareket etmemiz söz konusu değil. Bir iddiaya istinaden bazı ülkeler bir adım attı diye, biz de aynı adımı atalım şeklinde bir anlayış içinde olmayız.”

BAKALIM MEVLA NEYLER 

“Vize serbestiyeti konusunu artık AB Bakanımız Ömer Bey takip edecek. Bakalım Mevlam neyler? AB’nin Türkiye’ye karşı haksız eleştiri yöneltmek ve çifte standart uygulamak yerine yapıcı bir tutum sergilemesinin, hem münasebetleri iyileştireceğini, hem de işleri kolaylaştıracağını kendilerine söyledim.” 

MÜLTECİLERİ VİDEOYLA ANLATTIK 

“Biz mülteciler için 31 milyar dolar yatırım yapmış durumdayız. Bize AB tarafından aktarılan da 1 milyar 850 milyon avro. Bu konuda kendilerine yaklaşık 7 dakikalık video gösterimi de yaptık. ‘Neler yaptığımızı gelin bizzat görün’ dedim. Ama onlar bizim önerimizden farklı olarak, bu yardımın projeler üzerinden aktarılabileceğini söylüyorlar. Madem öyle, biz onların dilini anladığımızı göstermek için, projeleri hızla devreye sokalım. Madem proje bazlı ödüyorlar, o zaman bu dediğimi yapmamız lazım.”

AKDENİZ’DE KARARLI TUTUM DEVAM EDECEK

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFSIZ DEĞİL 

 “Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları konusundaki tavrımızdan geri adım atmamız söz konusu değil. Biz Kıbrıs adasının ortak sahibi olan KKTC’nin haklarının yok sayılamayacağını, orada bulunacak doğalgaz ve petrolde uluslararası hukuk doğrultusunda Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğunu söylüyoruz. AB’nin bu meselede tarafsız davrandığını söyleyemeyiz.”

Erdoğan ve Borisov ikili bir görüşme yaptı. 

PUTİN’E TAZİYE TELEFONU 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin’le telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, yangında yaşanan can kayıplarından dolayı  Putin’e taziyede bulundu. Ayrıca 4 Nisan’da Ankara’da liderler düzeyinde gerçekleştirilecek üçlü zirve öncesi ilişkilerin değerlendirildiği bildirildi. 

ADALETTEN BÜYÜK DEĞİLİM

Erdoğan, tutuklu iki Yunan askerinin serbest bırakılması için kendisinden ricada bulunan Yunan yetkililere bu cevabı verdi.

“Sınırı geçerek askeri bölgemize girdikleri için tutuklanan iki Yunan askerinin durumu konuşuldu. Konunun yargıda olduğunu, ailesinin, konsolosluk yetkililerinin askerleri ziyaret etmekte olduklarını anlattık. ‘Siz çok büyük bir ülkesiniz, siz büyük bir Cumhurbaşkanısınız, o iki askerin bırakılmalarını sağlayın’ dediler. Ben de cevaben, ‘Ben adaletten daha büyük değilim. Olay yargı aşamasındadır. Yargı makamlarının verecekleri kararı beklemek lazım’ dedim. İki iki asker konusunun üzerinde bu denli duranların, Türkiye’de darbeye karıştıktan sonra Yunanistan’a kaçan Türk askerlerinin bize iadesi meselesi üzerinde hiç durulmamasının hakkaniyetle bağdaşmadığını da anlattım.” 

Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Borisov ve AB Komisyonu Başkanı Juncker ile birlikte açıklama yaptı. 

ÇIKMAZSA OPERASYON YAPARIZ 

“Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı, bizim terörle mücadele konusundaki kararlı duruşumuzu ortaya koydu. Irak yönetimi de bu konudaki hassasiyetimizi biliyor. Gece bize bir haber gönderdiler. ‘Biz şu anda Sincar’da gerekli operasyonu birkaç yoldan başlattık, yapıyoruz’ dediler. Onlarda istihbaratın başına geçen yeni bir isim var. Hakan Bey’e (MİT Müsteşarı) gelmiş, görüşmüşler. Olumlu istikamette gelişmeler olduğunu belirtiyorlar. İşin takipçisi olacağız. Biz sadece beyanatlara bakmıyoruz; ne yapıldığını teyit etmeyi, gözlerimizle de görmeyi esas alıyoruz. Sincar’dan teröristler çıkarılıyor ise ne ala. Yok, çıkarılmamışlar ise sınırımıza 60 km. mesafedeki Sincar’a da operasyon yaparız.”

GÜÇLÜYSENİZ FARKLI OLUYOR

“AB ile ilişkilerde ‘Her şey dört dörtlük, bütün olumsuzluklar geride kaldı’ demek, kendimizi yanıltmak olur. Ama liderler düzeyinde bir araya gelmemiz; beraberce masaya oturup samimi bir şekilde konuşmamız önemliydi. Diyaloğu sürdürme, ilişkilere ivme kazandırma hususunda mutabakat var. Arkadaşlarımızın bundan sonra sıkı markaj yapmaları lazım. Olay eninde sonunda, ülke olarak ne kadar güçlü olduğunuzla alakalı. Güçlü iseniz gelişmeler de daha farklı oluyor. Olumlu gelişmeler, Fırat Kalkanı’nın, Zeytin Dalı’nın, şehitlerimizin, gazilerimizin bereketidir bence.”

Erdoğan Katar Dışişleri Bakanı’nı kabul etti.

Katar’la gündem Zeytin Dalı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Bin Casim El Sani’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Bölgedeki son gelişmelerin ve iki ülke ilişkilerinin ele alındığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 45 dakika sürdü. Daha önce Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulva el-Hatır, Türkiye’nin Afrin’e yönelik”Zeytin Dalı Harekatı”nı, ülkenin ulusal güvenliğiyle ilgili meşru kaygılarından dolayı gerçekleştirdiğini ifade ederek, desteklediklerini kaydetmişti. 

AL SANİ’YE TELEFON 

Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Al Sani ile Gine Cumhurbaşkanı Conde ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan ile Al Sani bölgesel konular hakkında da görüş teatisinde bulundu.