FETÖ tehdidi bildiride

4'lü zirvede ‘adil bir dünya' mesajı. Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya devlet başkanlarının katılımıyla 4'lü zirve gerçekleştirildi. Ortak bildiride, Erdoğan'ın ‘birlikte daha adil bir dünya' mesajı da yer aldı. FETÖ'nün, ‘terör örgütü' olarak yer aldığı bildiride Başkan Erdoğan'ın ‘birlikte daha adil bir dünya' mesajı da vurgulandı.

EMRE ÖZTÜRK

Başkan Erdoğan, Afrika turunun ikinci durağı Togo'da Cumhurbaşkanı Gnassingbe ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Togo'nun FETÖ ile mücadelemiz bağlamında verdiği destek takdire şayandır" ifadelerini kullandı. Toplantının ardından Başkan Erdoğan, Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Başkanı Kabore ve Liberya Devlet Başkanı Weah ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. 4'lü zirvenin ardından ortak bildiri yayınlandı.

FETÖ TEHDİDİ BİLDİRİDE

FETÖ'nün terör örgütü olarak geçtiği uluslararası bildiride, Erdoğan'ın 'birlikte daha adil bir dünya' mesajı da yer aldı. Dört Devlet Başkanı uluslararası topluma, Afrika ülkelerinin Kovid-19'la mücadele çabalarına destek çağrısında bulundu ve aşıya erişim konusu başta olmak üzere, gelişmiş devletleri söz ve vaatlerini yerine getirmeye davet etti. Dört Devlet Başkanı, sanayileşmiş ülkelere, sera gazı emisyonlarının azaltılması konusundaki taahhüt ve eylemlerini artırmaları çağrısında da bulundu. Devlet Başkanları'nın birlikte daha adil bir dünya için, İstanbul'da, sırasıyla 21-22 Ekim 2021 ve 17-18 Aralık 2021'de yapılacak olan Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve İşbirliği Forumu'nu ve Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesini memnuniyetle karşıladıkları ifade edildi.

AFRİKA'DA YENİ CEPHE

Başkan Erdoğan'ın Afrika gezisi devam ederken hem kıta medyası hem de uluslararası medya Türkiye'nin Afrika'daki yükselişini izliyor. Africa Intelligence sitesi Başkan Erdoğan'ın Doğu Afrika'nın ardından Batı'da yeni bir cephe açtığını belirterek ziyarete ilişkin şu bilgilere yer verdi: "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, Angola, Nijerya ve Togo'ya ziyaretlerde Gine Körfezi'ndeki ülkelerle politik ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedefleyecek. Bu stratejinin merkezinde ise aralık ayında İstanbul'da düzenlenecek olan Afrika zirvesi öncesi Türkiye'nin savunma endüstrisinin menfaatlerinin desteklenmesi olacak."

ÜÇ ÜLKEYE AŞI BAĞIŞI YAPACAĞIZ

Başkan Erdoğan, Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında 3 ülkeye aşı bağışında bulunulacağını açıkladı: "Togo ile ilişkilerimiz giderek gelişiyor. Türkiye burslarından birçok öğrenci yararlandı. Yıl sonuna kadar inşallah Togo'da Ankara Büyükelçiliğini açacaktır. Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamındaki mücadelemizi sürdüreceğiz. Togo, Burkina Faso ve Liberya'ya hem Türkiye hem de Türk Konseyi olarak önümüzdeki dönemde aşı bağışında bulunacağız."

TOGOLU ÖĞRENCİDEN, EMİNE ERDOĞAN'A DUYGUSAL MEKTUP

Maveda Gloria adlı 12 yaşındaki Togolu öğrencinin Türkiye Maarif Vakfının Togo'daki Caisse Kampüsü'nün açılışını gerçekleştiren Emine Erdoğan'a yazdığı mektup duygulandırdı: "Burada sizin açtığınız okulda okuyacağım için çok heyecanlıyım. Türkçe öğreneceğim ve Türkiye'ye geleceğim. Afrika'ya bir ziyaretçi gibi değil, bir anne gibi geldiğinizi biliyorum. Geleceğimiz sizinle birlikte daha güzel olacak."