Esad rejimine karşı çıkmak Rusya’yla aramızı bozmaz 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AKŞAM’a konuştu: ABD’nin Suriye’ye müdahalesine desteğimiz, Rusya ile ilişkilerimizi olumsuz etkilemedi. 

YELDA GÖKDAĞ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun Şam rejimine yönelik operasyonu sonrası Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulduğu iddialarını net bir dille yalanladı. Bozdağ, “Fransa, ABD veya bir başka ülke, kendi ilişkileri bozuk diye, bizim de Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasını beklemesin. Rusya ile ilişkilerimizi daha fazla geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz” dedi. TBMM’de AKŞAM’a özel değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın açıklamaları şöyle:

İLİŞKİLER YOLUNDA 

ABD’nin Suriye’ye müdahalesine yönelik desteğimiz, Rusya ile ilişkilerimizi olumsuz etkilemedi. Fransa, ABD veya bir başka ülke, kendi ilişkileri bozuk diye, bizim de Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasını isteyemez. Kimsenin böyle bir beklentiye girme hakkı da olamaz. Rusya ile Akkuyu Nükleer Santralı’nın startını verdik. S-400’leri Rusya’dan alıyoruz. Türk Akımı Projesi Rusya’dan geliyor. Rusya ile ekonomi ve turizm alanlarında da güçlü ilişkilerimiz var. Daha da geliştirmek istiyoruz. Başka ülkelerin Rusya’ya karşı tutumu bizim tutumumuzu etkilemez. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü  Bekir Bozdağ, AKŞAM'a özel açıklamalar yaptı. 

AB SÖZÜNÜ TUTMUYOR 

AB ilişkilerinde Türkiye, vize serbestisi konusunda üzerine düşenleri yerine getirdi. Burada üzerine düşenleri yapmayan verdiği sözleri tutmayan AB’dir. Terörle mücadele yürütülürken bu mücadeleyi zayıflatacak bir adımı atmamızı kimse bizden beklemesin. HDP’lilerin tutuklanmalarını masaya koyanlar, bunların teröre verdiği desteğini de koysunlar. Kendi parlamentolarında DEAŞ terör örgütü için çalışanlar olsa, aynı hoşgörüyle bakarlar mı? 

REJİME DE TERORE DE KARSIYIZ 

ABD ve Rusya ile her konuda mutabık değiliz. ABD ile PYD, YPG gibi terör örgütleri konusunda aynı görüşleri hiç paylaşmadık. Rusya ile olan ilişkilerimizde de farklı düşündüğümüz konular var. Ama kendi halkına kimyasal silah kullanmış bir yönetimin desteklenmesini Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değil. 

TÜRKİYE KUDRETLİ BİR ÜLKE 

Türkiye bağımsız ve güçlü bir devlettir. Kiminle ne düzeyde ilişki kuracağımızı, başka ülkelere bakarak değil, kendi menfaatlerimize göre belirleriz. Biz ABD ile de ilişkilerimizi geliştirmek isteriz, Fransa ile de ilişkilerimizi geliştirmek isteriz. Ama karşılıklı çıkarlar ve saygı temelinde bunu yapmak isteriz. Bize yaklaşırlarsa bundan memnun oluruz, yaklaşmazlarsa kendileri bilir. Türkiye kendi yolunda yürüyecek kudrette bir ülkedir.

HAKTAN YANA POLİTİKA 

Türkiye’nin Suriye politikası ne Rusya’dan, ne de ABD’den yana bir politikadır. Haktan, doğrudan, insanlıktan ve Türkiye’den yana bir politikadır. Suriye’de masum insanlar ölürken, orada nüfuz, güç ve çıkar kavgası yapılmasının fevkalade yanlış olduğunu söylüyoruz. Türkiye burada çok net insani bir duruş ortaya koymuştur. Biz Suriye’nin bölünmesini de istemiyoruz. Bölünmesi için yürütülen bütün projelere de karşıyız. Suriye üzerinde kirli hesapları olanlarla aynı tutumu sergilemeyiz. Kendi duruşumuzu ortaya koyarız. Türkiye’nin ve bölgenin çıkarları Rusya ile işbirliğini gerektiriyorsa Rusya ile ABD ile işbirliğini gerektiriyorsa ABD ile hareket ederiz.