General sayısı 301’e iniyor

Fetullahçı teröristlerin hani darbe girişiminin ardından TSK’yı yeniden şekillendirecek en kritik YAŞ toplantısı yarın Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek.

Mahmut GÜRER / ANKARA 

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), hain darbe girişiminin ardından bir hafta erkene alınan, kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, yarın gerçekleştirilecek. Normal şartlar altında 4 gün süren Yaz Şurası,  ilişiği kesilecek olan personelin Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenecek olması nedeniyle bu kez bir gün de tamamlanacak. 

KURMAY DIŞI ATAMALAR 

Toplantıda, tutuklanan 134 general ve amiralden boşalan yerlere, atamalar gerçekleştirilecek. Ancak atamaların tamamının general olmayacağı, TSK’daki general/amiral sayısının YAŞ kararıyla 358’den 301’e düşürülebileceği kaydediliyor. YAŞ’ta darbe girişimi nedeniyle çok sayıda Kurmay Albay’ın tutuklanmış olması generalliğe yükseliş sürecine de etki edecek. Kurmaylık taşımayan bazı albayların da generalliğe yükseltilebileceği dillendiriliyor. FETÖ’cü darbe girişimin ardından, TSK tarafından erkene alınması teklif edilen YAŞ ilk kez Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek. 

Ümit Dündar ‘Komuta’ya

Darbe sürecinden önce YAŞ’ta TSK’nın komuta kademesinde sadece Jandarma Genel Komutanı Org. Abidin Ünal ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostaoğlu’nun yaş haddinden emekliye ayrılması bekleniyordu. Ancak gelişmeler ışığında komuta kademesinin de yeniden şekillenebileceği  dillendiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesi İstanbul’a gelip korunmasında önemli rol oynayan 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın komuta kademesi içerisinde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Başyaverlik yerine füze sistemi gündemde

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından tartışılan Başyaverlik sistemi için Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaldırılması yönünde kararını verdi. Başyaverlik sistemin kaldırılması kararıyla birlikte Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin güvenliği için de bir dizi adım atılacak. Buna göre Külliye'ye füzeli üst düzey güvenlik önlemi geliyor. 15 Temmuz gecesi, MİT ekibi omuzdan atılan uçaksavar füzesiyle bombardımana karşılık vermişti. 

İstihbarat raporu: 3’te 1’i FETÖ üyesi

İstihbarat yetkililerinin, Yüksek Askeri Şura'nın olağan toplantısından aylar önce Genelkurmay Başkanlığı’nı uyardığı ortaya çıktı. Karargaha sunulan raporda, şurada terfi bekleyen albay ve generallerin üçte birinin Fetullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı oldukları belirtildi. Tespit edilen isimlere ilişkin karargahta çalışma başlatıldı. Örgüt üyelerinin, YAŞ sonucu Türk Silahlı Kuvvetlerinden tasfiye edileceklerini anlayınca darbe girişimine kalkıştıkları tahmin ediliyor.

Jandarma, ‘kır polisi’ oluyor

Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi yapılanacak ve “kır polisi” olarak görev yürütecek. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı hizmet veren Sahil Güvenlik Komutanlığı da, 

İçişleri Bakanlığı’na bağlı “deniz polisi” olarak konumlandırılacak. Başbakan Yıldırım’ın kamuoyuna açıkladığı karar, Kanun Hükmünde Kararnameyle hayata geçirilecek. ? Hakkı KURBAN / ANKARA