Gösteriler sürerse NATO süreci ilerlemez! ‘Şuşa' kardeşlik müttefikliğidir

Dünyada örneği olmayan kardeşlik. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Türkiye ve Azerbaycan iş birliğine dikkat çekerek, “Bugüne kadar örneği olmayan bir kardeşlik müttefikliği oluşturduk” dedi.

Bakü'de düzenlenen 9. Küresel Bakü Forumu'nda Hikmet Hacıyev, Akşam TV'den Ezgi Aşık'a konuştu. Küresel Bakü Forumu'nun güncel konusunun yeni dünya düzeni olduğunu söyleyen Hacıyev, "Kovid-19'un sonrasında ve Ukrayna-Rusya savaşının ardından yeni dünya düzeninde neler olacağı belli değil. Akademisyenler bakanlar ve siyasiler bir araya gelerek yeni dünya düzeni hakkında düşünce üreteceğiz" dedi.

ŞUŞA BEYANNAMESİ

Şuşa Beyannamesi'nin zaman ve mekan olarak çok farklı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Hacıyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başkan Erdoğan'ın imzaladığı Şuşa Beyannamesi, siyasi, jeopolitik ve sembolik olarak ehemmiyet taşıdığını söyledi. Beyannamenin Türkiye ve Azerbaycan halklarının iradesinden geldiğini açıklayan Hacıyev, "Bu beyanname bizim müttefikliğimizi bir kanun haline getirmiş oldu. Bu artık her iki ülkenin nesilleri için birbirini ebedi olarak bağlayan bir kanun olarak belirlendi" diye konuştu.

STRATEJİK ÖNEMİ BÜYÜK

Hacıyev şöyle dedi: "Bu anlaşma liderlerimizin ne kadar ileri görüşlü olduğunun göstergesidir. Çünkü dünyada neler olup bittiğin hepsi gözümüzün önünde. Dünya düzeninin değiştiği bir ortamda Azerbaycan ve Türkiye'nin stratejik olarak da dostluğunun önemli olduğunu vurguluyoruz. Azerbaycan ve Türkiye'nin iş birliği sadece iki ülke için değil tüm dünya için önemli. Dünyada bugüne kadar örneği olmayan bir kardeşlik müttefikliği oluşturduk. Gözümüzün önünde kardeş ülkeler var. Aynı dilden ve dinden olmalarına rağmen savaşıyorlar. Bizim yaptığımız dünya için örnek. Bizim kardeşliğimiz merkezi Asya'da olan kardeş ülkelerimiz içinde bir örnektir."

KAFKAS COĞRAFYASI

Azerbaycan'ın haklarını korumak için mücadelesini sürdüreceğini kaydeden Hikmet Hacıyev "Kardeş Türkiye ile birlikte Kafkasların yeni coğrafyasını kuruyoruz. Türkiye ve Azerbaycan barışçıl tutumunu Ermenistan'a iletiyor. İki ülke Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmeye, sınırları açmaya hazır. Ancak Ermenistan Türkiye ve Azerbaycan'ın topraklarından hak isteme iddiasından vazgeçmeli" ifadelerini kullandı.

HACIYEV'DEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

"Karabağ savaşı sırasında destekleri için Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş Türk basınına teşekkürlerimi iletiyorum. Onlar savaşta da Azerbaycan ile omuz omuza oldular. Azerbaycan'ın gerçeklerini dünya medyasına taşımakta yardımcı oldular. Azerbaycan ve Türkiye İletişim Başkanlıkları iş birliği sahada kendisini gösterdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun kardeşime teşekkürlerimi iletiyorum."