FETÖ’cülerle terör destekçisi akademisyenlere selam yolladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin 36’ncı Kurultayı’nda konuşmasının büyük bölümünü 15 Temmuz’da halka ateş açan FETÖ’cüleri savunmaya ayırdı. 

DORUK ÇAKAR

CHP’nin 36. Kurultayı dün Ankara’da gerçekleşti. Kurultayı açan Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada 15 Temmuz darbecileri ile terör destekçisi akademisyenleri savundu. Halkın oyu ile kabul edilen anayasayı gayri meşru ilan eden Kılıçdaroğlu, OHAL’i de “sivil darbe” olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi: 

AYAKLANMA ÇAĞRISI! 

“Ben 15 Temmuz darbe girişiminden önce ‘Demokrasiye karşı yapılan ihanetler karşısında direnme hakkını kullanacağım’ dediğimde üstüme gelmişlerdi. Tarih bizim yanımızda. Kim despot yönetim istiyorsa halkın direnme hakkı vardır ve direnme hakkı kutsaldır. Mustafa Kemal Atatürk, Bursa nutkunda ‘Türk genci devrimlerin ve Cumhuriyetin bekçisidir’ der. Bunların doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. ‘Bunları küçük düşürecek en küçük kıpırtı duyduğunda bu ülkenin ordusu ve polisi vardır demeyecektir. Elinde ne varsa onunla koruyacaktır’ diyor.

Terörist PYD’nin adını bile anmadı 

Kılıçdaroğlu, “Akademisyenler tutuklandı, gazeteciler tutuklandı. Milletvekilleri tutuklandı. Nuriye ve Semih’in haklarını savunmak, 15 Temmuz gecesi boğazı kesilerek öldürülen askerlerin hukukunu savunmak namus borcumuzdur” dedi.  Kılıçdaroğlu konuşmasında YPG’ye karşı Afrin harekatının adını bile anmazken, CHP’li Selin Sayek Böke de Kurultay’da bir canlı yayında, spikerin PYD terör örgütü müdür sorusunu geçiştirdi, “Burada bir cambaza bak durumu var” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce protokolde yan yana oturdu. Kılıçdaroğlu’nun yanındaki sandalye casusluk hükümlüsü Enis Berberoğlu’na ayrıldı.

CHP’de tuzu kuru olanlar var 

Muharrem İnce, “Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy yetiyor. Nevşehir, Erzurum Şanlıurfa onları ilgilendirmiyor” dedi.

İlk turu gerçekleştirilen CHP’nin 36.Olağan Kurultayı’nda konuşan Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’na ve partiye yönelik eleştirilerde bulundu. İnce özetle şunları kaydetti:

MUTLU AZINLIKLAR!

Ya kazanacağız ya yok olacağız. Yol ayrımındayız. İki yol, iki ihtimal, ya kazanacağız ya kaybedeceğiz. Kendimize güveneceğiz ve kazanacağız. CHP’yi sadece direnişin partisi olmaktan çıkarıp, kazanan bir parti yapacağız. Artık direniş değil, “kazanma” diyeceğiz. Kazanacağız. Çankaya, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli buraları aldı mı onlara yetiyor. Nevşehir onu ilgilendirmiyor, Erzurum onu ilgilendirmiyor, Şanlıurfa onu ilgilendirmiyor. Mutlu azınlıklar var burada.

İTİRAZ EDİYORUM

Mutlu azınlıklar sığınmışlar 3, 5 tane belediyeye. 3, 5 belediye onların oldu mu yetiyor. Şanlıurfa ne olacak? Kastamonu ne olacak? Nevşehir ne olacak? Rize ne olacak? Soran, arayan yok. O CHP içindeki mutlu azınlıklar da aynı AKP gibi durumdan memnun. Ben durumdan memnun değilim, onun için itaat etmiyorum. Bu partide, partinin durumundan memnun olan ve itaat edenler var. Bir de memnun olmayıp itiraz edenler var. Ben memnun değilim ve itiraz ediyorum kazanmaya mecburuz.”

SEÇİMİ KAYBEDEN ÇEKİLSİN

CHP’de genel başkanlığa aday olan eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yeterli sayıda imza toplayamadıkları için yarış Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçti. Muharrem İnce konuşmasında genel başkanlık için yeni bir formül getirdi: “Dünyada ve Türkiye’de bir parti başkanı ilk seçiminde birinci parti olamazsa bir daha olamıyor. Aynı şeyleri yapıp, farklı bir sonuç bekleme. 8 kere denedin olmadı. Farklı bir şey yap, farklı bir sonuç bekle. Seçilirsem tüzüğe, iki seçimde partiyi birinci parti yapamayan genel başkanın istifa etmesi hükmünü getireceğim.”

NOTLAR

 AK Parti katılmadı

AK Parti temsilci göndermedi. Gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisine döndüğü kongreye CHP’nin temsilci göstermemesi gösterildi. 

Sinevizyon gösterisi

Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında adalet kurultayından görüntüler sinevizyonda gösterildi. 

Eşiyle selamladı

Kurultay’da AK Parti kongreleri ile benzer bir konsept ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salondakileri selamladı ve karanfil dağıttı.

Atatürkçü tepki

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu salona girdiği sırada ise partililer “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atarak Kaftancıoğlu’nu protesto etti. 

Berberoğlu’na koltuk

MİT TIR’ları kumpasıyla ilgili soruşturmasından dolayı ceza evinde tutulan Enis Berberoğlu için de salonda sandalye ayrıldı.

Mükerrer imza krizi çıktı

CHP’de 36’ncı Kurultay mükerrer imza tartışmasına sahne oldu. 165 imza ile aday olan İnce’nin 49 imzasının mükerrer olduğu açıklandı. İnce’nin imza saysı 116’ya düşünce adaylığı tehlikeye girdi. Kılıçdaroğlu’nun, kendi lehine olan imzalardan bir bölümünün İnce’ye aktarılmasını istediği belirtildi. Ancak İnce mükerrer imza iddialarını kabul etmediğini, kimseden lütuf beklemediğini söyledi. Taraflar arasında anlaşma sağlanırken  akşamüstü imza krizi tekrar alevlendi. Divan Kurulu’nun önü bir anda karıştı.  İnce’nin taraftarları slogan atarak Divan Kurulu’nun önünde toplandı. Bu şartlarda İnce’nin adaylığının sürüp sürmediğinin belli olmadığı yorumları yapılıyordu ancak Divan Kurulu salonda iki aday için oylama anonsu yaptırdı. Daha sonra iki adayın yarışacağı şekilde salonda sandıklar kuruldu.  

DORUK ÇAKAR