Görev dağılımın şifreleri: Yatırımlara Yıldırım misyon

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nı kendisine bağladı. 

HAKKI KURBAN

Binali Yıldırım Başbakanlığında işbaşı yapan 65’inci Hükümetin “yatırımcı” ve “icracı” kimliği, görev dağılımına da yansıdı. Önceki hükümetten farklı olarak Başbakan Yıldırım’ın Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Tanıtma Fonu’nu da uhdesine alması, “kalkınma” hedefine dönük yeni hamlelerin habercisi olarak yorumlandı.  

Dev projelere ağırlık  

Daha önce Başbakan’ın uhdesinde olmayan “Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı”, “Tanıtma Fonu”, “Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü” bizzat Yıldırım’a bağlandı. TOKİ de yine Başbakan’ın uhdesinde kaldı. Böylece, yatırımlar konusunda en tepede Binali Yıldırım’ın koordinasyonu sağlayacağı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı döneminde dev projelere imza atan Yıldırım, yeni kabineyle yine kalkınmaya dönük adımlara ağırlık verecek. MİT ve MGK Genel Sekreterliği’ni uhdesinde tutan Yıldırım, Diyanet’i ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a emanet etti. 

Finansal reform

Yeni hükümetin reformist kimliği de öne çıkacak. Yeni Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, reformların ve yatırımların koordinasyonu, izlenmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesinden sorumlu isim oldu. Bu görevlerin verilmesiyle de yetinilmedi, önceki hükümette Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in uhdesinde olan SPK, BDDK ve TMSF’nin de Canikli’ye bağlanması dikkat çekti. 

Sağlıklı medya 

Hazine’den Merkez Bankası’na, Ziraat’ten Halk Bankası’na kadar ekonomiyle ilgili kuruluşların yine Mehmet Şimşek’te olacağı yeni dönemde, kamu diplomasisi çalışmalarını Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş üstlendi. TRT, AA, RTÜK ve Diyanet Kurtulmuş’un görev alanına verildi. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı alanlarında rol üstlenecek. 

Mültecilere özel hassasiyet 

Görev dağılımında dikkat çekici kararlardan biri de yeni Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak için atıldı. Kısa süre önce oluşturulan kurumların koordinasyonu Kaynak’a verildi. Bu kapsamda, “Kişisel Verileri Koruma Kurumu” ile “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” Kaynak’ın uhdesinde olacak. Çok sayıda sığınmacının yaşadığı Kahramanmaraş’tan vekil seçilerek Bakan olan Kaynak, AFAD’ın çalışmalarını da koordine ederek, sığınmacılarla bizzat ilgilenecek. Ayrıca, TİKA vasıtasıyla yurtdışı çalışmalarında da görev üstlenecek. 

Paralelle mücadele kararlılığı 

Terörle ve paralel yapıyla mücadele konusundaki hassasiyet ortak. Tüm kabine, kendi görev alanlarında bu mücadeleyi yürütecek. Terörle mücadele operasyonlarının tamamlandığı yerlerdeki inşa ve ihya çalışmalarını yürütecek kadro da yenilendi. Artık çalışmalarda Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, Kültür Bakanı Nabi Avcı başrolde olacak. Vakıflar Müdürlüğü de çalışmalarda görev üstle-

necek.