Güçlü liderlik güçlü Türkiye

2017 diplomatik mücadele ve zafer yılı oldu. Türkiye uluslararası alanda “rol verilen ülke değil, oyun kuran ülke” haline geldi. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde en yoğun diplomatik mücadeleyi Kudüs konusunda vererek tarihi yeniden şekillendirdi.

Osman Nuri CERİT /ANKARA 

Türkiye için 2017 yılı diplomatik açıdan hem mücadele hem de zaferler yılı oldu. Türkiye Kudüs konusundan, Arakanlı Müslümanlarının durumuna, körfez krizinden, Astana sürecine, PYD’ye verilen silahlardan, Barzani’nin illegal referandumuna kadar birçok konuda diplomatik girişim yürüttü. Türkiye, gerçekleştirdiği diplomasi ile zaferlere de imza attı. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesine karşı Türkiye, 128 dünya ülkesini bir araya getirdi. Barzani’nin referandum oyunu Türkiye’nin girişimleriyle bozuldu. Türkiye, diplomaside büyük bir güç olduğunu tüm bu adımlarla bir kez daha ispat etti.

KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZ 

2017’de en yoğun mesai Kudüs için yapıldı. Yıl boyunca İsrail’in illegal eylemleri ve ABD’nin BM kararlarına rağmen Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi diplomasinin öncelikli başlığı oldu. 

Hain darbe girişiminin ilk yılında bir millet demokrasi için yine ayakta! 

Türkiye genelinde FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla 11-16 Temmuz’da anma etkinlikleri düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla 15 Temmuz gecesi “demokrasi nöbeti” tutuldu. 

‘Kudüs namustur! deyip birleştiler! / 19 Aralık 2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla İstanbul’da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı ABD’nin skandal kararına karşı tek yürek oldu. Bildirgede “Doğu Kudüs, Filistin’in başkentidir. Filistin Devleti tanınmalıdır’ kararı çıktı.

Temmuz ayında İsrail, Müslümanların ilk kabesi olan Mescid-i Aksa’nın kapısını Müslümanlara kapattı. İsrail’in bu girişimi sonrasın Türkiye diplomasi trafiği başlattı. İslam İş Birliği Teşkilatı olağanüstü toplantıya çağrılarak İsrail’in attığı adıma tepki gösterildi. Türkiye’nin öncülüğünde büyüyen tepkiler İsrail’i geri adım attırmak zorunda bıraktı.  Aralıkta ABD Başkanı Donald Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıkladı. Türkiye bu adım karşısında yoğun bir diplomasi trafiği başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya liderlerini arayarak başlattığı diplomatik girişimler sonucunda, ABD’nin kararını önce BM Güvenlik Konseyi’nde ardından da Genel Kurul’da tepkiyle karşılandı. Türkiye ABD ve İsrail’e karşı 128 ülkeyi bir araya getirdi. BM Genel Kurulunda Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmadığı bir kez daha ilan edilmiş oldu.  Kudüs konusunda Türkiye’nin girişimleri 2018 yılında da aynı yoğunlukla devam edecek. 

ATİNA’YA LOZAN AYARI! 

Erdoğan ‘65 yıl sonra Atina’ya giden ilk Cumhurbaşkanı’ oldu. Erdoğan Atina ziyareti sırasında Lozan’ın güncellenmesi gündeme getirdi: Batı Trakya Türkleri, Lozan’dan doğan haklarını Yunanistan hükümetinin uygulamsıyla kullanamıyor.

‘KARA KITA’ AÇILIMI  

Erdoğan’ın 2017’nin ilk ve son yurt dışı ziyaretini Afrika’ya gerçekleştirdi. Türkiye’nin Afrika açılımı olarak değerlendirilen ziyaretlerde, önemli iş birliği anlaşmalarına imza atıldı. Sudan’dan alınan Osmanlı mirası Sevakin’in restorasyonu için anlaşıldı.

