Gıda krizi Malezya'da konuşuldu... Tahıl anlaşması barışa temel olsun

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya ile yapılan tahıl anlaşması için “Geniş kapsamlı bir ateşkesin ve barış planının temelini oluşturabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları çerçevesinde gittiği Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Malezyalı mevkidaşı Saifuddin Abdullah ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Tahıl anlaşmasının geniş kapsamlı bir ateşkesin ve barış planının temelini oluşturabileceğini düşünüyoruz" dedi. Çavuşoğlu, "Türkiye bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde savaşın başından bu yana son derece yoğun çaba sarf ediyor. Bununla ilgili çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Uluslararası toplumun desteğiyle de bu çabalar sürecek" ifadelerini kullandı.

RUSYA GÜBRE İHRACATI YAPACAK

Çavuşoğlu şunları söyledi: "Şu anda da gemi Lübnan'a doğru ilerlemekte. Bu ilk gemiydi. Bunun sürdürülebilir olması gerçekten önemli. Bu anlaşmanın süresi 4 ay. Dolayısıyla herhangi bir itiraz olmazsa uzatması otomatik olarak gerçekleşecek. Bunun karşılığında Rusya gübre dahil olmak üzere kendi tahıllarını ve bununla ilgili ürünlerini ihraç edebilecek. Bu da anlaşmanın bir parçası olarak gerçekleştirildi."

GUTERRES İLE TAHIL İHRACINI GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamada; "Görüşmede, Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda varılan uzlaşı bağlamındaki son gelişmeler ele alınmıştır" denildi.

BLİNKEN'DEN TÜRKİYE'YE DİPLOMASİ ÖVGÜSÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Ukrayna'dan tahıl ihracatını ele aldı. Çavuşoğlu-Blinken görüşmesinde Türkiye-ABD ilişkileri de değerlendirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakan Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinin başlamasından bu yana Karadeniz'den ayrılan ilk Ukrayna tahıl sevkıyatına yol açan Türk diplomatik çabalarını övdü." ifadesine yer verildi.

FETÖ'YE KARŞI ORTAK MÜCADELE

Bakan Çavuşoğlu görüşmelerde terör konusuna da değinildiğini ifade ederek, "Bugün ayrıca terörizmle mücadelenin özellikle FETÖ ve FETÖ bağlantılı terörist faaliyetlerin ne kadar önemli olduğu konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bu çerçevede İslam ümmetinin lehine olacak, İslamofobi ile mücadele, Afganistan ve Filistin'deki durum gibi birçok farklı konuyu da ele alma fırsatı bulduk" dedi.

TİCARETİMİZ YÜZDE 50 ARTTI

Çavuşoğlu, "Malezya bizim ASEAN bölgesindeki en büyük ticaret ortağımız. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimiz ortalama yüzde 50 oranında artış gösterdi. Bu yılın ilk yarısında 2.42 milyar dolara ulaştık. Yine yüzde 50 bir artış var. Bizim aleyhimize bir dengesizlik var ama bunu daha dengeli hale getirmek için çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz. 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefimiz var. Bu hedefin aslında bu yıl erişilebilecek olduğunu görüyoruz" dedi.