Gülpınar, vize serbestisine ilişkin Türkiye'nin yerine getirdiği yükümlülüklere yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına dair tasarı ve bir uluslararası anlaşmayı onaylayan tasarıyı bugün Genel Kurul'da yasalaştırmaya çalışacaklarını belirten Mehmet Kasım Gülpınar, vize serbestisiyle ilgili bundan sonra görüşecekleri başka bir tasarının bulunmadığını kaydetti.
Gülpınar, son kanunları da çıkarmalarıyla birlikte AB Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta olumlu bir rapor vermesi gerektiğini ifade ederek, "Umut ederiz herhangi bir aksilik olmaz. Bunların hepsi teknik konu. Siyasi mülahazalar, duygusal davranılacak meseleler değil. Biz siyasetçilerin bu konuda çok da yorum yapmaması lazım. Şartnameler, yapılacaklar, yapılanlar belli. Eksik varsa onu da söylerler. Bu kanunların geçmesiyle herhangi bir eksiğimizin kalmadığını biliyoruz." diye konuştu.
"Olumsuz bir şey çıkması durumunda..."
Komisyondan 4 Mayıs'ta olumlu bir rapor çıkacağını ümit ettiklerini vurgulayan Mehmet Kasım Gülpınar, ancak sürecin burada bitmediğini anımsattı.
Gülpınar, AB Konseyi ve daha sonra Avrupa Parlamentosu'nun onayının gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Asıl süreç o zaman. İşin teknik boyutundan ziyade, o zaman siyasi mülahazalar devreye girecek. Ümit ederiz Avrupa Parlamentosu farklı bir karara imza atmaz. Çünkü, bütün AB'yi ilgilendiren bir anlaşmanın neticesinde yürürlüğe koyduğumuz bir süreç. Burada biz taahütlerimizi yerine getireceğiz, onlar taahütlerini yerine getirecek. Geri Kabul anlaşmasını, olumsuz bir şey çıkması durumunda uygulamamız mümkün değil. Çünkü ortada bir anlaşma var, her iki tarafın da bu anlaşmaya uyması lazım. 'Türkiye yapsın, öbür taraf kabul etmesin'. Baştan böyle anlaşıldı, 29 Kasım'da başlayan o sürecin sonucunda geldiğimiz noktada, hazirandan itibaren vize serbestisi konusu gündeme gelecek diye kararlaştırıldı. Bizler kendi yükümlülüklerimizi yerine getirecektik, ki getiriyoruz. Onlar da bundan sonra kendi yükümlülüklerini yerine getirecek, karşılıklı 'kazan-kazan' politikasına dayalı bir süreci inşallah yürürlüğe sokacağız.
4 Mayıs'ta olumsuz rapor gelirse bu süre sarkar. Ama biz sarkmasını istemiyoruz. Normalde Geri Kabul Anlaşması'na göre sonbaharda devreye girmesi gereken vize serbestisi söz konusuyken yapılan pazarlıklar, görüşmeler sonucunda bu hazirana çekildi. Sonbahara kalmasını arzu etmeyiz. Biz de çok ciddi efor sarfettik. AB de bunun farkında." (AA)