DÜNYAYA FETÖ UYARISI

2017 FETÖ ile mücadeleyle geçti. FETÖ’nün okulları ve kuruluşları ile etkili olduğu ülkelerin yöneticileri uyarıldı. FETÖ’nün bulunduğu tüm ülkeler için tehlike oluşturduğu konusunda dünyaya uyarılarda bulunuldu, her türlü girişim gerçekleştirildi.   

Arakan’a hem yardım hem şefkat / 8 Eylül 2017

Myanmar’da ordu ve fanatik Budistler, Arakan Müslümanlarına yönelik soykırım girişimine başladı. Myanmar Müslümanları canlarını kurtarmak için zor şartlarda Bangladeş sınırına kaçtı. Sınırda yaşam 

mücadelesi veren Müslümanlara sadece Türkiye kucak açtı, TİKA ve Kızılay aracılığıyla yardım gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Yıldırım bölgeye giderek mazlumlara can oldu!

Referandum Batı’yı gerdi!  / 11 Mart 2017

?16 Nisan referandumu, Avrupa ülkelerini bir hayli rahatsız etti. lmanya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türklerle bir araya gelmesini engellemeye çalıştı. Hollanda Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’daki gurbetçilerle buluşmasını engellemek için konvoyunu durdurdu, kendisine sahip çıkan Türklere köpeklerle saldırdı, önceki gün de dava açtı.

İstikrar pekisti millet EVET dedi

2016’yı hain darbe girişiminin gölgesinde tamamlayan Türkiye, 2017’de de siyaseten hareketli bir yıl geçirdi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye’de yeni bir sayfa açıldı, millet ‘istikrar’ dedi!

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası AK Parti ile MHP’nin hızlı çalışmasıyla 2017 başında cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği paketi, 20 Ocak’ta TBMM’ye sunuldu. AK Parti ve MHP’lilerin desteğiyle 339 oyla kabul edildi, referandum yolu açıldı. Hükümet ve MHP,  “Güçlü Türkiye” sloganıyla seçmen karşısına çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bizzat meydan meydan gezerek yürüttüğü kampanya sonunda, seçmenin yüzde 51’i yeni sisteme “Evet” dedi. Muhalefet yine sonucu hazmedemedi, Yüksek Seçim Kurulu’nun, “mühürsüz oy pusulaları” tartışmasını ortaya attı! Bu tartışma YSK’dan döndü. PKK terör örgütü Kandil’den mesaj göndererek ‘Hayır’ kampanyasına katıldı. FETÖ’cüler Batı’da propaganda yürüttü. Ama hiçbiri milletin tercihi önünde duramadı. Halk “istikrar” diyerek yeni sisteme onay verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin yaptığı ilk iş referandum sonuçlarını detaylı olarak irdelenmesi kararı almak ve sonraki adımları buna göre atmak oldu. 

979 gün sonra partisine döndü / 21 Mayıs 2017

Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan 979 gün sonra partisine yeniden üye oldu, 21 Mayıs’taki Olağanüstü Kongre ile de genel başkan seçildi. Erdoğan’ın partiteşkilatına yaptığı ‘metal yorgunluk’ uyarısı istifaları getirdi. İstanbul, Niğde, Düzce Ankara, Balıkesir ve Bursa Belediye Başkanları koltuklarını yeni dava arkadaşlarına bıraktı. 

Terör destekçisi ABD ile gerilim yılı / 22 Eylül 2017

ABD’nin Suriye’de PYD’ye ‘Türkiye’ye rağmen’ askeri ve siyasi destek verdi. Elebaşı Gülen’i tüm delillere rağmen iade etmedi. ABD’deki kumpas davasında Reza Zarrab sanıkken tanık oldu. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla tutuklandı, FETÖ’cü polis Hüseyin Korkmaz, Türkiye aleyhine tanıklık yaptı. Erdoğan’ın ziyareti sırasında PKK yandaşlarına müdahale eden koruma ekibi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. İstanbul Başkonsolosluğunda görevlis Metin Topuz FETÖ soruşturmasında casusluktan tutuklanınca vize krizi başgösterdi. İki gün önce ABD çark etti. 

