Erdoğan’ın 100 gün ajandası hazır 

Seçimlerden zaferle çıkan Erdoğan, ilk 100 günde atılacak adımları planladı. İlk icraat Cumhurbaşkanı KHK’sı ile hayata geçecek uyum düzenlemeleri olacak. 

Osman Nuri CERİT / ANKARA 

24 Haziran Seçimleri ile birlikte ülkeyi şahlandıracak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. Seçimlerden zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, seçim sonrasına ilişkin ilk 100 günlük ajandası da netleşmeye başladı. Erdoğan’ın ilk icraatı Cumhurbaşkanı KHK’sı ile hayatageçecek uyum düzenlemeleri olacak. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurumları oluşturulacak. Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısı ve görevleri düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sayısı 16 olarak açıklanan Bakanlıkların sorumluluk alaları da bizzat Erdoğan tarafından belirlenmiş olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi en kısa sürede açıklayacak. 

TERÖR VE KUR BASKISI

Erdoğan’ın ajandasındaki önemli başlıklar arasında ekonomi ve terörle mücadele de var. Ekonomi kurmayları belirlenecek manipülatif kur ve faiz baskısıyla mücadeleye yoğunlaşacak. Kandil başta olmak üzere PKK ve PYD’li teröristlere yönelik operasyonlar devam edecek. Münbiç’in terör unsurlarından temizlenmesine ilişkin saha çalışması hızlanacak. FETÖ'ye göz açtırılmayacak. 

Yeni sistemde 16 bakanlık  

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde 16 bakan yer alacak. Adalet, İçişleri, Milli Savunma, Milli Eğitim, Sağlık, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı yeni sistemdeki bakanlıklar.

Cumhurbaşkanı’na bağlı kuruluşlar 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin teşkilat yapılanmasında, doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı 7 kritik kuruluş görev yapacak. Bu kuruluşlar, Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan oluşacak. 

YENİ KURULLAR GELİYOR 

Yeni sistemde 9 yeni kurul da oluşturulacak. Kurulların isimleri şöyle: Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu; Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu; Ekonomi Politikaları Kurulu; Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu; Hukuk Politikaları Kurulu; Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu; Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu; Sosyal Politikalar Kurulu ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu. Cumhurbaşkanı’na bağlı “Ofisler” yapılanması da kuruldu.