Erdoğan’dan önce belgelerle gittiler 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dün ABD’ye gitti. Erdoğan ile Trump görüşmesi öncesi, eldeki çantada sorunlara ilişkin belgeler ve çözüm önerileri var. 

1

Doruk ÇAKAR / ANKARA 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump görüşmesine ilişkin hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. 15-17 Mayıs’ta gerçekleşecek ziyarette Türk heyetinde yer alacak isimlerden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ön çalışma ve temaslar için dün özel bir uçakla ABD’ye gittiler. 

TRUMP BİLGİLENDİRİLİYOR 

Akar, Kalın ve Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yapacağı ikili görüşmede masaya getireceği konularla ilgili bilgi, belge, istihbarat ve çözüm planlarını muhataplarına anlatarak ön çalışma yapacaklar.  Böylece, Erdoğan’ın ajandasındaki başlıklarla ilgili Trump yönetimi bilgilenmiş olacak. 

PYD’SİZ RAKKA FORMÜLÜ 

Erdoğan-Trump buluşmasında Türkiye'nin çekince ve beklentileri net bir dille paylaşılacak. İkili arasında yapılacak görüşmede öncelikli konu Suriye olacak. Görüşmede, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede, bir başka terör örgütü olan PYD’nin kullanılmasının kabul edilemez olduğu belirtilecek ve Rakka’ya yönelik operasyonun Türkiye'nin desteği ile ÖSO kuvvetleri ile yapılması gerektiği ifade edilecek.

SÜREÇ HIZLANMALI

FETÖ elebaşının iadesi için baskı  

Erdoğan-Trump buluşmasında,  FETÖ'nün Pensilvanya’daki elebaşı Gülen'in iade sürece hızlandırılması ve Gülen'in üçüncü ülkelere kaçma riskine karşı geçici tutuklama dahil önlemler alınması istenecek. ABD’nin Türk uçaklarına yönelik "elektronik cihaz yasağı" uygulamasından duyulan rahatsızlıkta ifade edilecek ve bu uygulamaya son verilmesi talebi yinelenecek. 

Kritik başlık

YPG’ye destek verilmemesi istenecek  

PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD'ye, Obama döneminde başlatılan silah desteğinin kabul edilemez olduğu ve bölgedeki ABD askerlerinin  terör örgütü ile birlikte verdikleri görüntüden duyulan rahatsızlık  yinelenecek. Şam rejiminin kimyasal silahlarla yaptığı katliamlara yönelik yeni yaptırımlar da değerlendirilecek.

Soçi anlasması çerçeve olacak 

Soçi'de Erdoğan ile Putin arasında Suriye'de çözüme ilişkin varılan anlaşmanon ABD'deki görüşmede temel oluşturması bekleniyor.

Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmede, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve bölgedeki terör örgütleriyle ortak mücadele konularında tam mutabakata varılmıştı. Suriye krizinin çözümü için atılan bu adımı, Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde devam eden Astana sürecinden çıkan, “çatışmasızlık bölgeleri” kararı takip etti. Trump ile görüşmede Suriye'nin kuzeyinde planlanan "uçuşa yasak güvenli bölge" bir an önce uygulamaya girmesi gerektiğinin altı çizilecek. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölge için tehdit oluşturacak de-facto yapılanma girişimlerine karşı ortak tutum sergilenmesi gerektiği hatırlatılacak. 

Brüksel’deki NATO Zirvesi de önemli 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24-25 Mayıs tarihlerinde ise NATO zirvesine katılacak. Brüksel’de ikili görüşmeler de yapacak olan  Erdoğan AB liderlerine önemli mesajlar verecek. AB'de giderek yükselen ırkçılık ve İslamafobi tehditine dikkat çekecek.  AB'nin PKK ve FETÖ terör örgütlerine yataklık etmesinden duyulan rahatsızlık vurgulanacak.