Üçlü zirveyle barışa ilk adım / 22 Kasım 2017

Türkiye’nin diplomatik açıdan girişimlerinden birisi de Suriye’de akan kanın durdurulması adımları oldu. Türkiye’nin girişimi ve Rusya ile İran’ın desteğiyle Astana sürecinde önemli bir adım atıldı. Türkiye, çatışmasız bölge önerisini gündeme getirdi ve uygulama başladı. İdlib’de gözlem noktaları oluşturuldu. Fırat Kalkanı operasyonuyla El-Bab’da ÖSO kontrolü sağladı. Rusya ile S-400 anlaşması imzalandı.

Barzani’nin illegal seçimine ‘dur’ dedi / 25 Eylül 2017

IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin bölgedeki gerilimleri daha da içinden çıkılmaz hale getiren referandum adımına da Türkiye ‘dur’ dedi. Barzani’nin illegal referandumu öncesi ve sonrasında Türkiye, IKBY yönetimi defalarca uyardı. Referandumun gerçekleşmesiyle Türkiye Merkezi Hükümet ve İran ile temasa geçerek yaptırımlar başladı. Kerkük’te bulunan Peşmerge ve PKK militanlarının bölgeden çıkarılması sağlandı. 

Referandum geçersiz kılındı.   

Körfez krizinde Katar’a destek 

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran’da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ile başlayan Körfez krizinde Türkiye önemli bir rol üstlendi. İlk olarak Türkiye Katar halkının zor durumda kalmaması için gıda yardımları gönderildi. Mehmetçik Katar’a gitti.  

NATO tatbikatında büyük düşmanlık 

Norveç’teki NATO tatbikatında Atatürk’ün fotoğrafı ‘düşman hedef’ olarak kullanıldı. Erdoğan adına sahte hesap açılarak, ‘düşman ülkelerle işbirliği yapıyor’ denildi. Türkiye tatbikattan askerlerini çekti. NATO özür dilemek zorunda kaldı. Teknisyen ve subay ordudan atıldı.

Enis Berberoğlu ve HDP’liler tutuklandı / 14 Haziran 2017

2016’da, CHP’nin de desteklediği anayasa değişikliğiyle parlamentoda halen görev yapan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bu kapsamda HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili tutuklandı. Mit Tır’ları davasında yargılanan Enis Berberoğlu “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla 25 yıl hapse çarptırıldı. Berberoğlu, 14 Haziran’da tutuklandı.

Yollara düştü adalet aradı! / 15 Haziran 2017

Verilen cezayı ve tutuklama kararını “CHP’ye siyasi operasyonun ilk halkası” olarak değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Adalet Yürüyüşü”nü başlatma kararı aldı. Kılıçdaroğlu, 15 Haziran’da başlattığı ve 432 kilometrelik yolun tamamını katettiği yürüyüşü 23 günde, İstanbul Maltepe Cezaevi önünde düzenlediği bir mitingle tamamladı. Yol boyunca CHP’lilerin yanı sıra, HDP ve FETÖ’den tutuklu darbecilerin yakınları da kendisine eşlik etti. 

Sahte dekontlarla Kılıçdaroğlu şovu / 1 Aralık 2017

CHP lideri Kılıçdaroğlu, elindeki sahte dekontlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu, kardeşi ve eniştesinin Man Adası’nda kurulu şirket aracılığıyla “vergiden kaçındığı” iddiası ortaya attı. Hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, hodri meydan diyerek ispatını istedi! Kılıçdaroğlu sus pus oldu, hakkında birçok dava açıldı!

Milyarlık vurgunla saltanatı bitti / 9 Aralık 2017

İçişleri Bakanlığı, milyarlık vurgunda düğmeye bastı. CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi hakkında görevden uzaklaştırma kararı verildi. Ataşehir’deki milyarlık vurgun CHP’de 1994’teki İSKİ skandalından sonraki en büyük belediye vurgunu. Kılıçdaroğlu’nun kızı ve özel kalem müdürünün isminin de karıştığı Buz Rezidans skandalıyla ilgili çok çarpıcı delillere ulaşan bakanlık müfettişleri, İlgezdi’nin kamuyu milyarlarca liralık zarara uğrattığını tespit etti.